Les càmeres de Bellaterra deixen de gravar imatges

El president de l'EMD, Ramon Andreu, va afirmar durant la passada Junta de Veïns que havien "retirat les targetes de gravació", però que seguien funcionant "comptant vehicles a les entrades i sortides de Bellaterra"
Una de les càmeres instal·lades a l'entrada de Bellaterra des de l'AP-7
Una de les càmeres instal·lades a l'entrada de Bellaterra des de l'AP-7 | Laia TR

 

Les 8 càmeres de trànsit instal·lades a les entrades i sortides de Bellaterra ja no graven imatges. Aquesta mesura l'ha adoptada l'Entitat Municipal Descentralitzada (EMD) de Bellaterra, com a mesura cautelar dictada pel Jutjat Contenciós núm. 11 de Barcelona, arran d'una denúncia de l'Ajuntament de Cerdanyola.

    

  

Així ho va expressar el seu president, Ramon Andreu (Gent per Bellaterra), en l'últim ple de la Junta de Veïns, el 12 d'abril: "hem retirat les targetes de gravació de les càmeres, però aquestes continuen funcionant, comptant vehicles a les entrades i sortides de Bellaterra". Una eina, segons considera, "molt important" per desenvolupar el futur pla de mobilitat.

 

 

  

Per part de l'Ajuntament, s'argumenta que la denúncia és una "recomanació dels serveis jurídics municipals" perquè no estan instal·lades "de dret" i podria suposar que la institució quedés "desprotegida", si mai hi hagués cap problema relacionat amb la protecció de dades. A més, durant el mateix ple, la regidora de Relacions Institucionals amb Bellaterra, Laura Benseny, va alertar que a partir de maig "entraria en vigor una nova llei que obligaria a tenir un responsable de protecció de dades", també a l'EMD.

Les càmeres es van instal·lar a partir de l'abril del 2014 i, un any i mig més tard, la Comissió de Control dels Dispositius de Videovigilància de Catalunya - màxim òrgan consultiu d'instal·lació i ús de càmeres a tots els pobles i ciutats - en va donar el vistiplau. No obstant això, en la petició presentada per l'EMD s'indicava que el "municipi" que les demanava era "Bellaterra" i no "Cerdanyola", qüestió que ha generat estira-i-arronses pel que fa a quina institució les podia demanar, fet considerat pel president de l'EMD com un "error tipogràfic". L'informe va resultar favorable el desembre del 2015.Ara, l'EMD ha capat part de les seves funcionalitats i ha decidit posar-les a disposició de l'Ajuntament. Actualment les càmeres generen informes diaris, setmanals i mensuals de les entrades i sortides de vehicles com a dada estadística i valorativa. Segons Miquel Vázquez, vocal de mobilitat a l'EMD, es tracta "d'una de les millors instal·lacions de càmeres de tot Catalunya" i les seves funcionalitats s'estenen al reconeixement de matrícules, vigilància de béns públics, control i infraccions de trànsit i a aspectes relatius a la informació sobre seguretat pública, competència dels Mossos d'Esquadra.Des de l'oposició, Jordi Macarulla (Convergència) va reclamar la retirada de la denúncia com "el primer pas de la negociació" i Quim Oltra (EsquerraRepublicana) va retreure que "la demanda es podria haver aturat després de la reunió de seguretat".

 Per una altra banda, Macarulla va puntualitzar: "la ciutadania reivindica que les càmeres de trànsit siguin de seguretat" i "no crec que el crit "pilones  amunt, càmeres funcionant", faci referència al fet que (les càmeres) comptin cotxes". Tot i això, el convergent es va mostrar optimista: "he vist la voluntat en l'Ajuntament de tenir càmeres de seguretat, que és el que vol la ciutadania".