Un estudi analitzarà l'evolució dels vins que fan criança sota l'aigua

L'Hotel Cala Jóncols, que fa temps va submergir ampolles al fons marí, vol determinar si les varietats de raïm o el color del vidre de l'ampolla condicionen la qualitat del producte
El 2009, l'establiment va submergir diverses ampolles de vi al fons marí de Cala Jóncols
El 2009, l'establiment hoteler va submergir diverses ampolles de vi al fons marí de Cala Jóncols | Cala Jóncols

 

La història del vi subaquàtic continua sumant capítols. Ara, l’Hotel Cala Jóncols de Roses -que fa temps submergia una gàbia amb diverses ampolles de vi al fons marí de Cala Júncols- ha impulsat un estudi per avaluar com evoluciona el producte conservat en aquest medi. Un projecte en el qual ara s'hi suma la Confraria de Pescadors de Roses. 

 

Aquest estudi pretén analitzar, entre d’altres aspectes, l’evolució que experimenten els vins subaquàtics en funció de les varietats de raïm que fan servir per la seva elaboració i com es comporta el producte en funció del color del vidre de l’ampolla.

 

A més, també volen esbrinar com afecten les diferents pressions d’un mateix tap sobre el vi, segons ha explicat el sommelier i professor de l’Escola d’Hostaleria de Girona, Josep Lluís Vilarasau.  En aquest sentit, i degut a l’excés de salinitat del mar, s’estan fent proves amb diferents sistemes de taponat per buscar un equilibri proporcional entre un tap estanc de suro tractat, que no deixa passar el líquid però sí el gas, i un tap hermètic de vidre, que no deixar passar ni el líquid ni el gas. 

 

Precisament aquesta setmana una trentena d'experts entre enòlegs, sommeliers, alumnes de l'Escola d'Hostaleria de Girona i professors del centre, entre d'altres, feien un tast compartatiu d'aquests vins que servirà de punt de partida per l’estudi. Durant el tast s’ha comparat l’evolució dels vins amb nou mesos de criança submarina amb altres que han estat 18 mesos enfonsats al mar. També s’han comparat vins subaquàtics de diferents Denominacions d’origen.

 

Abans del tast, els participants han pogut veure  de prop l’espectacular procés d’enlairament de les gàbies que contenen les primeres ampolles de vi  submergides a les instal·lacions de la  Confraria de Pescadors de Roses. Amb una grua s’han aixecat tres gàbies  amb unes 300 ampolles de vi cada una. Les ampolles de vi són de diferents denominacions d’origen: n'hi ha de l’Empordà, de La Rioja, de la Serra de Prades, del Priorat, entre d'altres. La criança del vi submarí s’ha fet a una fondària d’ uns 17 metres per les seves condicions estables de llum, poc oxigen, i una pressió pròxima als 2,8 bars.

 

Biòtop natural

 

Les  gàbies amb les ampolles de vi han creat un biòtop natural  a les instal.lacions dels Pescadors de Roses, ja que han proveït d’un hàbitat que afavoreix la reproducció de pops, congres, estrelles de mar i calamars que hi ha a la zona. A més, s’ha pogut resoldre el problema del robatori d’ampolles de vi que els responsables de l’Hotel Cala Jóncols havien patit fins ara ja que les instal·lacions estan controlades les 24 hores del dia.

 

  

 

 


Vi particular i únic

 

Els  responsables de l’Hotel aposten pel vi subaquàtic perquè consideren que envellir-lo sota l’aigua del mar modifica extraordinàriament les seves qualitats i el converteixen en particular i únic. Amb aquest procés de criança submarina,  el vi  aconsegueix tenir una boca ampla i fresca amb un final lleugerament iodat molt diferent del que tindria el mateix vi envellit en un celler convencional.  Les ampolles submergides són triades amb molta cura, buscant aquelles que millor s’adapten per la seva estructura, tanicitat i criança a les condicions del fons marí.

 

Malgrat que, de moment, no hi ha cap estudi científic que certifiqui els efectes beneficiosos d’aquesta pràctica, els impulsors de la iniciativa asseguren, a partir de la seva experiència, que sota l’aigua el vi es veu influenciat per factors com la pressió del mar, la manca d’oxigenació a través del tap, el moviment de l’ampolla per les corrents, la lluminositat i l’absorció de salinitats per part del vi. 

 

La temperatura del mar fa que el vi es conservi d’una forma més pausada, se n'allarga la vida i s'aconsegueix una evolució realment diferent respecte als que han estat envellits en cellers a terra. A més, la foscor del fons del mar permet equilibrar el producte. No en va, els vins que s’han trobat en vaixells enfonsats han demostrat que el mar és un magnífic medi per envellir-los.

 

"És un vi que desperta una gran curiositat als clients", expliquen els responsables de l'Hotel; no es tracta només per l'aspecte de les ampolles, que se serveixen tal i com surten de l’aigua, sinó per “l’originalitat del sabor que és diferent en cada ampolla" destaquen.


Vinya biodinàmica

 

Per complementar el projecte iniciat l’any 2009, i amb la intenció de fer la criança submarina del seu propi vi, fa dos anys els responsables de l’Hotel Cala Jóncols van plantar una vinya en una superfície de menys d’una hectàrea a prop del mar per recuperar una varietat autòctona de l’Empordà, el lledoner roig. És una vinya biodinàmica i ecològica i és la més petita de Catalunya i una de les més petites de l’Estat espanyol. Aquest setembre s’ha fet la primera verema que ha recollit 3.000 quilos de raïm excel·lent. Habitualment, el lledoner roig es fa servir per produir garnatxa però en el cas de Cala Jóncols anirà destinada a fer vi blanc.

 

Els responsables de l’Hotel estan molt satisfets perquè "la collita permetrà obtenir una producció més gran de la que s’esperava i un vi de molt bona qualitat", han indicat. Bons resultats que es deuria al fet d'estar recuperant una terra verge que ha estat molts anys sense treballar-se i en la qual el tractament de rec utilitzat ha estat basat en un sistema d’aprofitament de les aigües regenerades. 

 

El fet que la vinya tingui unes dimensions tant petites comporta que no se’n pot treure directament un rendiment econòmic i que el projecte vitivinícola i la inversió realitzada s’ha dut a terme bàsicament per recuperar l’activitat agrícola d’un espai que antigament estava conreat i que es troba situat al bell mig del Parc Natural de Cap de Creus. Amb la recuperació d’aquesta varietat històrica i autòctona es vol sumar encara més valor afegit a aquest projecte vitivinícola, que un cop acabi el procés de vinificació (es calcula que podria ser el proper mes d’abril) podrà tenir com a resultat que es puguin comercialitzar unes 1.900 ampolles anuals d’aquest vi.

 

La vinya inclou més de dos quilòmetres de paret seca feta amb pedres de manera manual. La producció és del tot artesanal i ecològica i es traballa seguint criteris biodinàmics. El projecte inclou fer un celler propi, que serà el tercer que hi haurà al Parc Natural de Cap de Creus, una de les zones geològiques més importants de l’Estat espanyol, amb terres àcides que aporten una gran intensitat al vi que s’hi produeix.

 

 Comentaris

envia el comentari