Els allotjaments turístics arriben a Bellaterra. Seran un problema?

A la plataforma Airbnb s'ofereixen gairebé a una vintena d'allotjaments turístics a Bellaterra
Un ciclista per Bellaterra
Un ciclista per Bellaterra | Laia TR

 

Parlar d'Airbnb a Bellaterra pot sorprendre a molts. La realitat, però, és que el fenomen dels allotjaments turístics també ha arribat a les cases bellaterrenques. El nombre i el preu d'aquest tipus d'allotjament varia segons el domicili, però coincideix amb l'aparició d'altres lloguers turístics a comarques veïnes del Vallès Occidental.

 

Fer la cerca 'Bellaterra' a la plataforma Airbnb dona com a resultat 17 opcions per llogar en estàncies curtes - 13 més 4 al Turó de Sant Pau. Tanmateix, la guia d'habitatges turístics de la Generalitatno reconeix cap llicència a Bellaterra. Pel que fa als preus a Airbnb, van des dels 16 euros la nit, en l'allotjament amb el preu més baix, fins als 400 euros en el més alt. L'oferta també és diversa. S'hi poden llogar des d'habitacions privades fins a cases "de camp" senceres.


 

Aquests domicilis es reparteixen per tota Bellaterra i les seves zones: Can Llobet, Can Domènech, Centre... L'opció amb el preu més alt, es troba a la zona de Can Llobet i ofereix piscina privada i pot acollir fins a 13 hostes. El barri de Can Domènech té els altres dos allotjaments amb un preu més alt, 379 i 375 € la nit. De nou, els dos disposen de piscina i poden acollir 13 i 15 hostes respectivament.

 

Quant a l'opció amb un preu més baix, 16 euros la nit, es tracta de dues habitacions al Turó de Sant Pau, una d'individual i l'altra amb un llit doble que pot acollir dos hostes. La resta d'opcions es troben entre els 30€ i els 90 €.


Què hi diu el sector immobiliari?

 

Aquesta situació, tot i ser una tendència comuna en els municipis propers a Bellaterra - sobretot Barcelona i la seva perifèria - no preocupa, per ara, el sector del lloguer bellaterrenc.

 

Des d'AXIS Gestió Immobiliària, Emili Colom no creu que aquests lloguers generin un problema: "Em sorprèn que a Bellaterra hi hagi gairebé 20 allotjaments turístics, només en tenia constància d'un". Colom no descarta, però, que el model es pugui anar duplicant tot i que "Bellaterra no té gaires atractius turístics, a part de la Font de la Bonaigua o la proximitat amb Barcelona, Montserrat o el Montseny...".  


 

Per AXIS és important diferenciar entre el perfil de llogaters: estudiants o professors que puguin necessitar un allotjament vinculat a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) - al campus de Bellaterra - o el perfil del turista. Pel que fa a les llicències, manifesten la dificultat de regular la qüestió: "s'hauria de regular perquè sinó uns juguen amb avantatge, però és difícil separar...".  

 

MasiFill Patrimonia tampoc ha notat el fenomen dels allotjaments turístics a Bellaterra. Aureli Mas sosté: "a Bellaterra, ni ho notem, ni ho sabíem... però sí que ho patim a Barcelona". Per a Mas, els allotjaments turístics "es poden donar a Bellaterra perquè té més sentit en cases aïllades". En canvi, a Barcelona "en un mateix edifici es barregen allotjaments de tot tipus i sovint amb problemes de convivència". Tal com es troba actualment la legislació, argumenta que "va en contra de drets dels particulars i empreses". 


Cerdanyola: de 10 euros la nit fins a 220 euros

 

El preu de passar una nit a un allotjament Airbnb, a Cerdanyola, van dels 10 euros la nit, en l'allotjament amb el preu més baix, fins als 220 euros en el més alt. L'oferta també és diversa. A banda d'apartaments sencers, també es poden trobar habitacions privades i fins i tot autocaravanes amb dos llits. Aquests pisos que s'anuncien en la plataforma digital es reparteixen per tota la ciutat

 

L'opció amb el preu més alt, 220 € per nit, es troba al barri de Canaletes i ofereix piscina privada i pàrquing com a trets diferenciadors a la resta de l'oferta. El barri de La Farigola té els altres dos allotjaments amb un preu més alt, 140 i 139 € la nit. De nou, l'opció de piscina marca la diferència del preu entre allotjaments.

 

Quant a l'opció amb un preu més baix, 10 € la nit, es tracta d'una habitació privada amb dos llits a prop del carrer Santa Anna. La resta d'allotjaments oferts se situen entre els 20 i els 80 euros per nit i es concentren, sobretot, a la zona de Fontetes-La Farigola.


 

 

Sant Cugat: un dels municipis amb més oferta

 

A SantCugat l'oferta és superior. Segons es pot comprovar a AirBnb, a Sant Cugat hi hauria una cinquantena d'allotjaments turístics, mentre que la Generalitat té concedides una quarantena de llicències de pisos turístics legals a Sant Cugat. Una xifra molt inferior a municipis de platja com poden ser Castelldefels o Sitges; però per sobre de ciutats veïnes com Rubí o Cerdanyola. L'oferta a Sant Cugat és molt variada i es pot llogar des d'una habitació a les Planes des de 15 euros la nit, un apartament al centre del municipi per 145 euros la nit o una casa a Valldoreix per més de 200 euros cada dia.

 

Amb aquestes tarifes, la rendibilitat de posar un pis com a lloguer turístic supera per molt a un lloguer convencional. Això fa baixar l'oferta de lloguer i és un dels motius que explica l'augment dels preus a Barcelona. Tot i no ser un fenomen multitudinari a Sant Cugat, sí que s'han donat alguns casos, com el d'una santcugatenca que va perdre el seu pis de Promusa per rellogar-lo a AirBnb. En aquest context, l'Ajuntament de Sant Cugat ha decidit elaborar una regulació pels allotjaments turístics a la ciutat i poder controlar la seva proliferació

Comentaris

envia el comentari