Andrés Rueda, sobre la seguretat a Bellaterra: "Quan et donen per mort, tornes a viure"

El bellaterrenc va patir un robatori amb violència a casa seva el juliol del 2016
Andrés Rueda, a Bellaterra
Andrés Rueda, a Bellaterra | Laia TR

 

Parlem amb el bellaterrenc Andrés Rueda, un dels administradors del grup de Whatsapp "Emergències Bellaterra", format per 250 bellaterrencs i "Protec Veïns Bellaterra", amb 190 veïns i veïnes.

  

 

  

Andrés com es creen aquests grups de Whatsapp?

Això existia des de fa cinc anys, més o menys, arran de robatoris a la zona de Can Domènech, però va quedar circumscrit en aquell lloc i moment. Més tard, el veí que inicialment va crear-lo, va deixar d'utilitzar-lo i ho vam heretar nosaltres.


  

  

Quan passava això?

Va ser després de tot el que va passar a casa meva, ara fa un any "i pico". A l'inici érem 20 o 30 veïns però, des de llavors, hem fet una revifada. Sobretot quan van començar a haver-hi robatoris més seriosament i va passar allò meu...

  

  

Què va passar a casa teva?

Jo vaig patir un robatori amb molta violència. Em van donar per mort... Potser un dels robatoris amb més violència que han vist mai els Mossos. Una violència extrema. En un principi van sospitar que jo no fos un camell de cocaïna...


  

  

Com va ser?

Van venir quatre tios (...) amb passamuntanyes i gorres. Ells van aprofitar que jo sortia de casa meva per entrar ells. El que passa és que jo vaig reaccionar, vaig intentar defensar-me i ens vam començar a barallar (...) ells eren més forts i més joves. 

  

  

Es van endur res?

Sí. Tot. Van destrossar les caixes fortes... regals, diners, joies... Tot, tot i tot. Menys els mòbils i les targetes de crèdit - que són coses que es poden rastrejar -, tot.

 

 

Un cotxe dels Mossos d'Esquadra a Bellaterra
Un cotxe dels Mossos d'Esquadra a Bellaterra | Laia TR

 

Esteu bé ara?
Sí. La meva dona és la que està pitjor perquè ha tingut quatre intervencions a la cama perquè va ser molt dur. A mi em donaven per mort. Em va quedar la cara com un boxejador però a ella, amb la cama trencada com si tingués dos genolls, la pistola al cap i les mans lligades, li van dir: "el teu marit està mort. On està la caixa forta?" i tot ple de sang... Van ser dues hores horribles.

I finalment us ho van robar tot i van marxar?
Sí. Caminant. Van agafar Pin i Soler caminant fins a la gasolinera on hi havia un cotxe allà esperant-los. La càmera del veí els va gravar però van pujar al cotxe i van marxar. A nosaltres ens van deixar a casa inconscients. El primer que recordo al despertar-me és el meu fill i els Mossos.

Teniu constància que una situació semblant hagi passat en algun altre domicili?
No, però això li pot passar a qualsevol veí, perquè hi ha una guerrilla de Colòmbia que han vingut i els tenim aquí. Aquest tema ha canviat. Aquesta gent ve a casa teva, estan acostumats a matar gent i si t'enfrontes a ells, porten una pistola.

Això va ser el que et va empènyer a agafar el "lideratge" d'aquest grup de seguretat?
Sí. D'aquesta experiència tan desgraciada n'hem de treure alguna cosa positiva.

Els grups de Whatsapp realment protegeixen els veïns?
Jo penso que sí i bastant. En un triple sentit. Hi ha molta gent que arran d'això està prenent mesures de seguretat particulars. Està revisant què té a casa seva i ho està incorporant o actualitzant. Penso que això ja és positiu. En un segon sentit, s'estan detectant coses i persones sospitoses. Hi ha gent que presta més atenció i està col·laborant en enviar informació, imatges... i finalment està desenvolupant una consciència important de poble, que "som vulnerables" i que "quan vius en una casa oberta als quatre costats", està molt bé, però "ets vulnerable per quatre costats". A nivell de tota Bellaterra està sent molt útil, perquè està aflorant una debilitat que tenim. Hi ha vegades que et sents poderós perquè vius aquí, vius molt bé, tens una casa molt maca...i et dónes compte que no, que ets molt fràgil i que ets molt poca cosa davant d'un "cafre" que pot arribar a casa teva i pot acabar en tu en un minut.


 

El grup de Whatsapp d'Emergències
El grup de Whatsapp d'Emergències | Laia TR

 

 

Serveix per generar consciència social, en lloc de falses alarmes, doncs?
Bé, hi ha gent que actua per "morbo", però ja veus ràpidament qui ho fa "pel morbo" i qui està realment preocupat i té por. Ens hem de cuidar una mica més i ens han de cuidar una mica més.Si no ho tinc mal entès, Andrés, hi ha tres grups de Whatsapp?
En realitat hi ha només un grup estricte de seguretat que és el d'"Emergències", que és obert les 24 hores i en el qual volem que hi hagi només la primera alarma. Com un meteorit que cau, l'alarma immediata: "estan entrant ara a casa meva o està aquí el veí..."Llavors, si un veí es troba en aquesta situació, ho ha de posar al grup?
Ràpidament trucar als Mossos i després posar-ho al grup d'"Emergències" i no interactuar res més en aquest Whatsapp. Aquest ha d'estar lliure perquè és 24 hores obert, és l'alarma immediata de perill.


 


I un cop passa això els veïns s'haurien de desplaçar fins al lloc dels fets?
No, però sí que seria correcte sortir a la finestra, al carrer... i si veus alguna persona o cotxe, col·laborar donant informació. És un grup d'actuació immediata per un perill real.Quins grups més hi ha?
Després hi ha el grup de "Protec" on es parla d'alarmes, vehicles sospitosos, gent que s'acosta massa a la tanca i intenta saltar... Qüestions que han de despertar una mica de precaució. Això va provocar que es parlés de moltes coses i llavors un grup de veïns van proposar que es creés un tercer grup per parlar de temes genèrics de Bellaterra. Però no és un grup de seguretat, sinó un d'estil plural i que no el portem la gent de la Comissió de Seguretat que vam sortir de la famosa assemblea del Centre Cívic.


 

 

El grup Whatsapp de Protec
El grup Whatsapp de Protec | Laia TREt refereixes a la reunió de veïns del mes de novembre?
Sí. Va ser una assemblea on es va detectar que la gent estava molt preocupada i en aquella reunió i en reunions prèvies, uns veïns vam sortir voluntaris per interessar-nos pel bé dels veïns i parlar amb els Mossos, la Policia... intentar tractar amb empreses d'alarmes, intentar estudiar l'opció de la seguretat privada, etc.Com es va convocar aquesta reunió?
Vam tenir dues o tres reunions convocades per l'EMD perquè hi havia sensibilitat i nerviosisme per aquest tema. Va ser on es va acordar fer una assemblea amb els cossos de seguretat - Mossos i Policia Local - i també amb la regidora de seguretat i la regidora de relacions amb l'EMD. Mai havia estat tan ple el Centre Cívic i això vol dir que el nivell d'expectació era molt alt.
Qui forma part d'aquesta Comissió?
Som 7 o 8 veïns. Xavi Ustrell, Anna Catafau, Carlos Subiela, Carlos i Carmen, Javier Rodríguez del Valle, Josep Maria Riba, Judith Pérez i jo.


Heu tingut experiències amb les quals valorar ja la utilitat d'aquests dos grups?
Sí. Hi ha hagut intents d'intrusions en cases, s'ha donat l'alarma al grup de Whatsapp i s'han agafat imatges que s'han pogut passar després als Mossos. Com que és gent que passeja pel carrer no els han pogut detenir, però hem tingut constància que algunes persones intentaven entrar en domicilis i ha sigut una acció de detecció del veïnat. Això ja és important. Són actes que demostren que és positiva aquesta xarxa. De cop i volta tenim "200 guàrdies jurats a Bellaterra" i si fem una mica de tasca de preocupar-nos, són molts ulls que podem controlar el poble.
Heu tingut bon feedback dels Mossos per aquesta decisió?
Sí. Quan els hi vam dir tota la gent que hi havia van quedar sorpresos, els hi va agradar. Com tot, et diuen que tinguis cura perquè es poden manipular, etc. Però penso que la gent de Bellaterra en general és molt respectuosa amb els administradors. De fet, quan demanem silenci, la gent manté el silenci, quan recordem les normes de debat les segueixen, les repiquen...

 

La reunió de seguretat celebrada al Centre Cívic el novembre del 2017
La reunió de seguretat celebrada al Centre Cívic el novembre del 2017 | Cedida

 Per entrar-hi, una persona us ha de donar el seu nom i direcció d'on viu. A qui li dóna aquesta informació?
En principi als administradors del grup. És un tema de confiança. Un tema privat. L'administrador és, entre cometes, l'amo, un veí. Cada u de nosaltres té el dret de confiar en el veí o no, però aquest veí té el dret a decidir que tu entris al grup o no. És una confiança mútua. Si jo confio en tu, et donaré el meu nom i direcció, perquè no tinc cap inconvenient. Ens farem ajuda mútua i ens farem costat. Si tu no vols donar-me les dades, aquí parlarem de coses privades entre nosaltres i no ens interessa que ningú que no visqui a Bellaterra tingui constància del que parlem.
I les dades se cedeixen a Andrés Rueda o a tota la comissió?
No. De moment les tinc jo com Andrés Rueda. Jo no volia, però com que ja vaig fer una primera enquesta de seguretat, la gent ja va establir un primer nivell de confiança en mi. Llavors em van dir: "continua tu!".Està previst que s'estenguin a algú aquestes dades?
En principi no, és un tema de privacitat. La gent me les ha confiat a mi i és sagrat. No és transcendent però és un tema de confiança i jo he de ser responsable. Qui no vulgui donar-les, els donem de baixa del grup i s'ha acabat. No estem subjectes a la llei de protecció de dades però és la meva agenda personal i són dades privades.Tu havies format part de la Unió de Veïns, no?
Sí, precisament portava el tema de seguretat amb el Xavier Ros com a president. Vaig heretar la qüestió de seguretat de Xavi Sánchez i va ser durant aquella temporada que vam posar tots els ressalts per reduir la velocitat al Camí Antic i al carrer Pin i Soler. Els vam gestionar nosaltres i el que va venir darrera meu els va posar. Fa 15 anys d'això, quan encara no s'havia creat l'EMD. Vam anar a Valldoreix a mirar els ressalts que tenien allà i els vam posar una miqueta més alts perquè la gent corrés una mica menys. El model és més alt perquè el carrer era més llarg.
És oberta la comissió de seguretat?
La comissió va ser oberta al seu dia, sí que quan tanquem els temes que ara tenim entre mans, farem rotació. Tancarem un cicle, però qui s'ha d'encarregar d'aquesta feina són els representants polítics i legals. No estarem tota la vida fent això, però sí que volem dinamitzar a la gent que cobra perquè ho facin ells. Volem que l'administració reflexioni de perquè hi ha tantes intrusions a les cases que no posen denúncies. Creiem que les dades que tenen no són reals perquè molta gent no posa denúncia. Què vols dir?
Que la nostra regidora ha dit públicament que l'índex de robatoris no és més alt que en d'altres poblacions i, si ho diu, serà per alguna cosa no? Ha comprovat unes dades que no ens facilita. Això és el que a nosaltres ens molesta. Si aquesta dada existeix que ens la donin. El que no pot ser és que una regidora faci unes declaracions públiques donant dades i aquestes dades no les conegui ningú.

Des de Mossos afirmen que de moment hi ha hagut alguns resultats
Coneixes a algun veí de Bellaterra que hagi anat a veure objectes seus i els hagi recuperat? Jo no. Coneixes algun robatori a Bellaterra que hagin detingut els autors?

Un. La desarticulació d'un grup criminal el maig d'aquest any, que havia actuat, almenys, en una casa de Bellaterra
Nosaltres vam fer una enquesta - que no podem publicar completa per dades personals - però podem dir que hi ha un 43% de denúncies que no es posen. Hi ha un 43% de desconfiança en el professional i aquest s'ha de preocupar de què passa. Podem parlar de tot, menys d'eficàcia.

Creieu que els veïns no posen denúncies per desconfiança en el cos de seguretat?
Jo no crec res, però el professional s'ha de preguntar perquè gairebé la meitat de la gent no ve.

Per acabar, Andrés, quines accions preveieu a curt termini?
Buscarem fórmules legals per reclamar responsabilitats. De fet, estem en converses amb advocats penalistes experts en el tema, però jo no vull denunciar a l'Ajuntament, vull denunciar al responsable de l'Ajuntament que no dóna les indicacions pertinents perquè es faci una tasca. Hi ha una persona que marca prioritats i aquesta persona té un nivell de responsabilitats. No pot cobrar i no tenir cap responsabilitat en aquest joc d'ineptes que es fan entre uns i altres.

Parles de denunciar un perfil tècnic o polític?
El que sigui. El que toqui. Els advocats ens diuen que és complicat però trobarem la manera. De fet, quan jo vaig tenir el problema meu, volia posar una demanda a l'alcalde de Cerdanyola, perquè entenc que aquest delega a un tinent d'alcalde i aquest en no-sé-qui... Hi ha un responsable amb noms i cognoms de controlar aquest tema. Si aquest senyor/a no ho fa, no està fent la seva feina. Si hi ha una "dejacion de servicios" hi ha una "responsabilidad" amb un resultat de "lesiones".

Això va de cobrir un "buit" que sentiu doncs
El que volem és activar els polítics. Entenem que no són vidents, però administrativament ha d'estar tot correcte. És com les càmeres. El president de l'EMD les ha instal·lat d'una forma correcta? No? Doncs no es tracta de discutir si les càmeres de Bellaterra són positives o negatives. Si no està fet d'acord a la llei, no cal debat, perquè sinó jo estic fent un debat pervers. "Que dolent que ets tu, que m'impugnes una càmera". Si administrativament alguna cosa no està correcta l'hem de rectificar, i no passa res, tots som amics! Ara estem en una guerra de denúncies i demandes i cal rebobinar. Nosaltres el que volem és que les coses es facin ben fetes i no fer mal a ningú. A part d'això farem accions immediates i senzilles a nivell social.

Et refereixes a seguretat privada?
No. La seguretat privada és només un 10% del tema. Un debat per no estar callat. La seguretat és transversal i això és una cosa mes. El que nosaltres no podem fer és substituir unes obligacions d'unes institucions a les que paguem uns impostos...per una seguretat privada. En tot cas, seria per complementar i no per substituir. Jo vull veure els registres de treballadors i que em demostrin que s'està destinant la mateixa presència policial que a Cerdanyola.

Conèixer exactament el dispositiu de seguretat previst per Bellaterra
Sí. Em sembla perfecte que sigui diferent al de Cerdanyola, però vull veure plans, hores, persones, com es diuen les persones que treballen... perquè això ha d'estar registrat. Jo vull saber qui s'assigna a qui i quantes hores. Si no ho tenen, com ho acrediten? Que ens ensenyin aquests documents.

Comentaris

envia el comentari