El Centre Cívic de Bellaterra passarà a dir-se Centre Cívic 1 d'octubre

La iniciativa va aprovar-se a la Junta de Veïns del 12 d'abril a l'EMD, amb 5 vots a favor i 4 en contra
El centre cívic de Bellaterra amb les oficines de l'EMD a la part superior
El centre cívic de Bellaterra amb les oficines de l'EMD a la part superior | J. Tardós

 

L'actual Centre Cívic Joan Maragall de Bellaterra canviarà de nom i passarà a dir-se Centre Cívic 1 d'octubre, si la Comissió del Nomenclàtor així ho accepta.

 

  

El punt es va aprovar durant el passat ple de la Junta de Veïns de l'EMD de Bellaterra, el 12 d'abril, amb 5 vots a favor i 4 en contra. Entre els motius, el grup proposant - ERC - aportava: "recentment s'ha complert la data dels 6 mesos de l'1 d'octubre. En aquella data, com arreu del país, centenars de veïnes i veïns van organitzar-se de manera desinteressada i valenta per tal de defensar la seu del referèndum i afrontar una jornada incerta".

 

  

En veu del seu vocal, Quim Oltra, ERC exposava: "al llarg del dia, centenars de persones varen omplir la plaça de davant del Centre Cívic per tal de defensar les urnes i amb il·lusió, nervis i por, varen aguantar una jornada que es va fer molt i molt llarga". En la defensa també va destacar que actualment l'equipament té un nom "casuístic", en referència a la plaça on està construït: plaça Joan Maragall. En definitiva, un èmfasi sobre la "fermesa dels veïns" durant la jornada, ja que "la gent va portar menjar, beguda, taules i cadires, van aguantar cues sota la pluja o van autoorganitzar-se per si arribava, a Bellaterra, el que es veia en altres indrets del país". 

Pel que fa al nombre de vots, el grup a govern, Gent per Bellaterra, va donar llibertat de vot als seus vocals i el punt es va aprovar amb els vots en contra del president de l'EMD, Ramon Andreu i els vocals Tensi Torrecilla, Ramon Sans i Júlia Vilaplana. Pel que fa a Miquel Vázquez i Helena Figuerola la seva posició va ser favorable, com també ho va ser la dels vocals d'ERC - Oltra - i Convergència - Jordi Macarulla i Antònia Lladoc - qui van coincidir en considerar l'1 d'octubre "una data suficientment rellevant".

  

  

Com a justificació del seu vot en contra, el president de l'EMD va argumentar: "a mi tampoc m'agradaria que el centre cívic es digués Centre Cívic por la Unidad de España". Al que ERC va respondre: "entenc el seu posicionament institucional perquè jo també m'oposaria al Centre Cívic por la Unidad de España. No obstant, no rebutjaria que es digués Centre Cívic por la Unidad de España votada en un referéndum".

El Referèndum de l'1 d'octubre a Bellaterra

 

A Bellaterra el referèndum sobre la independència de Catalunya va deixar una participació del 61 % dels bellaterrencs i uns resultats del 91% a favor de construir una República. L'actuació del cens universal, però, va deixar uns nombres difícils de calcular pel que fa a tots els bellaterrencs que van poder votar en altres indrets de Catalunya.

 

Mira la participació i els resultats a Bellaterra

 

Reviu el minut a minut de la jornada a tot el municipi

 

Testimonis d'alguns bellaterrencs que viuen a l'extranger i que van venir a votar

 

Algunes imatges dels bellaterrencs "més grans"