Detingut per obligar al seu germà menor d'edat a robar fent-se passar per sordmut

L'adult de 25 anys s'enduia al menor perquè demanés diners i robés telèfons mòbils i carteres a Cerdanyola i Barcelona
Cotxe dels Mossos d'Esquadra
Cotxe dels Mossos d'Esquadra | Artur Ribera

Els Mossos d'Esquadra van detenir, el dia 1 de març, un home de 25 anys i un menor d'edat, de nacionalitat romanesa i amb domicili a Barcelona, com a presumptes autors de 22 delictes de furt i estafa a Cerdanyola del Vallès i els districtes barcelonins de Nou Barris i Horta-Guinardò. El menor d'edat va passar a disposició de la Fiscalia de Menors i es va determinar l'ingrés en un centre de protecció. L'adult d'edat va quedar en llibertat amb càrrecs després de passar a disposició del jutjat.

 

El cos policial indica que el "modus operandi" dels detinguts era que el menor simulés pertànyer a una associació de sordmuts per a la qual demanava ajuda econòmica mentre aprofitava per sostreure les pertinences com telèfons mòbils i carteres. La investigació es va iniciar quan els agents van detectar aquest engany al districte de Nou Barris de Barcelona. Primer van identificar al menor d'edat i després al germà de 25 anys, que s'enduia cada dia el menor a diversos punts de Catalunya per a cometre els furts amb la mateixa metodologia.


 

A l'hora de dur a terme els robatoris, el menor d'edat s'assegurava que la víctima tingués el telèfon mòbil o la cartera en un lloc visible al damunt del taulell de l'establiment o de la taula d'un bar. Quan s'apropava, feia senyals ostensibles per simular la seva condició de sordmut i generar l'empatia corresponent, segons indiquen els Mossos d'Esquadra.

 

 

 

 

Aleshores, posava la carpeta al damunt de l’objecteque volia sostreure. Així, amb la mà que tenia sota la carpeta s’apoderava del telèfon o cartera, a banda d’obtenir el donatiu que demanava en alguns dels casos. Els agents destaquen que utilitzaven fins a tres vehicles diferents per als desplaçaments als llocs dels fets.


 

Un dispositiu dels Mossos d'Esquadra va permetre detenir els dos sospitosos a Sant Adrià del Besòs. A l'hora de la detenció, el major d'edat es va identificar als agents amb una identitat falsa quan en realitat es tractava del germà gran del menor, al qual amb la seva identitat real li constaven dues ordres de detenció judicials precisament per delictes de furt.

 

Mil euros, sis mobils i joies

 

En l'escorcoll del domicili dels detinguts, els agents van localitzar 1.000 euros, sis telèfons mòbils i dues joies procedents dels robatoris, a banda de documentació que podria ser falsificada. El material intervingut, apunten els Mossos d'Esquadra, estava en poder del germà major d’edat, fet que asseguren demostrava que el germà induïa al menor, que no estava escolaritzat, a cometre els delictes. Després de ser detinguts, la investigació continua oberta perquè podrien ser també els autors de 14 fets més a Mollet del Vallès, Mataró, Badalona i Sant Feliu de Guíxols