Iceta a Quim Torra: "si l'únic diàleg que vol és la independència, aquest no serà possible"

El Primer Secretari del PSC va visitar Cerdanyola per donar suport a l'alcaldable Carlos Cordón
Miquel Iceta a un miting al Museu d'Art de Cerdanyola
Miquel Iceta a un miting al Museu d'Art de Cerdanyola | Marcos Nevado

 

Miquel Iceta va visitar Cerdanyola del Vallès per donar suport al candidat socialista a encapçalar el següent mandat a Cerdanyola, Carlos Cordón. Durant l'acte, Iceta va parlar també de l'actual situació política de Catalunya i de l'elecció del possible nou president, Quim Torra.

 

Els companys del TOT Cerdanyola van poder-lo entrevistar, peça que compartim per la seva incidència, també entre els bellaterrencs que - en unes eleccions municipals - dipositen el seu vot en dues urnes diferents: una pel president de l'EMD i l'altra pel partit que volen que els representi a l'Ajuntament.. 


 

Quim Torra és el millor candidat que té Junts per Catalunya?

 

Si el que volen és recosir i tancar la divisió, probablement podrien haver trobat a gent una mica més adequada tenint en compte el seu plantejament polític de fons i el seu tarannà.

 

Els famosos tuits de Quim Torra poden ser representatius de com és a nivell personal?

 

Realment els tuits per si mateixos no ho són un problema. Des del meu punt de vista, el que és realment preocupant són els articles, les entrevistes i les intervencions públiques que ha fet. Vull pensar que si és investit president, serà conscient que les seves noves responsabilitats aconsellen -i gairebé obliguen- a reconsiderar alguns dels seus plantejaments.


 

La visió de Quim Torra sobre Catalunya és molt essencialista i, en part, excloent. Una persona no pot dir que els que no parlen català a Catalunya giren l'esquena al país. Si pensa això, difícilment podrà representar tota la ciutadania.

Durant el seu discurs va fer una crida al diàleg a Rajoy i Junquer. Què opina d'aquesta demanda?

 

Espero que hi hagi diàleg sobretot amb el govern d'Espanya, que és qui, des de fa cinc anys, té l'obligació d'establir una negociació que pugui arribar a un pacte. Si hi ha voluntat real de diàleg, crec que és obvi que s'ha d'acceptar i produir. També li he de dir a Quim Torra, però, que si l'únic diàleg que vol és sobre la independència o un referèndum independentista, el diàleg no serà possible.


 

I el Partit Socialista pot tenir algun paper en aquesta negociació?

 

Si se'ns demana, estarem encantats: tenim moltes idees, moltes propostes i moltes ganes de ser útils. Ja vaig fer aquest oferiment ahir en el debat. Torra va demanar un diàleg 'de govern a govern' i, si ens necessiten, estarem encantats de contribuir.

 

Tot i que estem a l'espera de la decisió de la CUP, Catalunya es pot permetre unes noves eleccions?

 

Jo crec que no. Els ciutadans ja han votat, i ara, el que ens toca als representats polítics és traduir aquest vot en un esquema de govern estable. Per tant, des del meu punt de vista, unes noves eleccions no serien una solució. Això, però, ja no depèn de nosaltres

 

En cas que tornéssim a eleccions, el PSC tornaria a presentar-se amb Units per avançar?

 

Diria que sí perquè, en una repetició d'eleccions, presentaríem a la societat el mateix projecte. No n'hem parlat encara perquè no estem en aquest escenari, però a mi no em disgustaria: al contrari, m'agradaria.
Comentaris

envia el comentari