El nou conveni tira endavant a l'EMD a falta de negociar límits territorials

El govern de l'entitat menor de Bellaterra va aprovar una proposta de document a la Junta de Veïns del 9 de març. En ella, insta a l'Ajuntament a donar una respota en un termini de 10 dies naturals
 
El president de l'EMD al centre, acompanyat per la regidora Benseny, a la seva dreta, i els vocals
El president de l'EMD al centre, acompanyat per la regidora Benseny, a la seva dreta, i els vocals | J. Tardós

 

 

La proposta de nou conveni que revisa les relacions, pressupost i repartiment de competències entre l'Entitat Menor Descentralitzada (EMD) de Bellaterra i l'Ajuntament de Cerdanyola ha tirat endavant per unanimitat a la Junta de Veïns de l'EMD, el 9 de març.

  

  

El govern de Gent per Bellaterra (GxB) va decidir posar punt i final a les negociacions que van iniciar-se fa prop de 2 anys amb els vocals de l'EMD, l'Ajuntament i representants del Departament de Governació de la Generalitat. D'aquesta manera, el text que es va aprovar inclou, segons GxB, un 70% de les voluntats expressades per l'Ajuntament i dona, a aquest òrgan, un termini de 10 dies naturals per pronunciar-se i acabar de negociar algunes qüestions pendents.

  

  

El punt de desacord entre ambdues administracions rauria ara en els límits territorials. Per una banda, l'EMD voldria ampliar el seu terme de competència als territoris de l'abocador de Can Fatjó dels Aurons. Per l'altra, des de l'Ajuntament afirmen que aquesta proposta és "impossible" perquè "no és un tema que es pugui posar sobre la taula en la negociació d'un conveni de competències i finançament". Aquest últim té, segons l'Ajuntament, "un procediment legal i administratiu molt diferent del d'un expedient de modificació de termes, que seria molt més llarg i farragós".

 

L'acord aprovat a l'EMD empeny a arribar a un pacte abans del 23 de març. En cas contrari, l'administració menor afirma que donarà per "finalitzades" les negociacions.

Un "molt bon acord" per Bellaterra

  

Segons paraules de la regidora de Relacions Institucionals amb Bellaterra, Laura Benseny, el nou conveni és un "molt bon acord" per Bellaterra. També hi va donar el seu suport Gent per Bellaterra, Esquerra i Convergència Bellaterra. En paraules del vocal Miquel Vázquez (GxB): "cap de nosaltres està plenament satisfet, però és un mal menor". Pel president de l'EMD, Ramon Andreu, "amb aquest conveni retornaria el 50% del que aporta Bellaterra a Cerdanyola, pel que fa a impostos". El barri disposaria, per tant, d'1,5 milions d'euros del total de 4,5 milions que Cerdanyola recapta de Bellaterra. Actualment l'Ajuntament en traspassa 0,5 milions. 

  

  

Per tal d'assumir la gestió de l'abocador de Can Fatjó dels Aurons, entre Bellaterra i Sant Joan, Vázquez va argumentar que "tenim un interès directe" pel que fa als "riscos" que aquesta zona pot comportar. Consultats els grups municipals per la mateixa EMD, veuen correcte una gestió compartida entre Ajuntament i EMD. 

  

  

Si ambdues administracions arribessin a un acord de conveni definitiu, aquest hauria de passar pel Ple de l'Ajuntament de Cerdanyola i després ser resolt per la Generalitat, tràmit que s'allargaria fins l'any 2019.

Vídeo del ple de la Junta de Veïns del 9 de març

 

Document no definitiu però ja embastat del nou conveni per Bellaterra, a data de 7 de març del 2018