El TOT Cerdanyola inicia la digitalització del seu arxiu gràfic

Les fotografies digitalitzades es podran consultar a través del web
Secció de Memòria al web del TOT Cerdanyola
Secció de "Memòria" al web del TOT Cerdanyola | TOT Cerdanyola

 

Des de fa uns mesos, el TOT Cerdanyola ha començat a treballar en un projecte apassionant: la digitalització de l'arxiu gràfic que la revista ha acumulat durant més de trenta anys.

 

Cada setmana es publicaran imatges de portades antigues amb un comentari i galeries de fotos històriques al web del TOT, Facebook i Twitter.

 

A més, també s'aniran abocant a un compte de flickr, tant les fotografies com els altres documents gràfics que es consideren més rellevants d'entre tots els publicats a la revista durant els seus trenta anys de trajectòria.


 

Tota aquesta documentació quedarà, en obert, disponible per a qualsevol persona que vulgui consultar-la o fer-ne ús. Finalment i de forma periòdica, es donaran documents recuperats a l'Arxiu Històric de Cerdanyola, per assegurar-ne la preservació.

 

Amb aquest projecte, el TOT es marca, entre altres objectius, el d'assegurar que el seu arxiu quedi preservat per al futur i, al mateix temps, el de retornar a tots els ciutadans de Cerdanyola part del suport demostrat als diferents responsables que la revista ha tingut, des del dia en què va sortir al carrer, el 1987. 

 

L'Arxiu grà fic del TOT Cerdanyola s'ha començat a el.laborar utilitzant la plataforma FlickR

 

Un paper fonamental en la recuperació de la memòria fotogràfica de la ciutat

 

Cal recordar que, gairebé des del primer dia - i en un moment en el qual encara gairebé ningú havia començat a treballar en aquest camp - el TOT es va distingir per publicar a la seva portada fotografies històriques de Cerdanyola. Unes imatges que podien ser tant fotografies publicades (en forma de postal o en qualsevol altre suport) com imatges familiars que, molt aviat, els cerdanyolencs van començar a portar a la redacció.


 

La "foto antiga del TOT" es va convertir ràpidament en un dels trets diferencials de la revista que, així, va recuperar un important volum de material gràfic que, ara, dorm a l'arxiu de la nostra redacció i que, gràcies a les possibilitats tecnològiques dels nostres dies, ara podem agrupar, ordenar, i tornar a posar disponible per a tothom.

Més de 4000 fotografies ja digitalitzades

 

Durant els darrers mesos, s'han digitalitzat ja més de 4000 fotografies. De moment, però, estan disponibles en línia, en aquesta primera versió del nostre arxiu en línia, només uns centenars, que ara s'estan començant a indexar i etiquetar. Una de les possibilitats de l'eina que hem triat per fer públic el nostre arxiu digital consisteix en què tothom que vulgui fer-ho, pot comentar o afegir informació a qualsevol dels documents publicats. Animem a tothom interessat a fer-ho. Serà la millor manera de què aquestes imatges històriques passin a la posteritat amb tota la informació disponible.


 

 

Cerdanyola, ciutat pionera en la digitalització dels seus arxius documentals

 

El coordinador d'aquest nou projecte és el periodista Juan Antonio Hidalgo, col·laborador històric del TOT Cerdanyola i que, en el seu moment, ja va posar en marxa la que va ser la nostra primera pàgina web. Durant els últims anys, també s'ha encarregat d'abocar a internet l'Arxiu de qui va ser alcalde de Cerdanyola durant la República Jaume Mimó (en col·laboració amb la família Mimó), l'Arxiu de l'Escon News (en col·laboració amb Xavier Gordo) i de posar en marxa i mantenir l'Arxiu Xane, un recull de premsa històrica de Cerdanyola, compost inicialment per l'Arxiu professional del desaparegut periodista i ex cap de premsa de l'Ajuntament Josep Maria Cortada i, posteriorment, enriquit per donacions efectuades per diverses persones.


 

Tots aquests arxius es poden consultar a www.cerdanyola.net. Són només alguns dels arxius locals disponibles a la xarxa. Entre altres, també es podrien destacar els del fotògraf Pepe Urbano o el d'Andreu Salillas, potser el "degà" dels periodistes locals - actiu ja als anys 60.Ara, el TOT es vol afegir a aquesta tasca col·lectiva de recuperació i preservació de la memòria històrica. Segueix el TOT Cerdanyola a través de la subscripció al butlletí, Facebook, Twitter, Whatsapp o Instagram.
Comentaris

envia el comentari