VadeVi
Aquests són els Premis Vinari 2017, els millors vins de Catalunya d’enguany
  • CA

L’Auditori de Vilafranca del Penedès ha acollit aquesta nit l’acte de lliurament dels cinquens Premis Vinari, guardons nascuts amb la voluntat de donar a conèixer els millors vins de Catalunya de l’any. Enguany, els guardons s’han fet públics a través de l’emissió en directe de la gala pel Canal 33.

El vi negre Turó de les Abelles 2013 de Finca Viladellops (DO Penedès) s’ha alçat com el gran vencedor de la nit després de ser reconegut amb el Gran Vinari d’Or, i el millor vi negre de guarda, categoria de negres amb criança superior als 12 mesos. Aquest vi també s’ha endut el reconeixement al millor vi ecològic i ha esdevingut el millor vi de la DO Penedès. El cava Maria Rigol Ordi Gran Reserva Brut Nature 2011 ha estat l’escumós més ben valorat i s’emporta el reconeixement de Gran Vinari Escumós.

La gala ha estat l’acte final d’aquesta edició dels Premis Vinari que van arrencar a la primavera amb una convocatòria a tots els cellers catalans i que enguany ha aconseguit la participació de 870 referències de 235 cellers, emparats en alguna de les dotze denominacions d’origen de Catalunya.

El jurat professional ha estat format per una setantena d’experts en sommelieria, enologia, distribució, exportació, comunicació i prescripció de vins, i part del panell de tast de l’INCAVI. Tots ells han qualificat en quatre jornades de tast a cegues desenvolupades durant els mesos de juny i juliol a Monvínic Barcelona, i en una darrera, la final, on es van tornar a avaluar els vins millors puntuats en les primeres rondes. Això va ser el 4 de setembre a El Celler de Rubí.

Els vins han participat en dotze categories, cadascuna de les quals ha rebut un Vinari d’Or, tres Vinari de Plata i cinc Vinari de Bronze. Així mateix, s’han donat a conèixer els Vinari Especial a la Producció Ecològica, a la Millor Etiqueta de Vi i els Vinaris Especials a les DO, que reconeixen els tres millors vins de cadascuna de les dotze Denominacions d’Origen de Catalunya.

La garnatxa ha estat en aquesta edició una de les varietats més premiades, tant en la seva expressió en vins blancs i negres, monovarietals i en cupatge, com en els vins dolços. Els millors escumosos reivindiquen les varietats tradicionals, l’afinament en llargues criances, i la varietat trepat per als rosats, una varietat autòctona de la Conca de Barberà que està donant grans resultats en l’elaboració de negres i escumosos frescos i de perfils afruitats.

Turó de les Abelles 2013, Finca Viladellops, Gran Vinari d’Or, Millor vi de Guarda i Millor Vi Ecològic de Catalunya

El Gran Vinari d’Or 2017, que distingeix el millor vi català, ha estat per al Turó de les Abelles 2013 de Finca Viladellops. Un vi negre de guarda, cupatge a parts iguals de sirà i garnatxa negra, del qual s’elaboren poc més de 2.000 ampolles.

La garnatxa creix en una parcel·la en ple massís del Garraf denominada Turó de les Abelles, de terreny pobre, pedregós i calcari que li aporta un caràcter mineral; el sirà prové d’una vinya caracteritzada per la presència de fòssils marins en el terreny. Les dues varietats fermenten en bótes obertes de roure francès i manté la seva criança durant 24 mesos. Turó de les Abelles és el vi icona del celler, d’expressió mediterrània, elegant i molt gastronòmic.

Finca Viladellops es troba a Viladellops, al municipi d’Olèrdola (Alt Penedès). Hi té la família Desvalls al capdavant, qui lidera, des de l’any 1999, un nou projecte d’elaboració de vins de qualitat 100% mediterranis. Vins que volen transmetre la tipicitat a partir de l’aposta per les varietats autòctones com a base dels seus vins: garnatxa per als vins negres i xarel·lo per als blancs, seguint la tradició mil·lenària de la zona.

Aquest mateix vi ha guanyat l‘Or en la categoria de Vins Negres de Guarda i el Vinari d’Or Especial de la DO Penedès. Els més de 70 tastadors que han puntuat a cegues els vins participants, han reconegut aquest vi per la seva amplitud aromàtica, amb un perfil afruitat, floral molt fresc i especiat, així com la seva elegant estructura i el pas intens pel paladar.

Maria Rigol Ordi Gran Reserva Brut Nature 2011, Gran Vinari Escumós

Aquesta Cava, nascuda el 1987 a Sant Sadurní d’Anoia, segueix el llegat familiar que s’inicià al 1897 amb una ferma aposta pels vins flor i les llargues criances, elaborant una producció limitada de caves de qualitat amb una gran personalitat. El seu Gran Reserva Brut Nature és un cupatge tradicional de 35% macabeu, 40% xarel·lo i 25% parellada que destaca per la seva intensitat aromàtica rica en matisos, frescor i cremositat.

Reconeixement a la sommelier Rosa Vila

El vi no era una opció per dedicar-s’hi perquè havia vist com es patia. Per això es va fer mestra. Però després de donar moltes voltes va seguir el camí inexorable que diu “segurament em devia estar marcat”. Va ser una de les primeres dones sommeliers titulada de l’Estat i ha dedicat tota la seva vida al vi i a la docència del vi. Ara ha decidit retirar-se i deixa enrere un llegat de propostes i innovacions en el camp de la prescripció. Va escollir la final dels Premis Vinari com el seu últim tast de vins.

Els Vinari d’Or, amb caràcter del sud

La DO Montsant ha estat una de les grans protagonistes de la nit: ha vist com els seus vins s’enduien el màxim reconeixement de les categories de blancs joves, rosats i negres de criança: Vinyes Domènech Bancal del Bosc Blanc 2016, el millor blanc jove; Coca i Fitó Rosa 2015, el millor rosat; i Com Gat i Gos 2014 de Baronia del Montsant s’ha endut el premi al millor negre de criança.

Per la seva banda, el Millor Blanc amb Criança ha estat per Joan Giné Blanc 2015 de Buil & Giné (DOQ Priorat), un vi blanc que brilla en terra de negres.

La DO Terra Alta s’endú el Vinari d’Or al Millor Vi Negre Jove per Los Ceps de la Via Verda 2016 del recent estrenat celler Les Vinyes del Convent. I l’Empordà va convèncer el jurat amb les seves garnatxes dolces, guanyant el Vinari d’Or al Millor Vi dolç, ranci o de postres amb el Perelada Garnatxa de l’Empordà Solera de 12 anys 2004.

Cinc Vinaris d’Or per a la DO Cava

Els 5 Vinari d’Or restants, reservats a vins escumosos, se’ls emporta la DO Cava. Són el Brut Pere Olivella Galimany, en la categoria d’Escumosos Joves (criança mínima de 9 mesos); el Carles Andreu Rosat Trepat Reserva Barrica en la categoria d’Escumosos Rosats; i Vendrell Olivella Brut Nature Original de Mas Gomà 1724 en la categoria d’Escumosos Reserva (criança mínima de 15 mesos).

El Vilarnau Gran Reserva Vintage s’ha endut el màxim reconeixement entre els Escumosos Gran Reserva (criança mínima de 30 mesos); i en la categoria de les Antigues Reserves (amb criança mínima de 50 mesos), s’ha imposat el Maria Rigol Ordi Gran Reserva Brut Nature, que també ha estat el Gran Vinari Escumós –el millor escumós dels presentats a concurs- per decisió del jurat.

Premis Vinari especials

Els Premis Vinari també reconeixen els millors vins de producció ecològica certificada, i en aquesta ocasió, el Premi Vinari Nissan al Millor Vi Ecològic també recau en el penedesenc Turó de les Abelles 2013 de Finca Viladellops.

El disseny també té el seu lloc als Premis i un comitè especialitzat en disseny, il·lustració i àmbit de la publicitat ha donat el premi al Floresta 3F8, del celler Pere Guardiola, entre d’altres motius, perquè “és una etiqueta senzilla però amb personalitat, que transmet un missatge molt clar, identifica el vi i fa marca”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa