Rodríguez (CCOO): "El pitjor problema de les pensions és el PP"

Parlem amb el Secretari General de Comissions Obreres (CCOO) del Vallès Occidental-Catalunya Central i el Secretari General dels Pensionistes de la mateixa àrea

 

Joan López i Enrique Rodríguez de CCOO Vallès Occidental-Catalunya Central
Joan López i Enrique Rodríguez de CCOO Vallès Occidental-Catalunya Central | Mónica García

  

El Secretari General de Comissions Obreres (CCOO) del Vallès Occidental-Catalunya Central, Enrique Rodríguez, i el Secretari General dels Pensionistes a CCOO de la mateixa àrea, Joan López, van protagonitzar una conferència a Cerdanyola l'11 de juny.

 

L'acte era en defensa de les pensions i per explicar les seves propostes a la ciutadania.

 

Què demana Comissions Obreres (CCOO) avui?

 

Enrique: Més que demanar, volem destacar que el nostre sistema de pensions és el millor que podríem tenir. Volem que recuperi la seva viabilitat completa i poder explicar les nostres propostes, les quals donarien garantia al sistema a curt i llarg termini.


 

Joan: Fins ara hem estat batallant a tot l'Estat però el Govern que ja no hi és, el del PP, no ens ha fet ni cas. Esperem que amb el nou govern, que en teoria està una mica a l'esquerra, siguem capaços de seure a parlar.

 

 

Hi ha més esperança amb el nou govern de Pedro Sánchez?

 

Enrique: D'entrada, la ministra de Treball i Seguretat Social ha situat les pensions com a una de les seves prioritats. Ens agrada que hagi dit que cal retornar el sistema públic de pensions als Pactes de Toledo. La traducció que fem és que anirem de cara a derogar la reforma unilateral del PP, que és molt perjudicial quant al 0,25% com al factor de sostenibilitat. La música del que diu la ministra ens agrada, però haurem de veure si la lletra de la cançó es correspon amb la música. Si és així, el sistema tornarà a ser viable també per les generacions del futur.


En aquest sentit, ara s'estan mobilitzant els pensionistes, però el sistema és de la societat. De fet, ells ja tenen la seva pensió, però lluiten perquè nosaltres també tinguem la nostra. El que seguirem defensant és que derogant la reforma laboral i fent evolucionar el salari mínim interprofessional i els dels convenis col·lectius, s'aconseguiria ingressar més al sistema de la seguretat social.

 

  

Joan: Quan fem trobades per parlar de les pensions, no fem una trobada de pensionistes. La fem de tothom perquè parlem de pensions, treball, salaris... Si els joves també s'impliquen, aconseguirem coses.

 

 

S'ha donat per perdut el sistema actual de pensions, sobretot entre les generacions més joves?

 

Enrique: Per començar, el pitjor problema del sistema públic de pensions a Espanya és el PP, no han tingut voluntat política. El segon problema és el negoci que pot suposar una part del sistema. Això és una qüestió sobre la qual també teoritza Ciutadans. A partir d'aquí, s'ha creat un relat en el qual el jovent cau en l'error de pensar que el sistema no arribarà per a ells. Però no és cert perquè avui la gent que cotitzem estem pagant les pensions dels actuals jubilats. És un sistema intergeneracional i solidari. És importantíssim que la gent jove cotitzi, perquè estalviant cada mes, com deia Celia Villalobos, no arribarem a tenir una pensió.


 

 

Comentaves, Enrique, que "el pitjor enemic de les pensions és el PP", però gran part dels seus votants són gent gran. Com us ho expliqueu?

 

Enrique: El PP no explica les seves intencions reals. No he vist cap responsable del partit que digui que les pensions serviran perquè el Banco Santander faci negoci. Però aquesta és la seva realitat, com han fet amb l'educació o la sanitat. Aquesta part de votants pensionistes del PP, vull pensar que són persones amb una pensió més o menys acomodada.

 

Joan: L'enemic és el vot. Si quan anem a votar no sabem què votem, l'enemic som nosaltres mateixos.

Els sindicats han perdut força davant de plataformes com Marea Pensionista, qui ha liderat les últimes mobilitzacions de pensionistes?

 

Enrique: La mobilització de les pensions és molt unitària. Els sindicats hem de fer autocrítica? Sí, perquè no ho fem sempre tot bé. Però el secret d'aquest moviment és la seva unitat. En les mobilitzacions veus gent dels sindicats majoritaris, gent de diferents plataformes... De fet, les plataformes que millor estan funcionant al Vallès i la Catalunya central són les conformades per tota la gent que es mobilitza per les pensions. Per una altra banda, és necessari que la mobilització tingui més recorregut que la manifestació. La proposta ha d'arribar a algun lloc. Nosaltres garantim que això arribi al Congrés, a la Comissió dels Pactes de Toledo o al Ministeri que convingui.


 

Joan: Nosaltres batallem dia rere dia per intentar ajuntar aquests col·lectius i que tots formen part del moviment. Com més siguem, més capaços serem d'arribar al Parlament i al Congrés. La unitat és cabdal i hem d'anar tots junts.
Comentaris

envia el comentari