Totes les mocions aprovades al ple de novembre de Cerdanyola

El ple va tractar qüestions de sostenibilitat, violència de gènere, transparència i accessibilitat, entre altres

El Ple Municipal del setembre de 2017, a l'Ajuntament de Cerdanyola,

El Ple Municipal del setembre de 2017, a l'Ajuntament de Cerdanyola, | Cerdanyola.info

 

El plenari de l’Ajuntament de Cerdanyola del mes de novembre va aprovar totes les mocions proposades, un total de 7.

 

Pel que fa a ratificacions d’alcaldia, Cerdanyola va aprovar presentar-se com a part demandant davant del contenciós que la funerària Montserrat Truyols S.A. ha posat de cara a l’Ajuntament per “inactivitat”, en no atorgar llicències de construcció per fer un crematori i tanatori a la ciutat.

 

El punt es va aprovar amb les abstencions del PP, ERC i PSC, i tots els grups municipals van demanar més detalls pel que fa a l’estat de les negociacions i les vies alternatives. Gairebé tots els grups coincideixen en no voler construir el crematori, contracte que es va atorgar en el passat mandat. Després del canvi d’opinió degut a causes mediambientals, el PSC acusa al govern de “no tenir projecte de ciutat, no informar als grups municipals de l’estat de la qüestió i no presentar cap alternativa”. Pel regidor d’Urbanisme, Ivan González (CxC), “potser sí que el govern ha estat poc comunicatiu” i promet ser-ho més d’ara en endavant. En relació a les últimes condicions proposades per la funerària declara: “les condicions que oferia l’empresa per deixar de construïr la instal·lació eren lascives (...) i hauria fet molt mal econòmicament a la ciutadania de Cerdanyola".


 

Abans d’entrar en l’apartat de mocions, Cerdanyola es va adherir al manifest unitari per l’eliminació de la violència vers les dones. El regidor González va posar èmfasi en que “no es tracta d’un capritx sinó d’una reivindicació fonamental (…) que permetrà posar un gra de sorra més a la muntanya que ha de permetre enfonsar la violència masclista”. Tots els grups hi van votar a favor sense fer intervencions. 

 

Finalment, també per unanimitat es va aprovar una modificació del Pla General Metropolità (PGM) que ha de permetre suprimir barreres d’accessibilitat en edificis d’habitatges existents a Cerdanyola. 


 

7 mocions aprovades

 

Després d’un ampli debat, Cerdanyola penjarà una pancarta per l’alliberament dels presos polítics, al balcó de l’Ajuntament. Així ho farà mentre els consellers de la Generalitat i els líders de l’ANC i Òmnium Cultural, acusats de delictes de sedició, entre altres, estiguin “privats de llibertat”. 

 

Per Josep Grau (PDeCAT) es tracta d’una pancarta “sense connotacions polítiques” i que només apel·la a “la democràcia i la llibertat”. Tant pels lídesr del PP, PSC i Cs, en canvi, “una pancarta d’aquest tipus no respectaria el caràcter neutral que han de tenir les institucions, sobretot en campanya electoral”. De fet, PP i Cs ja han avançat que ho denunciaran a la Junta Electoral de Sabadell. Aquesta moció va entrar al ple a petició del Comitè de Defensa de la República (CDR) de Cerdanyola del Vallès. 


 

Cerdanyola començarà a estudiar diferents mesures per beneficiar els treballadors autonòms i les microempres de la ciutat, a proposta d'ERC. Es volen implementar bonificacions temporals de taxes i estudiar la creació d’una “tarifa plana amb l’objectiu de reduir el preu reduït en les zones blaves d’aparcament i en els aparcaments municipals”, entre altres. 

 

Pel que fa a la mobilitat sostenible, l’ús de bicicleta i l’autoproducció d’energia verda es van aprovar dues mocions. Potenciar i ampliar l’aparcament segur de bicicletes en els punts d’interconnexió amb els transports públics de Cerdanyola o estudiar la viabilitat d’una xarxa de “bicing” a la ciutat que doni continuïtat amb les xarxes de municipis veïns serien algunes de les propstes. 

 

Pel que fa a l’energia verda es va instar a l’Ajuntament de Cerdanyola que estableixi un conveni de col·laboració amb la cooperativa Som Energia SCCL. per promoure la producció i consum d’energia verda a Cerdanyola. A més, realitzaria campanyes i conscienciaria a la població de la necessitat d’avançar “en les mesures de consum energètic sostenible i la democratització de l’energia”. 


 

Per acabar també es van aprovar per unanimitat dues propostes de Cs. En el primer cas, una moció per evitar llençar tovalloletes humides al vàter, que va presentar juntament amb el PSC. Finalment, una altra que proposava publicar l’agenda diària de l’alcalde, els regidors a govern i càrrecs de confiança “amb menció de les trobades i reunions mantingudes amb associacions, empreses, sindicats…” i redactar un informe mensual dels viatges amb el cotxe oficial o qualsevol altre mitjà de transport propietat de l’Ajuntament”.

 

Finalment i entrada per urgència per part d'ERC, es va aprovar una mocióen defensa de l'escola catalana davant dels atacs i acusacions d'adoctrinament que es reben. La seva aprovació va comportar que els regidors del PSC, PP i Cs abandonessin la sala en mostra de rebuig.

 

En el torn de precs i preguntes l’alcalde va explicar que el viatge a Brussel·les ha suposat una “activitat institucional”  amb l’objectiu, compartit per l’AMI i l’ACM, de “internacionalitzar el conflicte del govern català i demanar l’alliberament dels presos polítics”. Les despeses es van pagar des d’alcaldia i van tenir un cost de 300 € segons l’alcalde, Carles Escolà, va manifestar al ple.