El sector demana que no s'estigmatitzi el vi per lluitar contra l'abús d'alcohol en menors

El President de la Federació Espanyola del Vi, la FEV, va comparèixer al congrés en la tramitació de la futura Llei dels Menors sense alcohol, per recordar que el vi "és un aliment abans que una droga"

El director general de la Federació Espanyola del Vi, la FEV, José Luís Benítez, va comparèixer aquesta setmana davant la comissió Mixta Congrés Senat per l’estudi del problema de les drogues, per demanar que la futura Llei de Menors sense alcohol es basi en mesures com l’autoregulació, la prevenció i l’educació, en lloc d’amagar i estigmatitzar un producte com el vi, d’importància estratègica pel conjunt del sector agroalimentari.

 

Benítez, va començar la seva intervenció puntualitzant que el vi és abans que qualsevol cosa, un aliment i no una droga, tal com ho defineix la Llei 24/2003, de 10 de juliol, de la Vinya i el Vi, una norma que a més permet als Estats “finançar campanyes d’informació, difusió i promoció de la vinya, el vi i dels mostos de raïm per informar i difondre els beneficis del vi com aliment dins de la dieta mediterrània”. En aquest sentit, el director general de la FEV va fer un repàs per les principals magnituts d’un sector de gran importància, no només des del punt de vist econòmic, sinó també social, mediambientals, cultural i turístics, entre molts altres aspectes. 

 

Però per damunt de tot, va destacar, “el del vi és un sector responsable amb la societat i preocupat per tallar d’arrel els problemes derivats dels consum abusiu d’alcohol i prevenir el consum d’alcohol per part de menors”. Prova d’aquest compromís és precisament la forta implicació del sector i dels cellers de tot l’Estat en el programa europeu Wine in Moderation, que des de 2008 posa en marxa un conjunt d’actuacions que abarquen des de la investigació científica fins a la publicitat responsable per propiciar un canvi cultural cap a la moderació i promoure en la societat patrons de consum lligats al gaudi pausat i moderat entre persones adultes.

 

Per tot això, el director general de la patronal cellerera espanyola va acabar demanant als diputats encarregats de redactar la ponència prèvia a la futura Llei de Menors sense Alcohol una solució efectiva i equilibrada que respecti les especificitats del sector vitivinícola, oferint a canvi col·laboració per assolir l’objectiu de que els menors no consumeixin ni una gota d’alcohol. 

 

Una solució que oer la FEV passa pel compliment efectiu de la legislació que impedeix als menors accedir a productes amb contingut alcohòlic, una protecció al menor que no penalitzi l’adult que disfruta del vi de forma responsable i el reconeixement legislatiu a un producte que no es fabrica sinó que respon a una realitat social vinculada estretament al territori.

 

Finalment Benítez, va oferí als diputats el suport del sector cellerer a iniciatives encaminades a la protecció dels menors qu esiguin realment efectives, treballar conjuntament en l’àmbit familiar i educatiu amb accions conccretes dirigides als menors i els seus pares per sensibilitzar sobre els riscos del consum d’alcohol i un veritable codi d’autoregulació publicitària que ha demostrat que funciona sota la supervisió d’una entitat independent i reconeguda com és Autocontrol.




Comentaris

envia el comentari