Perelada crea el celler dels seus somnis

Les noves instal·lacions ocuparan uns 18.000 m2 i tindran una capacitat de producció que superarà els dos milions d’ampolles de vi l'any
Maqueta de com serà el nou celler, des de l'exterior, de Perelada

 

Perelada Vins i Caves dóna el tret de sortida a la construcció del seu nou celler, un ambiciós projecte que confia al despatx d’arquitectes RCR. Nascut de la vocació de la marca de fer grans vins de qualitat i de la convicció d’apostar per l’experimentació i la innovació, la concepció del nou celler va iniciar-se quan la família Suqué-Mateu -propietaris de Perelada- va confiar en l’estudi RCR i la seva arquitectura, basada en el respecte pel paisatge preexistent i en prioritzar la vessant emocional i experiencial de l’espai resultant.

 

"Des del principi, el nostre diàleg amb RCR va ser fluït i vam tenir la certesa que algun dia arribaríem on som ara. El fet de trobar-nos a punt d’iniciar les obres del que serà un celler pioner i innovador és una il·lusió i un orgull, però també una responsabilitat i un repte, no només perquè suposa un gran salt endavant en la cerca de l’excel·lència en el vi sinó també perquè volem situar-nos a l’avantguarda en arquitectura i sostenibilitat", explica Javier Suqué, president de Perelada Vins i Caves. 

 

L'estudi olotí, integrat per Rafael Aranda, Carme Pigem i Ramon Vilalta, ha ideat un projecte guiat per la integració plena en l’entorn i de crear un edifici atemporal i, a la vegada, dotat d’una forta personalitat. El nou celler de Castell de Perelada entrarà en funcionament el 2019 i vol ser el primer d’Europa en comptar amb la certificació ambiental i energètica LEED® BD+C, un segell desenvolupat pel U.S. Green Building Council que acreditarà la sostenibilitat i alta eficiència del seu disseny i construcció.

 

Un projecte arquitectònic que crea paisatge i treballa al servei de la cultura del vi

 

El nou celler, amb un sol nivell de construcció, ocuparà més de 18.200 m2 que, gairebé en la seva totalitat, seran d’obra nova. La seva ubicació serà a una parcel·la contigua a “la Granja”, una edificació rural d’aires palatins projectada el 1941 per Adolf Florensa -impulsor de la reforma del nucli antic de Barcelona que es va iniciar als anys vint- i situada sobre una plataforma elevada uns 10 metres respecte a la resta de la parcel·la.

 

"Des del principi vam tenir clar que volíem reforçar el caràcter del lloc i no entrar en conflicte amb l’obra existent. D’aquesta manera, vam pensar en una peça que sortís d’aquesta singularitat: completarem aquest pla superior exterior obtenint com a resultat un nou paisatge, un sòl en moviment sobre el terreny actual que, a través de la formalització en franges, s’entendrà com un volum lligat a la seva topografia, quedant absolutament integrat i allunyant-se de la idea convencional d’edifici", relata Aranda.

 

"A partir del concepte propi de la Granja com a mirador sobre el paisatge, la construcció aprofitarà el desnivell, s'enfilarà al mur que delimita la plataforma de la casa pairal i es perllongarà fins als límits definits pels camins, convertint-se en un talús que connecta els dos nivells que configuren el lloc. És així com aconseguirem uns espais amb la superfície i el volum necessaris, amb una acurada presència exterior respectuosa amb el paisatge".

 

Maqueta de com serà l'interior de la nau (sala de tines) | Perelada

 

La concepció de l’espai interior també suposa un repte des del punt de vista arquitectònic ja que l’absència de pilars farà possible que una edificació de 18.200 metres quadrats sigui totalment diàfana, la qual cosa afavorirà la seqüència lineal i sense interrupcions del flux de treball, un aspecte primordial per als impulsors del projecte.

 

Un altre tret rellevant serà el de les grans entrades de llum que il·luminaran naturalment la totalitat de la nau. Les noves instal·lacions tindran capacitat per a donar l’entrada a 2.700.000 kg de raïm i per produir a la vora d’1.900.000 litres de vi i 2.240.000 ampolles. Al mateix temps que la producció, la divulgació de la cultura del vi i la venda del producte adquiriran una gran importància, convertint el celler en un equipament emblemàtic d’interès enoturístic enfocat a degustacions, visites i oferta de lleure.

 

En el marc del programa funcional compartiran estructura una gran nau i les seves tines amb un espai públic per als visitants. El celler donarà cabuda a diferents ambients i ha estat pensat per propiciar que el seu recorregut segueixi el flux de treball, aconseguint que durant la visita a Perelada es pugui apreciar amb tot detall el procés d'elaboració. A l’àrea de producció s’hi trobaran tres cellers diferenciats: el de vins blancs i negres, el de vi de finques i el dedicat al vi de la finca Garbet i els vins experimentals, on tot el procés tindrà un caire més artesanal.

 

El primer celler de vins construït amb la certificació LEED® BD+C d’Europa

 

LEED® (Leadership in Energy & Environmental Design) és un sistema de certificació d’edificis sostenibles, desenvolupat pel U.S. Green Building Council, que es basa en incorporar als projectes aspectes relacionats amb l'eficiència energètica, l'ús d'energies alternatives, la millora de la qualitat ambiental interior, l'eficiència del consum d'aigua, el desenvolupament sostenible dels espais exteriors i la selecció de materials.

 

Aquesta certificació, d'ús voluntari, té com a objectiu avançar en la utilització d'estratègies que permetin una millora global en l'impacte mediambiental de la indústria de la construcció. L'abast de la certificació LEED® BD+C (Building Design and Construction) que pretén aconseguir el nou celler de Perelada inclou el nou centre de producció, la rehabilitació dels edificis de “la Granja” i els exteriors de la parcel·la, amb un conreu de raïm de dues hectàrees.

 

Cal destacar que tot el disseny arquitectònic ha estat pensat per reduir el consum energètic de l'edifici. Tant el celler com “la Granja” comptaran amb un nivell elevat d'aïllament tèrmic. A més, els fonaments del celler s'utilitzaran per obtenir energia geotèrmica: els pilots faran d'intercanviadors tèrmics amb el terreny, cosa que farà reduir considerablement els consums energètics de calefacció, refrigeració i aigua calenta sanitària. Un altre dels punts clau del disseny sostenible del projecte és la gestió de l'aigua de pluja mitjançant un dipòsit pluvial i una xarxa de drenatge que facilita la infiltració de l'aigua cap el subsòl dins de la pròpia parcel·la, afavorint el cicle hídric natural i reduint tant el consum d’aigua potable com la saturació del clavegueram i les depuradores en cas de pluja.

 

El plantejament sostenible també està present als exteriors de la parcel·la, maximitzant l'espai obert amb sòls permeables i d’ombra amb espècies vegetals autòctones o adaptades al clima mediterrani. El projecte també incorpora criteris ambientals en qüestions com la selecció de materials o la qualitat de l’aire interior.

 




Comentaris

envia el comentari