Sopa de ceba per a passar el fred

La sopa de ceba és un plat tradicional molt barat i d'un alt valor gastronòmic
La sopa de ceba és ideal pels dies freds de tardor o hivern
La sopa de ceba és ideal pels dies freds de tardor o hivern | Factorgastronomic.com

 

 

La tardor ha portat baixes temperatures, dies més curts i una sèrie de condicions que, a taula signifiquen una cosa: ve més de gust menjar calent. I no ho diem perquè sí: el menjar calent no només escalfa el nostre organisme, sinó que també ens dóna una sensació de plaer i revifa els ànims per seguir treballant en el nostre dia a dia. Per això, pels mesos freds, és important tenir al receptari un dels plats més calents de la cultura gastronòmica: la sopa.

 

 

Ja vam proposar una de les sopes més famoses del receptari tradicional en explicar-vos com fer una sopa d'all. Tanmateix, en la varietat hi ha el gust i la sopa de ceba que avui us portem té l'avantatge de ser encara més barata i més senzilla que la seva cosina. A la vegada, no cal ni explicar els beneficis nutritius que té aquest àpat que, unint el formatge, el pa, la ceba i el brou es torna en un plat completíssim, alhora que boníssim. 

 

 

Voleu saber com fer-lo? Doncs som-hi!

 

 

Què necessitem per una ració per a dues persones?

  • 800 ml de brou de pollastre o carn
  • Tres cebes mitjanes tallades en juliana
  • 30 g de mantega
  • 100 ml de vi blanc sec
  • Una o dues llesques de pa rústic per persona (torrat o sense torrar)
  • Formatge gruyère, emmental o comte ratllat al gust
  • Mitja cullerada sopera de farina (uns 15 g)
  • Sal
  • Pebre blanc
  • Oli d’oliva verge extra
  • Opcional: julivert o coriandre picat

 

Mans a la cuina!

  • Primerament, desfem la mantega en una cassola amb un raig d’oli d’oliva i sofregim a foc lent la ceba tallada en juliana durant 30 minuts 
  • Hem de fer que es vagi caramel·litzant poc a poc, vigilant que no es cremin les puntes. Si veiem que s’enfosqueix massa, podem afegir una mica de brou o aigua per refredar-la i allargar la cocció
  • Mentre fem la ceba, comencem a escalfar el brou perquè, quan l’hàgim de fer servir, ja estigui calent
  • Quan la ceba ja tingui un bon color marró caramel (ni massa transparent ni massa torrada), incorporarem mitja cullerada de farina i courem durant 3 minuts
  • Ara hi afegirem el vi blanc i el deixarem reduir durant 1 minut, aproximadament
  • Seguidament, incorporarem el brou, salpebrarem al gust i courem durant 25-30 minuts a foc lent i amb la cassola mig tapada
  • Per servir els plats, posarem la sopa de ceba en cassoles de fang o plats que puguin anar al forn. Hi disposarem al mig una o dues llesques de pa rústic i escamparem per sobre el formatge ratllat al gust
  • Posarem el grill del forn durant un minut fins que el formatge es fongui i agafi un bonic color torrat
  • Opcionalment, es pot acabar de decorar la sopa de ceba amb julivert o coriandre picat per damunt
  • Ja podem servir i gaudir!

 

Bon profit!