Arias: "jo donava la volta al món des de Bellaterra"

L'agent de viatges de l'antic Taller de Viatges de Bellaterra, Olga Arias, explica la seva nova etapa a les oficines de Pangea i recorda el millor del Taller
Olga Arias, agent de viatges a Pangea, torna a visitar el Taller
Olga Arias, agent de viatges a Pangea, torna a visitar el Taller | Toni Alfaro

L'agència de viatges de Bellaterra Taller de Viatges va tancar les seves portes per a transformar-se en el que avui és Taller de Serveis, l'octubre passat. Tot i que Jordi Tardós segueix al capdavant del negoci, que ara es dedica a proporcionar diferents serveis per la llar i els negocis als bellaterrencs, la seva antiga companya, Olga Arias, ja no hi treballa.

 

 

  

L'agent de viatges es va traslladar la passada tardor a l'agència de viatges Pangea, situada a la Rambla de Catalunya de Barcelona, tot i que segueix gestionant amb la mateixa il·lusió de sempre bona part de les vacances i escapades de cap de setmana dels seus veïns de Bellaterra. Per esbrinar com li va a la seva nova etapa, des del BellaterraDiari l'hem volgut entrevistar en el que va ser el seu lloc de feina durant nou anys.

 

 

 

  

  

Quant de temps has estat treballant a Taller de Viatges?

  

Van ser nou anys. Vaig començar treballant amb el Jordi i jo sempre deia que jo venia amb les obres d'aquesta agència... Perquè el Jordi va crear l'agència, buscava una noia que fos de Bellaterra i hagués estudiat turisme, i vaig veure un cartell i vaig dir: aquesta sóc jo, no pot haver-hi ningú més! I llavors vaig trucar i molt bé. Vaig dir: no, és que he vist que busques una noia... I ell em va dir: sí, sí, vine, vine! I res, la relació ha durat fins al dia d'avui.

 

 

 

  

  

Com van ser aquests nou anys en general?

  

La veritat és que tinc molt bon record. No tinc ni cap queixa ni res, absolutament. Amb el Jordi va anar molt bé des del principi, ens vam entendre súper bé... Jo sempre dic que jo vaig entrar aquí al Taller timideta, que no sabia massa per on anava, i el Jordi em va espavilar de cop. I la veritat és que el públic que teníem aquí a Bellaterra és molt familiar i molt maco i els hi dono un 10. No tinc res més a dir! Jo havia estat abans a agències de viatges que eren majoristes, després a una empresa que organitzava esdeveniments, però allà no acabava de trobar el lloc... I vaig dir: jo he fet turisme, jo vull vendre viatges d'una manera una mica més propera, no llegint un catàleg i oferint a la gent un producte més o menys estàndard.

 

 

 

Perquè vas decidir marxar de Taller de Viatges?

  

A Bellaterra es viu molt bé (de fet, jo visc a Bellaterra), a deu minuts la casa de la feina, un cap meravellós, un públic fantàstic perquè la gent aquí demanava uns viatges molt macos i podíem fer moltes coses... Però bé, com tot, suposo que el Jordi està en un moment de muntar el seu negoci i jo estic en una altra, i per l'edat que tinc i per la situació que tinc ara actualment, potser sí que em feia falta alguna cosa més. Aquí a on estic ara fem un altre tipus de viatges, l'empresa és més gran, va sortir l'oportunitat (que tampoc la vaig buscar) i vaig dir: bé, ara és el moment. La vida de vegades té això: fas camins i, després, aquests camins s'han de separar i ja està.

 

 

 

Jo sempre deia que molts dies donava la volta al món asseguda a la cadira

 

 

Quins són els viatges que més et van agradar i que recordes amb més estima?

  

Com a vacances, des que era al Taller vaig fer bastants viatgets xulos, però tinc molt, molt, molt bon record del viatge a l'Índia que vam fer amb un grupet d'aquí de Bellaterra, què jo vaig acompanyar com a guia acompanyant. I després un viatge que vam fer a l'Iran, que haig de dir que, al principi, quan va sortir el tema i el Jordi va dir "va, a l'Iran!" jo vaig pensar: "a l'Iran? A mi què se m'ha perdut a l'Iran?". I realment vaig tornar encantada, i sí que és veritat que és una oportunitat que he tingut aquí i que, segurament, si hagués sigut pel meu compte, no l'hauria fet aquest viatge. I, òbviament, un any abans de marxar ens van convidar a un viatge a Cuba, i d'aquest també tinc molt bon record. M'ho vaig passar molt bé i el Jordi, que és un enamorat de Cuba -que jo pensava que hi aniria ell, segur- em va dir: "vols anar a Cuba? A Cuba vas!". I aquests són els tres viatges que més recordo.

 

 

 

Un diria que els agents de viatges normalment es queda a l'oficina, però un cop la gent marxa ja s'oblida. Però tu no: tu anaves als viatges també.

  

Bé, perquè aquí al Taller teníem alguns viatges, diguéssim, més reduïts per la gent de Bellaterra, i el colofó era que hi anava jo com a acompanyant, que això també és un valor afegit molt important a un viatge. I per això vaig tenir l'oportunitat de viatjar tant, tot i que jo sempre deia que molts dies feia la volta al món asseguda a la cadira. Aquí al Taller, però, els viatges que fèiem eren de màxim 16 persones per viatge, perquè és la manera que tens de mimar al client, mimar al grup i fer un viatge una mica amb cara i ulls. Quan són quaranta persones, jo no dic que no funcioni, però o ha d'anar tot molt per feina o és impossible fer un viatge que tingui temps lliure i que tingui una mica de coses diferents. Els viatges molt massius no conviden massa a ser proper, a mi no m'agrada.

 

 

Olga Arias amb alguns dels seus companys de Pangea
Olga Arias amb alguns dels seus companys de Pangea | Pangea

 

 

 

 

Ara, però, ofereixes els teus serveis com a agent de viatges a una empresa que es diu Pangea...

  

Sí. A Pangea, una de les coses que em va cridar l'atenció és que és una agència molt més gran que taller de viatges però, realment, segueix el mateix concepte: fan viatges especialitzats perquè, el que ens caracteritza a aquesta agència és que cadascú és assessor en una destinació o en vàries. Som assessors perquè, o hem viscut allà un temps, o hem viatjat i coneixem la destinació... Jo allà no puc vendre tot el que venia al Taller, però allà puc vendre els països que conec més, que això permet també donar més profunditat als viatges. Els països que més conec són, d'Asia, Tailandia, Índia, Iran, Japó també (perquè el conec bastant), i d'Amèrica he fet Costa Rica, Cuba, tot Estats Units. Àfrica no ho toco tant perquè ja tenim un departament d'africans que hi estan especialitzats. I ara, actualment, una de les coses que més m'agrada de Pangea és que ens deixen fer el que s'anomena "viatges d'autor", que és que l'agent coneix una destinació, coneix a algú que li pugui aportar un valor afegit a un itinerari, i llavors et deixen crear el teu propi itinerari. Ara, per exemple, estic fen un viatge a l'Índia per anar a fer ioga. Són viatges amb intencions concretes i amb algun personatge públic interessant. Per exemple, a aquest viatge a l'Índia per fer ioga ve la Verónica Blume, que casualment la vaig conèixer al Taller de Viatges com a clienta.

 

 

 

Jo no m'asseuria mai davant d'un ordinador per a escollir hotels i activitats per internet

 

 

 

  

Avui en dia, amb la facilitat que hi ha per agafar-se un viatge per internet, quin és el valor que et dóna una agència de viatges?

  

Jo sempre he dit que tot es redueix, lamentablement, als diners. La gent ve a comprar-te un viatge i, si per internet s'ho troba 100 euros més barat, ho agafarà per internet. No tothom, però hi ha molta gent que sí. I llavors arriba a un punt en què penso, bé, d'acord, hi ha gent que li va de 100 euros, però moltes vegades cadascú es gasta els diners en el que vol i, al final, penso que una agència de viatges et dóna un valor afegit en el sentit que tu pots venir a una agència i, per mi, un viatge no és només el que em costi l'hotel i l'activitat, sinó també anar amb una persona que n'entengui, que t'expliqui el destí, que puguis gaudir... El Jordi sempre deia que un viatge és gaudir abans de fer-lo, mentre el fas i després, recordant-lo. Per a mi és una cosa important. Jo no m'asseuria mai davant d'un ordinador per a escollir hotels i activitats. Per a mi és alguna cosa més maca, no? I a una agència de viatges et poden donar tota una sèrie d'explicacions i dir-te: "ostres, ja que vas a Cuba, jo conec un restaurant de l'Habana que té no sé què". Això internet no t'ho dirà. Llavors també és que tu, com a client, escullis com vols viatjar. També és cert que he vist que, jo que tinc amics que compren molt per internet, moltes vegades aquests 100 euros de diferència no t'han valgut la pena. Perquè un viatge, si vas i no el tens preparat, perdràs molt de temps buscant allotjaments i tenint contratemps. Amb una agència vas una mica més sobre segur.

 

 

 

 

  

Què els hi diries a la gent que venia a visitar-te aquí cada any per les vacances?

  

Home, s'han quedat sense agència de viatges a Bellaterra! Són nou anys enviant-los de vacances, coneixent de cadascú el que li agrada, sé a qui li agrada viatjar d'una manera, a qui viatjar d'una altra... No els hi puc dir una altra cosa què que em truquin: que vinguin a Pangea i que, el que fèiem al Taller ho farem a Pangea. Al final han sigut les circumstàncies de cadascú, que jo sé que tothom les pot entendre, perquè tampoc és res fora del normal... I si diguessis que a Bellaterra hi ha una altra agència de viatges o és que el Jordi ha continuat amb l'agència, doncs aquí no passa res. Però ja que ens hem quedat ara sense agència (tot i que tenim ara un altre negoci que és molt útil), doncs que vinguin a Pangea. Que vinguin, que els tractaré igual de bé que al Taller de Viatges.