ERC insisteix a què el govern de Bellaterra sigui més transparent

Tots els grups polítics van votar a favor de la transparència en el ple d'abril
La transparència posa alguns documents a disposició dels ciutadans des de qualsevol lloc
La transparència posa alguns documents a disposició dels ciutadans des de qualsevol lloc | Redacció

  

  

El grup d'Esquerra Republicana - Acord Municipal (ERC-AM) a Bellaterra va continuar insistint, durant el ple del 12 d'abril, perquè l'EMD millori en termes de transparència.

 

  

Repetidament, la qüestió de la transparència ha anat apareixent als diferents plens de l'entitat menor. Ja el juliol del 2017, el mateix grup va presentar una moció que reclamava diverses mesures.

 

  

En l'última sessió de l'abril, l'EMD es va comprometre a acabar d'incorporar les actes dels plens al web, així com les ordres del dia. També a posar a disposició dels i les veïnes les gravacions dels plens anteriors ja gravats, així com dels que es vagin succeint en el futur.


  

  

La proposta inicial d'ERC era fer-ho via streaming -i sense necessitat d'edició - des de la plataforma Facebook de l'EMD o el Portal de Transparència. En un primer moment, però, des del govern bellaterrenc es va apel·lar a dificultats en qüestions tècniques.

  

  

Actualment els plens són gravats per personal de l'EMD, però no són accessibles pel ciutadà a través de la xarxa, un aspecte "a millorar" i que demostra que encara hi ha, amb unanimitat d'opinió a la sala,"feina per fer".

 

Bellaterra: dos anys fora de la llei en qüestió de transparència


L'EMD també s'haurà d'adequar en el menor espai de temps possible a la Llei 19/2014, del 29 de desembre, de transparència. Aquesta va entrar en vigor l'1 de gener del 2016 i obliga a adequar i completar el portal de transparència a les exigències de la llei.


 


Però què entenem per transparència?


Les administracions locals han de transmetre al ciutadà la informació necessària perquè pugui entendre i avaluar la gestió de les administracions locals i així afavorir la seva participació.


A diferència de l'accés a la informació, la transparència implica un paper actiu de l'Administració: de tramesa d'informació, l'exigeixi o no el ciutadà. En canvi, en l'altre àmbit que regula la Llei, l'accés a la informació, l'Administració té un paper passiu: permet l'accés a la informació, amb certs límits).
No es tracta només de publicar dades: es tracta de transmetre informació. La publicació de dades - fins i tot un excés de dades-, si no està ben estructurada i gestionada, tampoc condueix a una administració transparent.El ciutadà ha d'entendre el que se li ensenya. Per tant, la informació ha de ser clara, ha d'estar actualitzada i ha de ser avaluable.
La transparència és característica intrínseca dels governs locals i no un estat.

Per saber-ne més
Comentaris

envia el comentari