VadeVi
Gemma Martínez (Iris rojo): “No hem canviat la fórmula des de 1845”
  • CA

De Muller elabora des de fa anys el vermut Iris. No van ser els primers. En aquest reportatge s’explica com van adquirir Iris i el van seguir elaborant. Va ser un dels màxims exponents de l’època daurada del vermut i a quasi tots els bars de Madrid en tenien. També a Cantàbria, al lloc d’estiueig de molts madrilenys.

Perlem amb Gemma Martínez que és enòloga de De muller poc després de rebre el Vinari d’Or en la categoria de Vermut Negre Tradicional

El vostre vermut és un dels més antics de Reus. Però si surts de Reus, a Catalunya no és molt conegut…

Aquest vermut el vam començar a fer el 1845, l’antiga família Cochs i a la zona de Reus era bastant conegut en la seva època. Es coneixia com Iris de Cochs i ara s’està canviat per Iris de De Muller.

Molt del mite del vermut de Reus, que a Madrid és molt habitual, és gràcies a l’Iris…

Sí. De fet, a Casa Maravillas de Madrid tenien Iris amb tirador. Hi ha molts bars de Madrid que encara el tenen

També hi havia l’altra branca a Cantàbria, que no deixava de ser molta gent de Madrid que estiuejava allà i s’emportaven el vermut,

Sí, i actualment continuem venent a Cantàbria, Santander, i està arrelat. El vermut potser tira més cap al Nord que cap al Sud.

Teniu algun fet diferencial? ja sé que la fórmula no me la pots dir, però alguna característica que el faci especial?

(Riu) és que això és molt personal. Et podria dir, “tirem una mica més d’aquí que una mica més d’allà” , però no es pots concretar. Ja saberu com van aquestes coses…

I heu canviat la fórmula en tots aquests anys?

No hem canviat la fórmula. L’hem mantingut, potser alguna petita variació… Però actualment les eines que tenim per treballar són diferents de les de fa 100 anys. Tot s’ha modernitzat i això fa que el producte sigui més net, o pur. Però la formula s’ha intentant mantenir des del principi.

Teniu intenció de moure més aquesta marca, des de de Muller?

La idea de tot empresari és oferir el producte a quanta més gent millor. Hem canviat el disseny de l’ampolla, hem fet una nova etiqueta, i tot això reflecteix que es vol ampliar el mercat i donar més a conèixer. La idea és obrir-nos una mica més al món. Hem fet més publicitat. La idea és moure’l.

De moment, tot i no variar la fórmula, Iris Rojo de De Demulles s’ha emportat el Premi Vinari d’Or al Millor vermut negre tradicional en l’edició de 2017.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa