L'evolució dels rètols dels carrers a Bellaterra

Al llarg del temps han anat canviant els estils per identificar els nostres carrers

Un dels primers monòlits. Mª Lluïsa Fà bregas i Joan Garriga en la inauguració

Un dels primers monòlits, dedicat a Joan Fábregas, i amb Mª Lluïsa Fàbregas - la seva filla - i el farmacèutic Joan Garriga, en la inauguració | Cedida
 

 

 
 

Des de 1929, alguns carrers es van començar a obrir pas a Bellaterra i va sorgir la necessitat d'identificar-los. En no tenir Ajuntament propi, la forma de fer els rètols depenia, llavors, del gust del president de 'Fomento de la Vivienda' en primera instància, i posteriorment de la 'Unió de Propietaris' - avui en dia Unió de Veïns de Bellaterra.

  

  

El primer disseny per identificar els carrers de la urbanització consistia en un monòlit ostentós, d'uns 2 metres d'alçada, i amb les lletres cisellades en castellà. Encara se'n troben alguns exemples a l'avinguda de Josep Mª Marcet, Narcís Monturiol, Juan Valera o Abad Oliba. 


 

 

c

rg

 

e

 

Més endavant, el president de la Unió de Veïns d'aleshores, Xavier Sallent, va dissenyar unes rajoles amb el nom del carrer. Sallent era un gran aficionat a la ceràmica i va instal·lar les rajoles, suportades per dos perfils de ferro. Pocs rètols queden amb aquest disseny, que gairebé artesanalment, feien al·lusió a algun dibuix, planta o flor autòctona de Bellaterra. 

 

gh

 

 

  

La referència a les plantes va continuar, més tard, amb un disseny que va seguir la mateixa tònica, però amb unes peces de ceràmica més grans, colors blaus homogenis i la descripció d'alguna espècie floral de la zona. Actualment, és la retolació més comuna i nombrosa. 


  

s

 

e

 

x

 

El següent disseny va suposar un canvi radical. Ferro en foneria coronat amb la figura d'un petit esquirol, també de ferro. Certament encara en resten varis en els nostres carrers. Un cop instal·lats, es va comprovar que eren molt difícils de llegir i els esquirolets, malgrat ser de ferro, van desaparèixer en poc temps.

 

c

 

  

En l'actualitat, l'EMD ha près el relleu de la Unió de Veïns i està instal·lant uns rètols menys artesanals, amb el nom del carrer, l'escut i la denominació "EMD de Bellaterra".

 

d

 
Comentaris

envia el comentari