Els carrers de Cerdanyola es pintaran per rebutjar les violències masclistes

L'acte central es farà el 24 de novembre a la plaça Francesc Layret

 

 

Imatge del Dia Internacional Contra les violències masclistes al 2017
Imatge del Dia Internacional Contra les violències masclistes al 2017 | Arxiu

 

Fa gairebé 40 anys que cada 25 de novembre les dones del món reivindiquen el fi de la violència masclista. La iniciativa va començar l'any 1981 i des d'aleshores, cada any s'organitzen mobilitzacions i activitats per conscienciar la societat de la necessitat de lluitar contra una violència encara molt present al país i al món. Així, Cerdanyola del Vallès organitza, un any més, activitats per reivindicar el dret a viure sense violència masclista. 

 

#EnsVolemVives

 

El lema del Dia Internacional contra les violències masclistes a Cerdanyola envia un missatge clar: #EnsVolemVives. "No només ens volem vives, sinó que volem viure en llibertat", especificava la regidora d'Igualtat, Elvi Vila, durant la roda de premsa de presentació el 16 de novembre. Amb un lema plural, el Consell d'Igualtat i l'Ajuntament destaquen que l'objectiu és posar el focus en les violènciesmasclistes en l'àmbit comunitari: "agressions sexuals i assetjaments sexual, tràfic i explotació sexual de dones i menors d'edat, mutilació genital femenina o risc de patir-la, matrimonis forçats, violència derivada de conflictes armats, violència contra els drets sexuals i reproductius de les dones i assetjament LGTBIfòbic".

 

Una de les parts més emotives dels actes organitzats a Cerdanyola és el mateix cartell del programa d'activitats. El cartell interpel·la a qui el mira amb dibuixos intensos de diverses cares que representen "dones valentes que han sabut trencar amb l'ordre establert del patriarcat". Els dibuixos són fruit del treball de dones vinculades a l'entitat SICAR cat, que treballa amb dones víctimes del tràfic amb finalitats d'explotació sexual. Aquest treball col·laboratiu ha comptat amb la direcció artística de l'artista cerdanyolenca OlgaMolina. "L'objectiu final no era el cartell, sinó el treball comunitari que han fet", explicava la regidora Vila.

 

Pintant la ciutat contra la violència masclista

 

El programa pel Dia Internacional contra les violències masclistes a Cerdanyola oferirà activitats repartides en sis dies diferents. La primera serà el dilluns 19 de novembre a LaCaseta (c/ de les Belles Arts, 19). Allà, la nova junta de Dones per la Igualtat informarà sobre els serveis que ofereix l'entitat en l'àmbit jurídic i de psicoteràpia per a dones que pateixen violències de gènere o qualsevol forma d'abús.

 

El dijous 22 de novembre, la cultura també reivindicarà els drets de les dones. A les 18.30 h, el Museu i Poblat Ibèric de Ca n'Oliver farà un recorregut per la imatge cinematogràfica de les bruixes en el marc de l'exposició 'Per bruixa metzinera'. A les 21.30 h, Xicnèfils projectarà a l'Ateneu la pel·lícula francesa 'Custodia compartida', del director Xavier Legrand. Ja divendres 23, la Plataforma Cultural Dones posarà el focus en les agressions sexuals en contextos de guerra i conflicte amb una xerrada al MAC, a les 18 h, a càrrec de Rokayah Navarro García.

 

El dissabte 24 de novembre tindran lloc els actes centrals de la commemoració a Cerdanyola, per tal de deixar lliure el diumenge 25 i que la ciutadania pugui assistir a la manifestació unitària a Barcelona (11.30 h). Així, a les 12 h de dissabte i a la plaça Francesc Layret, es llegirà el manifest i l'Aula de Teatre de l'Ateneu oferirà una perfomance teatral. A més, Amnistia Internacional recollirà signatures per establir protocols d'assetjaments i criteris de rebuig davant les agressions sexuals.

 

Durant tot el dia, uns punts concrets de la ciutat es transformaran per rebutjar de forma permanent les violències masclistes. Dins la campanya 'Cerdanyola rebutja les violències masclistes', es farà una pintada de murals a càrrec d'artistes amb vinculació amb Cerdanyola. Al Camp de futbol de Fontetes, el grafiter Paco Miranda pintarà el mural amb el títol 'L'esport contra les violències masclistes' acompanyat de les alumnes del taller de grafiti que va oferir aquest estiu al MAC. A l'Escola Municipal La Sínia, una de les parets exteriors de l'escola quedarà il·lustrada per Cristina Garriga amb el lema 'L'escola contra les violències masclistes'. A més, Júlia Zapata pintarà el mural de Ca n'Altimira i el Casal de Joves decidirà a través d'un concurs d'Instagram qui pintarà el mural de l'edifici del casal.

 

El programa d'activitats es completa amb una jornada de formació a professionals i organitzacions ciutadanes el 29 de novembre a la Sala Enric Granados de la Bilbioteca. La jornada té places limitades i serà necessària la inscripció prèvia abans del 22 de novembre ([email protected]).

 

Cartell del 25N a Cerdanyola
Cartell del 25N a Cerdanyola | Ajuntament de Cerdanyola