VadeVi
Els enòlegs fan una primera valoració de la verema 2017
  • CA
Diferents enòlegs de l’Associació Catalana d’Enòlegs (ACE) i el Col·legi d’Enòlegs i Enòlogues de Catalunya (CEEC) han fet arribar les seves valoracions i estimacions sobre la verema 2017 en les diferents regions vinícoles, tenint en compte la seva feina diària en diferents cellers de Catalunya.

A trets generals, la verema ha començat entre 10 i 20 dies abans respecte l’any passat, a causa de la forta calor d’aquest estiu que ha provocat un avançament de la maduració del raïm, sobretot de les varietats Chardonnay i Muscat. Tot i això, gràcies a la bona climatologia d’aquests primers dies de setembre, amb calor de dia i més fred a la nit, les altres varietats de raïm no s’han hagut de collir amb tan d’avançament, sobretot les varietats autòctones, i es preveu que la verema acabi més o menys com la resta d’anys, entre finals de setembre i mitjans d’octubre, depenent de les regions vinícoles.

Pel que fa la quantitat de raïm, tots els enòlegs entrevistats coincideixen en què aquesta verema serà menys productiva, també a causa de la calor que ha provocat que els raïms tinguin el gra més petit, i també degut a certes afectacions com pedregades primaverals localitzades en petits punts de Costers del Segre, Terra Alta i de l’Empordà; així com pel senglar, que també ha afectat en zones del Pla de Bages, Alella i Empordà.

La qualitat del raïm està sent molt bona en general, sanitàriament excel·lent, ja que la manca de pluges i la bona climatologia ha fet que no fossin necessaris tractaments a la planta. En general, s’estima doncs que serà una bona anyada, més curta pel que fa a la producció, però amb bona matèria base per a l’elaboració de bons vins i caves.

Aquest és el detall de les estimacions que han fet diferents enòlegs de l’ACE i el CEEC en cada una de les regions vinícoles de Catalunya.

DO Costers del Segre

És una DO molt variable, amb diferents subzones, i, per tant, la verema també ha començat en diferents etapes. Com explica Jordi París, enòleg del Celler Montsec, la verema va començar a la subzona Raimat a primers d’agost, però en zones com Artesa de Segre, tot just començarà properament. En altres subzones com Verdú o la Vall del Corb s’ha avançat uns quinze dies respecte una campanya normal. Pel que fa la quantitat, també és molt variable.

A la subzona d’Artesa de Segre, les baixes temperatures de la primavera van afectar provocant que hi hagués menys raïm, però en canvi, en subzones com el Pallars i Vall del Corb l’afectació ha estat menor. París també destaca que la sequera ha afectat principalment a les vinyes que no es poden regar. Pel que fa la qualitat, destaca que serà molt bona.

DO Penedès

La verema va iniciar-se la primera setmana d’agost per les varietats Chardonnay i Muscat. Les varietats de Macabeu van començar a entrar als cellers a mitjans d’agost, entre uns 10 i 15 dies abans d’una verema normal.

Tal i com explica Òscar Llombart, enòleg de Sumarroca, les varietats més primerenques ja estan collides i ara és el torn de la Parellada i les varietats negres. També destaca que la bona climatologia d’aquests dies, amb temperatures més baixes, serà positiva i es podrà allargar el final de la verema, provocant que les pells madurin i els raïms siguin més aromàtics. Llombart explica que sanitàriament està sent una verema perfecta, sense cap problema sanitari.

Pel que fa la producció, se segueix la tònica de l’any passat, sent també menys productiva degut a la calor de l’estiu i a la poca pluja. Afegeix que aquesta anyada serà bona perquè els raïms tenen una bona maduració i poden afavorir l’elaboració de vins amb molta fruita madura i un volum en boca important.

DO Pla de Bages

En aquesta DO la verema va començar el 23 d’agost, bàsicament de Chardonnay i Sauvignon blanc. A data d’avui ja s’ha collit Macabeu i s’està collint Picapoll, Merlot i Syrah i seguidament Garnatxa i Cabernet Franc. Segons Carles Playà, degà del Col·legi d’Enòlegs i Enòlogues de Catalunya i enòleg vinculat a diferents cellers de la DO Pla de Bages, explica que pel que fa la quantitat de raïm, hi ha varietats com la Garnatxa o el Merlot que tindran una mica més de volum, en canvi de Picapoll, menys. La sanitat del raïm és molt bona, gràcies a la bona meteorologia que ha facilitat que no s’haguessin d’usar gaires tractaments.

Playà afegeix que l’anyada al Pla de Bages serà bona, tot i que les varietats primerenques han tingut una maduració molt potent i això pot dificultar l’extracció d’aromes. Aquests dies, però, gràcies a la normalització de la temperatura, les varietats negres estan madurant molt bé i la seva verema pot ser molt bona. D’altra banda, Playà també destaca que a causa de la proliferació del senglar, que va fer mal a moltes vinyes la verema passada, aquelles finques que han estat tancades i vallades tindran una producció normal i de més qualitat.

DO Empordà

El 15 d’agost va iniciar-se la verema de Chardonnay i actualment ja s’ha collit força Merlot, Syrah, Garnatxa Negra, Sauvignon Blanc i Muscat. Els cellers ara estan entrant Garnatxa Blanca i es preveu que després de l’11 de setembre, es culli Cabernet Sauvignon i Carinyena. Carles Playà, decà del CEEC i enòleg vinculat a cellers de l’Empordà, explica que la producció serà més baixa en general degut a l’afectació que hi ha haver a Garriguella, amb una pedregada important a finals de maig i també pels danys ocasionats pel senglar. La sequera a l’Empordà no ha estat tan important com en altres zones de Catalunya.

Sanitàriament la qualitat del raïm és molt bona, gràcies a les temperatures altes i sense pluges durant l’estiu. A més, la tramuntana ha tingut poca incidència enguany, ja que ha bufat poc i no ha malmès ni brots ni raïms. En general, Playà destaca que potser en les varietats que s’han collit més aviat hi haurà més dificultat per extreure aromes en els vins, però que les varietats negres que queden per collir funcionaran bé i de segur que faran grans vins.

DO Alella

El 5 d’agost va començar la verema en aquesta DO, amb les varietats Chardonnay i Muscat, entre unes dues i tres setmanes abans que una campanya normal. Actualment s’està collint pansa blanca i s’estima que a mitjans de setembre ja s’hagi collit tot.

Segons Enric Gil, enòleg del Celler Can Roda, la qualitat d’aquesta verema està sent molt bona, amb una sanitat perfecta. Tot i això, la quantitat serà d’entre un 25 i un 35% menys, ja que el gra de raïm és més petit aquest any. Enguany hi ha hagut menys afectació del senglar respecte altres veremes. Gil afegeix que serà una anyada bona, potser amb graduacions massa altes a causa de la calor.

DOQ Priorat

Al Priorat la verema s’ha avançat uns quinze dies i, en les zones més calentes, com la del Molar, fins i tot més. Ara s’està collint Syrah, Merlot i es comencen amb la Garnatxa i la Carinyena. La verema en aquesta regió s’allargarà molt, com és habitual, fins a principis d’octubre quan s’acabi de collir les zones més altes com Poboleda.

Francesc Vernet, enòleg de Cal Grau, explica que a nivell de quantitat, el volum és inferior perquè hi ha rendiments més baixos i també pansificació del raïm a causa de les altes temperatures d’aquest estiu. Pel que fa la qualitat, és molt bona, amb bon caràcter de fruita i bon volum de boca. Vernet afegeix que serà una bona anyada però complicada a causa d’aquest avançament de verema i que les varietats foranes han patit més. Explica que les autòctones són les més ben adaptades al territori i que en anys extrems com l’actual, són les que han actuat millor.

DO Conca de Barberà

En aquesta regió vinícola la verema va començar el 24 d’agost amb les varietats més primerenques com Chardonnay i Pinot Noir. La resta de varietats com Macabeu i Merlot es van començar a collir a finals d’agost. Es preveu que la verema s’estendrà fins a finals de setembre o principis d’octubre depenent de la meteorologia i de l’estat de la varietat Trepat per a vins negres.

Segons Miquel Cantó, enòleg de la Cooperativa de Sarral, la qualitat del raïm és molt bona, amb una verema sana i bones graduacions. Però, pel que fa la quantitat, és curta, entre un 20 i un 30% inferior en varietats negres. També afegeix que hi ha una zona molt localitzada que a causa de les gelades de la primavera, han tingut un 70% menys de producció. Cantó destaca que l’anyada es presenta bona, de qualitat excel·lent per a vins base cava i per a vins tranquils. Sembla que serà un bon any pels blancs i rosats i que, pel que fa vins negres, també caldrà veure com evoluciona la verema dels propers dies.

DO Montsant

A la DO Montsant s’ha avançat la verema també entre 10 i 15 dies. Ja s’han collit les varietats blanques com Macabeu i Garnatxa blanca, així com algunes varietats negres com Merlot, Ull de Llebre i Syrah. Properament es collirà Garnatxa negra, Carinyena i Cabernet Sauvignon.

Segons Josep A. Llaquet, director tècnic de cellers UNIÓ, la qualitat del raïm és en general bona, amb bon grau i bona acidesa, ben equilibrat. Tot i això, degut a la maduració ràpida que hi ha hagut a l’estiu, es troben a faltar quelcom més d’aromes. Els tècnics afegeixen que la sanitat també és impecable. Pel que fa la quantitat, segons Llaquet, s’estima que hi haurà una disminució al voltant del 15%, a causa de la ràpida maduració, que ha fet que el gra sigui petit i que hi hagi molta rapa.

En general, a hores d’ara, Llaquet destaca que serà una bona anyada, tot i que curta en aromes ja que el raïm ha crescut massa ràpid.

DO Terra Alta

La verema en aquesta DO va començar el 18 d’agost, també més avançada que en d’altres anys. Ja s’ha collit Macabeu, Garnatxa blanca, Garnatxa negra, Syrah, Merlot, Ull de Llebre i Syrah i properament es collirà Carinyena i Cabernet Sauvignon.

Segons l’enòleg Josep A. Llaquet, director tècnic de cellers UNIÓ, la qualitat del raïm és molt bona, amb bon equilibri entre grau i acidesa, aromàticament net, tot i que potser una mica curt d’aromes. Sanitàriament també està molt bé. També destaca que en alguna zona d’Horta de Sant Joan i rodalies de Bot, hi ha vinyes que es van veure afectades per una pedregada de primavera, però les ferides estan cicatritzades. En relació a la quantitat, estimen que es produirà un 30% menys a causa de la mala floració d’algunes garnatxes per la calor, així com les pedregades focalitzades en zones d’Horta de Sant Joan i Bot. En general, però, s’estima que serà una bona anyada

DO Tarragona

En aquesta DO la verema va començar el passat 18 d’agost, 15 dies abans d’un any normal. Es preveu que també acabarà aviat, cap al 22 o 23 de setembre. S’ha collit Chardonnay i Macabeu i ara s’està acabant de collir Xarel·lo i es comença amb la Parellada. Pel que fa negres, es preveu que comenci la collita després de l’11 de setembre.

L’enòleg Josep A. Llaquet, director tècnic de cellers UNIÓ, destaquen que la qualitat és bona, la maduració és correcta, amb una bona relació grau i acidesa. També la sanitat del raïm és positiva. Pel que fa la quantitat, s’estima que hi hagi entre un 5 i un 10% menys que l’any passat. A hores d’ara, aquesta anyada es presenta molt bona en aquesta DO.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa