L'opció de tenir un nou conveni s'esfuma

La voluntat d'ampliar el terme de Bellaterra fins a la zona de l'abocador de Can Fatjó va dinamitar les negociacions entre Bellaterra i Cerdanyola
Abocador a Can Fatjó dels Aurons
Abocador a Can Fatjó dels Aurons | FOTO: Plataforma contra l'Abocador de deixalles a Can Fatjó dels Aurons

 

El conveni que havia de multiplicar el finançament de Bellaterra i ampliar i aclarir les seves competències s’ha esfumat - o refredat - de moment. Després de dos anys i mig de negociacions, el nou document - gairebé tancat a finals d’any - no ha pogut veure la llum per una discrepància entre l’Ajuntament de Cerdanyola i l’Entitat Menor Descentralitzada (EMD) deBellaterra. El punt de desacord, els límits territorials de Bellaterra

 

Per una banda, l’EMD proposava incloure els terrenys de l’abocador de Can Fatjó dels Aurons dins el terme de Bellaterra. Per l’altra, l’Ajuntament es mostrava contrari a afegir aquesta qüestió dins un conveni “de competències i finançament”. En tot cas, argumenten, “s’hauria de tramitar per separat” i aquesta premissa “ja es va traslladar a l’EMD al principi de les negociacions”. L’EMD afirma que sumar aquests terrenys donaria “la coherència territorial necessària a Bellaterra” i permetria “el control de la correcta restauració de la zona”, assumpte important pel que fa a la salut i medi ambient. D’altra banda, l’Ajuntament descriu aquesta última acció com una “maniobra” del govern de l’EMD, perquè “l’ampliació dels límits territorials no aportarien res a Bellaterra”.

 

Per posar fi a les negociacions, el president de l’EMD, Ramon Andreu (Gent per Bellaterra) va convocar un ple extraordinari el 9 de març on es va aprovar, per unanimitat, una proposta de conveni amb el capítol dels límits territorials inclososos.

Can Fatjó, una contraprestació “simbòlica”

 

“Durant els últims mesos del procés de negociació, el finançament proposat per l’Ajuntament va minvar”, afirma Jordi Macarulla, vocal de Convergència. És per aquest motiu que Macarulla considera que l’EMD va demanar els terrenys de Can Fatjó, és a dir, “com un atractiu addicional per fer un conveni més interessant”. Des d’ERC, Quim Oltra, també manté que es tracta d’una petició “simbòlica”, que permetria a l’EMD una certa vigilància, això sí, “cap dels dos òrgans tenen gaire marge de decisió sobre la zona”. A més, Oltra incideix en el context: “ara ens trobem davant d’un bloqueig que, a un any d’eleccions, beneficia a uns i, per dir-ho d’alguna manera, no perjudica els altres”. En declaracions a aquest mitjà, l’Ajuntament s’ha mostrat interessat en “millorar la situació dels veïns i veïnes de Bellaterra”, a més de “pal·liar greuges històrics de Bellaterra com ara la il·luminació, l’urbanisme, la presència policial...”. 

 

 

Origen i contingut del conveni aprovat a l’EMD

 

El document que es va aprovar el març a Bellaterra era el resultat d’una petició del Parlament de Catalunya, qui va instar a l’Ajuntament i a l’EMD a negociar un nou marc de relacions, en comptes d’intentar directament la via de la independència. Abans, Bellaterra ja havia convocat una consulta per decidir si volia esdevenir un municipi. En aquesta hi van participar el 54% dels bellaterrencs majors de 16 anys i es van obtenir uns resultats del 94% a favor de la independència. Les urnes van estar disponibles durant 4 dies: el 10, l’11, el 14 i el 15 de setembre del 2015. Pel que fa al contingut, el conveni de l’EMD preveia un finançament anual de gairebé 1 milió i mig d’euros - xifra inferior a l’esperada en l’inici de les negociacions, però substancialment superior als 500.000 € actuals. En segon lloc, una previsió del 10% d’inversions sobre el nou pressupost i, finalment, una important millora sobre la seguretat ciutadana: la creació d’una unitat de la Policial Local de Cerdanyola, destinada prioritàriament a Bellaterra.

Reprendre l’objectiu de la independència?

 

El govern de Gent per Bellaterra no ha volgut fer declaracions sobre el conveni ni el futur de Bellaterra. Preguntat l’Ajuntament per la possible independència diu: “un procés de segregació té sentit quan una institució no té ganes de dialogar, però no és el cas”. Des de l’oposició, Macarulla recorda: la negociació del conveni l’hem portada junts i, si hi haguessin intencions de moviment, ho sabríem. Fa setmanes que no parlem del nou conveni”. Finalment, Oltra afegeix: “crec que ara sí que intentaran la via de la independència, tot i que, perquè Bellaterra fos independent, Catalunya també hauria de ser-ho i arribats a aquest punt seria desitjable que la idea estigués més treballada”