10 coses que s'aprenen d'organitzar un concurs de vermuts

El passat abril els Premis Vinari vam organitzar la seva edició temàtica sobre els vermuts catalans. Que el vermut torna i està de moda ho veiem a totes les pissarres de locals i establiments a l'hora de l'aperitiu, amb articles a la premsa i amb nova publicitat. Però a l'hora d'organitzar un concurs, ens hem posat les piles, hem consultat les lleis vigents, hem fet prospecció de quants vermuts s'elaboren a Catalunya i hem seguit un rigor i protocol per assentar-ne les bases. Vet aquí 10 coses que hem après:

  

  

1- El vermut té la seva Llei d'àmbit europeu que el defineix i el regula. És important saber els estils de vermut (blancs, daurats i negres - o rojos, com sovint s'anomenen per influència italiana de la traducció de "rosso"-, així com les seves variants més seques i més dolces segons l'aportació de sucre caramel·litzat o edulcorants naturals). Tothom que vulgui posar a la seva etiqueta la paraula "vermut" ha de seguir-la al peu de la lletra.

  

  

2- Hi ha un mètode tradicional per elaborar el vermut que va néixer a Reus a finals del segle XIX. Però no és l'únic. Ara bé, les olors i sabors originals es garanteixen empleant-ne tots els passos.

  

  

3- Som més de vermut negre. Al concurs han participat 11 blancs i 30 negres... La resta fins a sumar 45 han estat daurats o d'altres estils intermedis.

  

  

4- Som un país de potents empreses vermuteres. El motor vermutaire cau a prop de Reus, amb les grans firmes productores com Yzaguirre, Miró i De Muller. Però també hi ha lloc pels petits productors, com el curiós cas del vermut Perafita de l'Empordà o el nou vermut blanc elaborat amb picapoll del celler cooperatiu d'Artés.

  

  

5- Els sommeliers i els enòlegs sí són de vermut. Aproximadament uns 40 tastadors professionals han volgut formar part del jurat de tast del concurs, atrets per la idea de conèixer i degustar el producte de proximitat. I també els cuiners que sovint l'utilitzen en la creació dels seus plats, els bàrmans que el tenen com a element imprescindible a les seves prestatgeries i també els periodistes gastronòmics. Quantes històries i anècdotes els surten a l'hora de fer el vermut!

  

  

6- S'elabora vermut a tot Catalunya: des de l'Empordà fins a la Terra Alta, amb focus al Camp de Tarragona, al Maresme i als vallesos.

  

  

7- Tenim vermuts de totes les varietats de raïm: de macabeu, xarel·lo, garnatxa, parellada, picapoll, moscatell, entre d'altres.

  

  

8- Som innovadors i vintage. Packagings divertits i atractius, com el Bandarra de Martí Serdà, el Can Calet de JBB, o el Rocks que ha sortit nou al mercat amb una ampolla molt curiosa. Els establiments més "trendy" o els més clàssics també tenen la seva fórmula pròpia de vermut, com la Taverna Espinaler, Cal Pere Tarrida, les vermuteries del Morro fi o la Casa Mariol. I es continuen preservant les línies d'estil més modernistes, les clàssiques d'Yzaguirre, Can Cisa, Montana Perucchi, Iris o els de Miró. Al Museu del Vermut podeu trobar totes les referències, en tenen més de 1900 referències!

  

  

9- Tenim vermut rosat. No tot és qüestió de blanc o negre en el vermut, també tenim un rosat, de la casa Yzaguirre.

  

  

10- Com se serveix? Amb llimona o taronja? Segons el gust. Durant les jornades de tast l'hem servit sol i una mica fresc, per apreciar millor les aromes i els gustos.

Comentaris

envia el comentari