Duran: "Jo només sóc una Ciutadana de Bellaterra"

Bea Duran, candidata de Ciutadans a presidir l'EMD posa en valor l'arrelament a Bellaterra i parla de la necessitat de treballar amb altres forces per millorar el barri
Bea Duran, candidata a presidir l'EMD de Bellaterra per Ciutadans
Bea Duran, candidata a presidir l'EMD de Bellaterra per Ciutadans | Toni Alfaro

 

Bea Duran, és bellaterrenca i durant sis anys (del 2009 al 2015) va ser l'encarregada de la Llibreria Paper's de Bellaterra. Després d'uns anys vivint al Brasil, l'ara candidata de Ciutadans a presidir l'EMD de Bellaterra va tornar i va posar-se en contacte amb els seus companys de Ciutadans. Ells li van proposar postular-se com a presidenciable a l'EMD, i ara es presenta a les eleccions municipals del 26 de maig.

 

 

En tercer lloc del cicle d'entrevistes dutes a terme als candidats a presidir l'Entitat Municipal Descentralitzada en els comicis de finals d'aquest mes, hem decidit conversar amb Duran perquè ens expliqui com va decidir entrar en el món de la política bellaterrenca així com quina és la seva visió del barri. A més, li preguntarem sobre les seves propostes per a superar la tasca feta per Gent per Bellaterra fins ara i com creu que es podria millorar.

 

 

Com ha anat l'elecció de la seva candidatura, que fins ara havia passat desapercebuda per a molts?

Jo sóc afiliada a Ciutadans ja fa molts anys. A mi la política d'aquí de Bellaterra sempre m'ha interessat, el que passa és que va haver-hi un període en què jo vaig marxar a Brasil, com molta gent sap. I allà, evidentment, vaig estar més interessada en la política de Brasil que no pas en la d'aquí. Llavors, quan vaig tornar, vaig conèixer els companys de Ciutadans de Cerdanyola i, comentant l'arribada d'eleccions, molt de cop, em van comentar que seria bo tenir com a mínim una vocalia a l'EMD de Bellaterra. I si ciutadans aconsegueix els suficients vots, podríem fer-ho. I jo vaig pensar que seria una bona idea, primer perquè jo sempre he estat a Bellaterra i vull defensar tot el que sigui de Bellaterra a partir d'una alternativa com Ciutadans que fins ara no s'ha donat. Potser fins ara no s'ha donat perquè ningú a preguntat a Ciutadans el que pensa, sempre s'ha donat per fet. I bé, vaig dir: perquè no? Com a mínim, la idea és donar una alternativa als partits que sempre han estat aquí.

 

 

 

Quins problemes veu que s'hagin d'arreglar aquí a Bellaterra?

A Bellaterra, en línies genèriques, has de ser-hi per saber què passa. Això és un dels punts pels quals Ciutadans també va proposar que hi hagués algú de Bellaterra per poder conèixer de primera mà els problemes que hi poden haver. La seguretat, per exemple, és un problema que a part d'afectar els veïns és molt en la ment dels ciutadans, perquè estem tenint una sèrie de problemes molt greus. S'ha intentat resoldre d'una manera potser una mica radical amb els quatre vigilants que ara tenim. Tanmateix, com una forma de dir que hi ha algú que va rondant i dona una certa seguretat, mira... Però crec que s'hauria d'haver fet d'una altra manera perquè no crec que ells tinguin la competència per actuar si passa alguna cosa. Tothom parla de dialogar, i jo també ho faré perquè crec que és la manera. I bé, a part de la seguretat, crec que les competències que té Bellaterra ara són petites i se'n podrien negociar més, i sobretot la dotació econòmica. Crec que es podria aconseguir molta més, i jo he parlat amb els meus companys de Cerdanyola i m'han dit que hi va haver una taula de negociació on es va dir que era possible apujar la dotació del conveni tres vegades més. Jo no sé sincerament què va passar amb el conveni; el que sé ho sé pel que hem tingut accés (que és molt poc perquè és una cosa entre els governs, tant de l'EMD com de Cerdanyola), però crec que aquesta dotació és molt important.

 

 

No hi ha diàleg, o quan s'intenta dialogar s'aixequen de la taula i marxen, i jo crec que això és un problema

 

 

Hi ha altres temes que li semblin rellevants?  

És que hi ha molts temes a tota Bellaterra. El tema de mobilitat, per exemple, és molt complicat. Jo estic molt d'acord amb moltes de les coses que s'estan fent. Crec que les pilones són una opció: jo visc al carrer que va des del Camí Antic fins a la carretera i quan es pugen les pilones minva el trànsit i molt, perquè si no mínim un minut t'has d'esperar per poder sortir amb el cotxe. I vols anar a treballar però no et deixen. Però crec que potser hi ha altres opcions que ni tan sols s'han contemplat. El tema de les pilones va ser una presa de decisió unilateral. Hi ha coses en què, realment, encara estic molt verda políticament, perquè jo tampoc em vull dedicar a la política, però amb el tema de les pilones crec que hi ha altres opcions. El problema bàsic és que no hi ha diàleg amb el govern de Cerdanyola; sigui el de Cerdanyola o el de Sant Cugat, el que ens pertoqui. Però no hi ha diàleg, o quan s'intenta dialogar s'aixequen de la taula i marxen, i jo crec que això és un problema. S'ha d'intentar lluitar per les coses de Bellaterra. Això és el que jo vull fer davant les queixes de la gent de Bellaterra.

 

 

Duran vol introduïr la formació taronja al panorama polític bellaterrenc
Duran vol introduïr la formació taronja al panorama polític bellaterrenc | Toni Alfaro

 

 

 

Quin és el valor de la candidatura per Ciutadans a Bellaterra?

Jo és que sóc una ciutadana de Bellaterra -que queda bé per allò que sóc de Ciutadans-, però vull dir que sóc un membre dels veïns de Bellaterra. Sóc una bellaterrenca més i punt. Que estic amb Ciutadans? Sí. Que, evidentment, el que jo vull fer és portar a Ciutadans les queixes de Bellaterra per a veure dins de Cerdanyola -què és en aquest moment on estem- com es pot dialogar? Sí. Les idees de Ciutadans no es coneixen aquí, ni entre els mateixos veïns de Cerdanyola, moltes vegades, es coneix el que passa a Bellaterra. Perquè fins ara no hi havia ningú: per això, entre altres coses estic presentant-me. Perquè no tenir una alternativa que fins ara no s'havia donat? Jo vull fer una mica el mateix paper que feia la Carme del PP a aquí: lluitar per les coses de Bellaterra davant els meus companys de Cerdanyola, no hi ha més. Jo vull saber realment quines són les queixes, els dubtes i problemes que la gent de Bellaterra vol resoldre, i llavors portar-ho a Cerdanyola i lluitar-ho amb el govern, perquè en aquest moment som a Cerdanyola.

  

 

 

 

Pel que fa a la gestió de l'EMD de Gent per Bellaterra, què en pensa?

Fa 8 o 9 anys que hi són, si no estic equivocada. S'han fet moltes coses bones a Bellaterra. S'ha lluitat i s'ha aconseguit molt... Jo sóc una persona que no criticarà. Jo, sincerament, crec que tothom em coneix i no crec que sigui ningú per qüestionar la gestió que s'ha fet perquè no he estat en tots els plens, els acords, les taules, els convenis... El govern actual ha fet moltes coses per Bellaterra, tot i que no sé si en podria haver fet més, perquè no ho sé. Potser s'han pres moltes decisions de forma unilateral. Jo el que no arribo a entendre és perquè sempre hi ha un contenciós pel mig, i això és sabut per tots. Si hi ha un contenciós pel mig, potser és perquè no s'han fet les coses a través dels canals adequats. No sé si és que han decidit fer les coses i tirar endavant passant per sobre de l'Ajuntament, però, sinó, no tindria cap sentit que totes les decisions que es prenen arribin a un contenciós. I crec que, a més, que arribin a un contenciós és perdre diners, perquè costen diners. Crec que les coses s'han fet sense diàleg i a la brava.

 

 

Jo em sento bellaterrenca, jo quan surto fora dic: jo sóc del meu pare, de la meva mare i de Bellaterra

 

 

Què és el que diferencia la seva d'altres propostes com a candidata?

El que és lògic és millorar el conveni que tenim amb Cerdanyola. De moment estem a Cerdanyola. Que demà estiguem a Sant Cugat voldrà dir millorar el conveni amb Sant Cugat. Fins i tot el Ramon Andreu diria el mateix, perquè volem el millor per Bellaterra. No conec quins són els detalls de les altres opcions polítiques. Suposo que tots volem el millor per Bellaterra. A mi el que m'agradaria molt és que hi hagués respecte per tot, és a dir: intentaria que Bellaterra s'aglutinés més. Una de les coses que jo sempre m'he trobat i em fa pena, és que la gent està molt dispersa: és complicat que els veïns de Bellaterra surtin de casa i s'aglutinin, però som un poble i crec que ens hauríem de sentir bellaterrencs. Jo em sento bellaterrenca, jo quan surto fora dic: jo sóc del meu pare, de la meva mare i de Bellaterra. Crec que s'hauria de tenir més el sentiment de ser bellaterrenc i que tots anéssim a una, independentment de la ideologia i totes aquestes històries. Siguem realistes, és complicat que jo arribi a la presidència. Jo em presento com una alternativa; fins ara Ciutadans no s'havia presentat a Bellaterra: perquè no? No et puc dir que és el que vull perquè només és el millor per a Bellaterra. Tothom et dirà el mateix: el conveni, la brossa, l'enllumenat, la vigilància... En el fons tots busquem el mateix, des d'una ideologia o des d'una altra, però jo crec que tots els que ens presentem per Bellaterra el que realment busquem és el millor a través del diàleg. I ho crec de debò. Crec que hauríem de conèixer el que la gent necessita i, a partir d'aquí, seure a parlar.

 

 

 

  

El procés d'annexió a Sant Cugat no és rellevant per a vostè?

Sincerament, a mi el que em sembla rellevant és Bellaterra. L'annexió a Sant Cugat pot millorar algunes coses? Doncs no ho sé. Ni jo ni crec que ningú ho sàpiga. Que nosaltres pensem que potser hi haurà una pujada de preus de les cases? És possible. No sabem si donaran més diners pel conveni des de Sant Cugat, ho hauríem de veure: tampoc hi hem estat mai. Jo no dono prioritat a ser de Cerdanyola, però en aquest moment encara ens hi trobem, i crec que d'aquí és d'on hem de partir. Si estem a Cerdanyola hem de parlar amb Cerdanyola. Avui estava llegint al TOT Bellaterra que molta gent va a Sant Cugat al metge: nosaltres anem a Cerdanyola, que és el nostre CAP. No faig vida a allà perquè no hi ha un autobús que ens hi porti. I aquestes coses també s'han de mirar. S'ha de fer el millor per a Bellaterra, estiguem a on estiguem. Probablement, si Cerdanyola donés el que es pensa que donaria Sant Cugat, seríem potents a Cerdanyola.