«Puc sortir a les set del matí per fotografiar vinyes amb gebre»

La fotografia de vinyes sota totes les circumstàncies meteorològiques possibles és la gran afició de Maria Rosa Ferré, veïna de Vilafranca del Penedès

Autoretrat de Maria Rosa Ferré Foto: Maria Rosa Ferré

El món relacionat amb la cultura del vi és un món sense fi, on tothom hi pot trobar la seva passió. Es el cas de Maria Rosa Ferré Galimany, fotògrafa aficionada que ha descobert en les vinyes una de les seves principals fonts d'inspiració. Veïna de Vilafranca del Penedès, Ferré va treballar durant tota la seva vida en una entitat financera fins que un ERO la va deixar al carrer. Lluny d'enfonsar-se, va saber sobreposar-se a la situació recuperant la seva gran afició, la fotografia. Des d'un vessant amateur, Ferré ha aconseguit petits èxits molt gratificants, com la publicació de les seves imatges en diverses revistes i la consecució d'alguns premis de fotografia.

-Com arribes a especialitzar-te en la fotografia de vinyes?
Tinc passió en general pel territori, faig fotos a pobles, ciutats, masies, cases pairals i cellers, però sobre tot el que més m'apassiona son les vinyes, ja siguin del Penedès, Priorat, Terra Alta, Conca de Barberà, Anoia, Baix Penedès, Noguera, Costers del Segre i també i especialment, les vinyes de Mallorca que conec molt be perquè les veig cada dos mesos, des de fa més de sis anys.

-És sorprenent el joc que dóna fotografiar vinyes.
És la meva passió. Una gebrada em fa sortir de casa a les set del matí i conduir per carreteres glaçades només per poder fer bones fotos. I amb nevades tinc fotos precioses. Perquè durant les quatre estacions el paisatge es fantàstic i es pot captar els diferents cicles dels ceps.

-Això vol dir que viatges constantment?
I hi ha llocs on hi vaig vàries vegades, per exemple al Priorat hi vaig un cop cada estació, i també vaig a la Conca de Barberà, on hi ha unes vinyes tardanes que fan una combinació preciosa dels seus verds amb els ocres de la tardor.

-Fotografies només vinyes?
No, també m'interessa molt el romànic, el modernisme i sobretot l'època del colonialisme. M'agrada localitzar i fotografiar les grans mansions que els empresaris que van marxar a fer les amèriques van fer-se construir al retornar com a signe de grandesa i de triomf.

-Et fa por que un dia se t'acabin les vinyes?
No, no se m'acabaran mai, el territori no s'acaba mai, pensa que encara no m'he acabat el Penedès. A més, ara estic fent una cosa que té també relació amb el món del vi, que són els cellers modernistes, que n'hi ha molts al territori.

-Per acabar, quina càmera utilitzes?
Una Nikon 7000, fins fa poc tenia una Nikon D40. Sóc Nikonista jo, fidel a una marca.


Veieu la galeria fotogràfica de Maria Rosa Ferré al VADEVI.cat

Veieu les fotos de Maria Rosa Ferré a flickr
Comentaris

envia el comentari