Com avança el projecte “Bellaterra Més Sostenible 2030”?

Seguim com avança el projecte mediambiental que ja va estar present a tots els programes electorals passats
Una de les línies del projecte és la compra col·lectiva de plaques solars
Una de les línies del projecte és la compra col·lectiva de plaques solars | Cedida

 

LaUnió de Veïns de Bellaterra continua treballant per millorar la relació entre els bellaterrencs i el seu entorn. L’associació veïnal més gran de Bellaterra vol transformar el barri en un referent entre les urbanitzacions més respectuoses ecològicament. Per fer-ho està desenvolupant el projecte “Bellaterra Més Sostenible 2030”, que inclou diverses iniciatives centrades en la disminució de les emissions de CO2 i la millora de la qualitat de vida i els hàbits dels bellaterrencs i bellaterrenques. 

 

 

Una ruta escolar sostenible

 

Una d’aquestes iniciatives, potser la més important com a infraestructura, és la del projecte del Parc del Torrent de la Bonaigua

 

 

La proposta vol aprofitar el curs natural del Torrent de la Bonaigua, que creua Bellaterra de nord a sud, per a construïr un camí escolar que uneixi la zona de l’estació de Ferrocarrils i la Via Verda amb la zona escolar on es troben les escoles Ramon Fuster i El Til·ler

 

 

D’aquesta manera incidirien en la mobilitat a peu a Bellaterra i evitarien els problemes derivats del trànsit i la seva contaminació.

 

 

Aquest projecte es troba en fase de redacció per presentar-lo a l’EMD, Ajuntament i altres administracions competents.

 

 

Lluís Riba, de la Unió de Veïns, acompanya als arquitectes i enginyers de l'ETSAV en la recollida de dades
Lluís Riba, de la Unió de Veïns, acompanyava als arquitectes i enginyers de l'ETSAV en la recollida de dades | Laia TR

 

 

 

Indicacions per a les cases i edificis

 

Per estudiar la dependència del carboni de les llars bellaterrenques, l’entitat va firmar un conveni amb Escola d’Arquitectura del Vallès (ETSAV). Amb ell, els arquitectes i enginyers del Màster Universitari d’Intervenció Sostenible sobre el Medi Construït van realitzar un estudi a 40 cases i edificis de la zona.

 

 

Els resultats de l’estudi i els consells d’eficiència energètica als participants estan previstos pels mesos de setembre i octubre. 

 

 

Compra col·lectiva de plaques solars

 

Finalment, la Unió de Veïns també ha posat en contacte els veïns de Bellaterra amb la plataforma Col·lectiu Solar, una agrupació per facilitar la instal·lació de plaques fotovoltaiques a Catalunya. 

 

 

La compra col·lectiva tant de les plaques com de la instal·lació, mitjançant aquest col·lectiu, serveix per fer més barat tot el procés, així com per a millorar-ne els resultats. S’han apuntat 37 famílies.

 

 

Projectes “essencials” per Bellaterra

 

El president de la Unió de Veïns, Josep Maria Riba, indicava que tots aquests projectes són “essencials per Bellaterra” i la seva adaptació a un món més sostenible. Alhora, assegurava que “en aquest exercici polític que s’obre després de les eleccions confiem en la col·laboració de l’EMD i el nou govern que es formarà a l’Ajuntament, per tal de facilitar la tasca de l’associació veïnal".