La reunió de seguretat acaba amb crits i moments de tensió

Els sentiments a flor de pell dels veïns afectats per robatoris i la inconcreció i descoordinació entre l'EMD de Bellaterra i l'Ajuntament de Cerdanyola van provocar moments de tensió
Reunió de seguretat a la sala gran del Centre Cívic
 
Reunió de seguretat a la sala gran del Centre Cívic | J. Tardós

 
 

 

 

La reunió de seguretat convocada per l'EMD de Bellaterra el passat 23 de novembre va acabar sense massa conclusions i de males maneres, al Centre Cívic de Bellaterra.

 

  

Els responsables de la Policia Local i Mossos d'Esquadra van oferir algunes dades sobre l'índex de robatoris al barri, el perfil dels lladres que han comès els últims robatoris en domicilis i alguns consells d'actuació. Una informació "insuficient" per molts veïns que durant l'acte van mostrar la seva indignació i fins i tot cridar a la regidora de Seguretat Ciutadana a l'Ajuntament de Cerdanyola i Tinenta d'Alcaldia, Contxi Haro i al cap de la Policia Local de Cerdanyola.


 

  

A la reunió també van assistir el president de l'EMD de Bellaterra, Ramon Andreu  i la regidora bellaterrenca recentment incorporada a l'Ajuntament de Cerdanyola - i encarregada de relacions amb Bellaterra -, Laura Benseny. En representació dels veïns afectats va parlar Andrés Rueda.

  

  

Per la regidora Benseny "és innegable que hi ha robatoris i és evident que ho estem tractant, perquè sinó no estaríem aquí donant la cara". Per la seva banda, la Tinenta d'Alcaldia Contxi Haro va expressar "els dispositius de seguretat que es fan a Bellaterra són diferents als de Cerdanyola". A més, va avançar un "clima de bona col·laboració" pel que fa a definir polítiques de seguretat a Bellaterra, dins la redacció del nou conveni.


 

Per acabar, Haro va expressar: "hi ha molts veïns que ens han dit que ara feia temps que no veien tantes patrulles per Bellaterra". L'expressió de la Tinenta d'Alcaldia va suscitar el rebuig dels veïns entre el públic. El president de l'EMD, Ramon Andreu va demanar mantenir un diàleg constructiu.

Més robatoris que a Cerdanyola, però no com en d'altres zones del Vallès

 

Els caps de la Policia Local i Mossos d'Esquadra es van mostrar satisfets d'haver estat convidats a Bellaterra, ja que, en les seves paraules "rendir comptes és propi d'una administració moderna". Segons van exposar, Bellaterra va tenir un increment molt alt de robatoris durant el mes de juliol, “que no va generar aquesta alarma social”. Les dades també han pujat el mes d'octubre i novembre de 2017. Concretament, han registrat 9 “fets” durant el mes de novembre a Bellaterra i identificat a 450 persones i 587 vehicles, durant tot l'any 2017 a Cerdanyola.


 

No obstant això, segons els responsables de seguretat “Bellaterra no és un dels municipis del Vallès amb més robatoris sinó que destaquen els Vallesos i el Maresme (...) i els robatoris els perpetuen grups organitzats". Pel que fa a les actuacions dels cossos de seguretat a Bellaterra van declarar que estaven fent "punts estàtics de vigilància" en hores i espais clau, per tal de dissuadir i controlar la zona. Entre altres, aquesta eina “els ha donat una capacitat de reacció molt més ràpida (...) i disposen, a més, del suport de les ARRO i agents de paisà distribuïts pel territori". 

 

Respecte als veïns bellaterrencs que han patit robatoris van anunciar: "ho esteu fent molt bé perquè la rapidesa de trucada i alarma és molt ràpida, només demano estar atents i que tothom que disposi d'alarma al seu domicili, la connecti". 


 

Finalment van celebrar que les administracions locals s'estiguessin posant d'acord per qüestions com ara les pilones i les càmeres, denuciades per mala tramitació i instal·lació il·legal, per la majoria dels grups municipals a l'Ajuntament de Cerdanyola.

Alarma social segons l’enquesta dels veïns

 

Dins d’aquesta preocupació, Rueda va presentar els resultats d’una enquesta que ha tirat endavant a través de les respostes d’alguns veïns. De les seves conclusions n’extreu que “som una comunitat amb un alt nivell d’autoprotecció, ja que moltes cases disposen de càmeres de seguretat privades o alarmes”. Tanmateix, “la intrusió és molt alta i és una veritable alarma social”. Per aquest motiu demanava que s’expliqués “què es farà per contrarestar aquesta situació”. 

 

La reunió, oberta a tothom, es va allargar des de les 20 h fins a les 22 h i, entre els comentaris dels veïns, va quedar palès com alguns aprecien l'ús de les pilones ubicades al Camí Antic de Sant Cugat, per bloquejar l’accés a qualsevol persona que no disposi de la targeta que l'acredita com a veí de Bellaterra.


 

 

Retrets per la falta d'accions

 

El fet que l'Ajuntament de Cerdanyola hagi interposat dues denúncies cap a l'EMD, per una mala tramitació d'ambdós mecanismes - les càmeres de seguretat i les pilones - van ser elements retrets entre el públic. Pels veïns, les pilones abaixades faciliten la fugida dels lladres i les càmeres de videovigilància podrien ajudar més a la Policia. Altres reclamacions van consistir en la mala il·luminació i l'escassa neteja d'alguns terrenys.

 

Amb tot, la regidora Contxi Haro va decidir abandonar la sala al·legant "faltes de respecte cap a ella i la instituació"

 

 

Part de la reunió celebrada al Centre Cívic de Bellaterra

 

 
Comentaris

envia el comentari