Mas: "Volem consolidar el torneig de primavera de pàdel"

Entrevistem el coordinador de la secció de pàdel del Club Bellaterra, Adrià Mas, sobre la importància del pàdel al Club
Adrià Mas, coordinador de la secció de pàdel del Club Bellaterra
Adrià Mas, coordinador de la secció de pàdel del Club Bellaterra | Toni Alfaro

 

El Club Bellaterra és el centre de la vida esportiva a Bellaterra, ja que, a més de ser l'únic centre esportiu del barri serveix de punt de cohesió social a les diferents celebracions en què l'esport hi té un paper important. Però si una activitat sobresurt dins la pràctica esportiva del Club, és sens dubte el pàdel, doncs serveix en molts casos com a punt de reunió social, a més de per a fer exercici i com a activitat d'oci.

  

  

Des de fa tres anys, Adrià Mas forma part de l'equip que gestiona les activitats de pàdel al centre i, des de l'any passat, és el coordinador de la secció de pàdel del Club Bellaterra. Amb ell hem volgut parlar del paper del pàdel a Bellaterra i al club, així com de la seva experiència al capdavant de la secció.

  

  

Com és encarregar-se del pàdel al Club?

Bé, és un càrrec nou al Club perquè fins ara la secció de pàdel la portava el Marc Rossines, l'antic director, i aquest any es va decidir crear la figura d'un responsable de la secció de pàdel, que és una persona que dinamitza les lligues, s'encarrega de coordinar tot el tema de classes particulars, de l'escola de pàdel i de portar els equips del Club. Totes les activitats que tenen alguna vinculació amb el pàdel les porto jo.

  

  

Com arribes al Club Bellaterra?

Doncs és el meu tercer any al Club. El primer vaig entrar com a monitor de pàdel, a través del Marc, i l'any següent ja vaig agafar la coordinació de l'escola de pàdel de menors, és a dir, tots els nens que fan extraescolar de pàdel. I llavors ja em van proposar ser el responsable de tota la secció. D'això fa tres anys i en tenia 25.

 

 

Tenim gent amb molt bon nivell: el Masculí Absolut a segona i el Femení Absolut a tercera

  

  

Tu ja t'havies especialitzat en ser monitor de pàdel?

Jo sóc graduat en ciències de l'activitat física i l'esport i, arran d'això, ja havia estat fent col·laboracions amb el Marc amb entrenaments personals. Jo portava anys jugant a pàdel i, a partir d'aquí, com que tenia formació de docència esportiva i entrenament esportiu a través d'INEF, ell em va proposar començar a donar classes aquí al Club. Tot i això, no havia arribat a jugar com a professional.

  

  

Però sí que hi ha professionals que venen aquí a entrenar-se?

Gent professional que vingui a entrenar-se, no. La majoria de la gent que entrena aquí al Club són socis, tot i que també hi ha alumnes que no ho són. A l'escola de pàdel és molt variat: tenim un 50% de socis i un 50% de no-socis, o potser una mica més de socis. De les persones adultes que fan classe sí que la majoria és gent que són socis del Club. I diguéssim que la gent amb el nivell més alt que tenim és gent que juga als equips d'Interclubs de la lliga catalana del Club, que és gent amb un bon nivell: tenim l'equip masculí a la Segona Categoria Catalana, i l'equip femení a Tercera, que és gent amb bon nivell; no professionals, però gent que fa anys que hi juga.

  

  

Ser professional del pàdel ha de ser complicat.

Exacte: és gent que ha començat de petita, gent que entrena cinc dies a la setmana, en pista, cinc dies a la setmana també de físic... És gent que va amunt i avall amb el circuit del World Pàdel Tour, competint en prèvies i en quadre principal.

  

  

Quines activitats feu?

Com a docència tenim el que s'ha tingut sempre, que són les classes particulars, que es poden fer d'una en una o en abonaments de quatre classes, per exemple, i després tenim l'escola de menors, que és l'extraescolar de pàdel de tota la vida i és obert a socis i no socis, i l'escola d'adults, que també és oberta a socis i no socis. La diferència, una miqueta, és que l'extraescolar i l'escola d'adults impliquen fer classe un dia a la setmana, de forma fixa; en canvi, quan tu fas classes particulars o un abonament de classes particulars, pots escollir el dia i l'hora de les classes amb total flexibilitat, posant-te d'acord amb el monitor. Després, a part de la docència, tenim competicions internes, o organitzem tornejos puntuals com el torneig inaugural de temporada, o l'exprés de La Marató que vam fer, o el de pares i fills de la Festa Major de Bellaterra... També hi ha les competicions de més pes, com és la lliga social d'hivern (on aquest any vam tenir més de 80 parelles, en diverses categories) o la lliga de primavera, que arrencarem d'aquí a ben poquet.

 

 

Adrià Mas a una de les pistes de pàdel del Club Bellaterra
Adrià Mas a una de les pistes de pàdel del Club Bellaterra | Toni Alfaro

 

 

Perquè fins ara hi havia lliga d'hivern i prou.

Correcte. S'havia intentat en anys anteriors fer una competició amb un format diferent després de la lliga d'hivern, però no s'havia acabat d'aconseguir. Aquest any entomem el repte i intentarem treure-ho endavant. A més d'això també es dinamitzen els equips de pàdel de la Lliga Catalana de Pàdel, que competeixen en la que és la Lliga Interclubs de tota la vida, i que van a jugar contra altres clubs i també vénen a jugar aquí a casa. Tenim quatre equips: un equip absolut masculí, un equip de veterans masculí, un equip absolut femení i un equip de veteranes femení. I també tenim un equip de menors, que són alumnes que estan fent l'extraescolar de pàdel de l'escola de menors d'aquí, que els hi oferim aquesta possibilitat als nanos que potser estan una mica més avançats de nivell, o que entrenen més d'un dia a la setmana, de competir regularment. I juguen contra altres clubs de Sant Cugat, Terrassa, Sabadell...

  

  

El Club Bellaterra sempre havia sigut un club de tenis. Com ha sigut l'evolució del tenis al pàdel?

Amb la construcció del Club nou, tot va començar quan es van fer tres pistes: la pista 1, 2 i 3. Aquí hi trobàvem la pista de ciment. Després es va fer la construcció d'una pista número 4, que és la que ara és la pista 6 del final de tot del recinte. I per últim, fa un any i mig o dos, es van fer les pistes 4 i 5, que són les dues pistes més noves. Imagino que es va decidir passar del tenis al pàdel, com a hipòtesi (perquè jo no hi era quan es va fer el Club nou), principalment per infraestructura. Perquè al crear-se la part de la terrassa, si tu abans tenies una o màxim dues pistes de tenis, ara hi tenim sis de pàdel. I a part, també està molt vinculat amb el "boom" que va fer el pàdel, que en l'última dècada s'ha creat un circuit professional amb proves arreu del món... Em sembla que el pàdel és el segon esport amb més fitxes federatives a Espanya, darrere del futbol. És un esport que està en auge i està fent un boom important, i podem oferir-lo als socis del Club.

  

  

Fins a quin punt és important el Club Bellaterra en el panorama del pàdel català?

El Club és important dins el panorama del pàdel per diferents raons. En part, perquè fa anys que participa amb quatre equips (i abans havia participat amb més) a la lliga catalana, amb equips masculins i femenins, i inclús perquè acollim un torneig de la Federació Catalana de Pàdel cada mes de juliol, que es fa un Open Bronze, que és una prova del Circuït Català de Pàdel, amb la col·laboració del Xavi Cartanyà com a àrbitre. És a dir, aquí l'any passat hi havia gairebé 150 parelles. És un dels tornejos amb major acollida entre els jugadors de la Federació Catalana de Pàdel.

 

 

L'any 2019 serà un any complicat per la competició de pàdel

  

  

I a causa d'això hi ha hagut un any tan bo com el 2018 pel pàdel a Bellaterra...

Sí, sí. Hem tingut dos ascensos, tant l'Absolut Masculí com l'Absolut Femení. L'equip de menors ho està fent molt bé aquest any i està, de moment, en posicions d'ascens. Cada vegada hi ha més gent al Club que juga, i cada vegada la gent que juga està més experimentada en la competició.

  

  

Espereu que el 2019 encara hi hagi una evolució més gran?

En competició, 2019 serà un any ben complicat perquè hem arribat a un punt competitiu on el nivell és força alt. L'objectiu amb els equips masculins és mantenir-nos i amb els equips femenins també. L'equip de menors sí que està en posicions d'ascens. Com a secció del Club, la idea és seguir creixent: intentar consolidar una altra competició com pot ser el torneig de primavera; intentar fer-ho encara millor pel que fa a inscripcions i organització (que està molt difícil, perquè la feina que es feia era boníssima) amb l'Open Bronze de la Federació Catalana de Pàdel. I també, lògicament, aconseguir que cada vegada més gent faci més classes aquí al Club.

  

  

Teniu alguna novetat per aquest any?

Com a novetat, aquest any s'ha fet un torneig exprés en col·laboració amb La Marató de TV3, i tota la recaptació es va donar a la Fundació de la Marató de TV3. I d'activitats noves, hem tret una cosa que no es feia fins ara, que és que se'ls hi ha ofert la possibilitat als equips d'Interclubs de la Lliga Catalana femenins d'entrenar un dia a la setmana les que així ho desitgin, i treballar conceptes tàctics i situacions de competició. Això justament ho hem començat aquest abril.