Luis Gutiérrez veu "provincià" que a Catalunya creixi el consum "només de vi català"

El tastador de Robert Parker creu que la situació política del país pot afectar a l'evolució del sector a Catalunya. "El nacionalisme aïlla la gent del que passa a la resta del món"

La llista de puntuacions de Robert Parker, la més influent del sector vitivinícola al món, inclou 617 vins catalans, que han estat tastats i avaluats per Luis Gutiérrez. En paral·lel, el tastador ha escrit tres articles que analitzen el panorama actual dels vins elaborats a Catalunya i les conclusions que n'extreu són certament contundents.

 

D'entrada, i sense ser cap novetat, continua admirat per la DOQ Priorat. Al 2015, l'Àlvaro Palacios es va endur la màxima puntuació (100 punts) amb l’Ermita i 19 dels 27 vins catalans amb 95 punts o més eren precisament d’aquesta DO qualificada. Enguany, el Clos i Terrasses Clos Erasmus 2013 s'ha emportat els preciats 100 punts i més d'una vintena dels vins d'aquesta denominació d'origen han obtingut una puntuació de més de 95 punts. 

 

En tot cas, no només la puntuació dels vins certifica aquesta teoria, també ho deixa clar a l'article "Priorat, keep on moving". Diu que el 2013 s’ha confirmat com un una de les millors collites de la historia moderna del Priorat i que ha tingut l’oportunitat de tastar "(la major part) del que quedava dels vins top d’aquella anyada". I afegeix: "Us puc dir que molts cellers [del Priorat] han produït els seus millors vins fins a la data d'avui", escriu. El resum d’aquesta anàlisi serà motiu d’un nou article al Vadevi.cat, així com també el que el tastador dedica als vins escumosos: The sparkling Wines From Catalunya – Where Is the Spark?

 

Al tercer article, "Catalunya, time to wake up, Gutiérrez treu l’artilleria i critica que el país potser no es troba en el seu millor moment vitivinícola, tot i que -això sí- salva algunes excepcions. Reconeix la tasca de Raül Bobet i el seu projecte de Castell d’Encús; parla bé de Joan Asens i del seu celler Orto Vins del Montsant. I considera que el Penedès està "entre les DO més actives de Catalunya en termes de projectes joves i persones que intenten canviar l'statuo quo". Però com a conclusió global, un titular força contundent: "les altres zones elaboradores de Catalunya sembla que estan adormides". 

 

"Si a totes les zones productores acostuma a haver-hi un nombre limitat de persones que entenen el concepte i fan vins fidels al seu lloc d’origen, varietat i necessitat de criança, a Catalunya, -com a mitjana- aquesta xifra ara sembla inferior", diu Luis Gutiérrez. "N’hi ha que encara no han superat la fase de les "varietats millorants", un eufemisme que –explica- s'utilitzava a la dècada dels 90' per a referir-se a les varietats franceses com el cabernet sauvignon o el chardonnay. Aquí, la primera llança: "Llocs amb un potencial increïble com l’Empordà haurien d’estar inundats de projectes joves (nous o rellançats) i produint vins excitants; però trobo extremadament difícil excitar-me amb qualsevol cosa que no sigui Vinyes d’Olivardots. Uf, al menys en puc citar un! Sí, hi ha coses bones (els de sempre) però vins amb puntuació superior als 93 punts? Bé, 9 dels 338 vins recollits en aquest article [referint-se al llistat de puntuacions] i això és sense comptar tots aquells que no m’he preocupat en publicar". 

 

Luis Gutiérrez, en un restaurant de Falset | Margalida Ripoll

 

Gutiérrez busca els motius que puguin justificar aquesta situació i en troba una possible resposta en l’actual situació política de Catalunya: "Ara seré políticament incorrecte, però em preguntaré si hi té alguna cosa a veure l’actual situació política, el nacionalisme que aïlla la gent al seu propi món”, diu el tastador. "Si no et comuniques amb la resta del món, serà gairebé impossible que t'adonis del que passa a fora", diu amb contundència. I segueix: "Sé que molta gent s’enfadarà, però veig com augmenta erròniament la tendència a Catalunya de consumir només vins catalans. Són persones del món del vi que no saben què passa al món de vi a la resta de l’Estat espanyol. I s’autoanomenen professionals i experts! Em fa riure... O més ben dit, em fa plorar perquè creia que estàvem per sobre d’aquest provincianisme, que sembla que està tornant. Crec que ha arribat l’hora de despertar!"

 

Com sempre, tota generalització necessita d’individuals per a trencar les normes. I aquest és el cas d’un parell d’elaboradors que Gutiérrez considera excepcionals. D’un costat, Raül Bobet de Castell d’Encús; i, de l’altre, Joan Asens d’Orto Vins. "No és casualitat, tots dos tenen dos dels seus vins entre els top 10 de les puntuacions", explica Gutiérrez.

 

De Bobet –"un dels elaboradors més experts, intel·ligents i reflexius del país"- explica el seu projecte a Costers del Segre, parla de les cubes de pedra natural construïdes per monjos al segle XII que ha recuperat per a elaborar alguns dels seus vins més especials; i dels vins d’alçada. D’Asens, que començaria la seva trajectòria al món del vi al costat d’Álvaro Palacios i crearia Orto Vins al 2008 amb tres amics, en destaca el seu saber fer i vinculació amb la terra que l’ha vist nàixer. "És un home enamorat de la seva terra", diu Luis Gutiérrez. "No té grans ambicions i és feliç ajudant la seva gent", explica.

 

El tastador també narra la seva visita a Les Talades de Cal Nicolau, una de les partides de vinya més antigues del Montsant. "Aquest petit terreny de 0,2 hectàrees es va plantar l’any 1870 i d’alguna manera va sobreviure a la fil·loxera". En aquest indret hi tenen plantat picapoll vermell, una varietat gairebé extingida però que permet "fer vins més elegants i harmoniosos a partir de raïms que poden compensar la força que els aporta de forma natural el lloc on creixen i el seu clima".

 

DOQ Priorat. Raül Bobet i Joan Asens, aproven.També ho fa, segons el tastador, el Penedès, "una de les DO més actives en termes de projectes joves i de persones que intenten canviar l’status quo". Així, repeteixen enguany amb bones puntuacions Alemany i Corrió; Enric Soler, creador del Xarel·lo Nun Vinya dels Taus “un dels millors blancs de l’Estat espanyol"; i Can Ràfols dels Caus, qui -segons diu- destaca pels seus blancs La Calma i El Rocallís. A aquests tres cellers s’hi suma menció especial a Recaredo, "el productor líder de Cava", i a l’Ester Nin i Carles Ortiz, de Mas Candí.

 

Tot i així, el Penedès no aprova del tot. En donarem més detalls amb l’article que dedica als vins espumosos, però aquí ja deixa entreveure la seva desaprovació: "no he trobat projectes que em cridin especialment l’atenció en aquest tipus de vins, tot i que se n’espera grans coses com a grans elaboradors que són", diu. En tot cas, aquí també en salva un: "Loxarel fa espumosos excitants i gens ortodoxos; faltarien més projectes com el seu", diu. La justificació d’aquest baix interès en el cava/escumós podria ser, segons el tastador, “la mitjana del preu del cava, que de ben segur espanta la gent creativa". 

 

El final, definitiu. "Em vaig quedar poc impressionat per molts dels vins que vaig tastar de la majoria de DO", escriu. "Crec que les notes de tast són suficients, no comentaré res més, ara prefereixo parlar de temes sòlids", conclou Luis Gutiérrez, abans de parlar de gastronomia. 

 

Podeu consultar aquí el llistat complet de puntuacions Parker 2016

Comentaris
Vi català
Trobo que treure conclusions polítiques d'una tendència de consum no és gaire professional. D'altra banda consumir espanyol no vol dir ser cosmopolita i consumir català no vol dir ser provincià, igual com no ho és consumir francès a França, això només ho diu la FAES, el PP i Ciudadanos.
Pep
Jo veig molt provincià seguir al senyor Parker...
creix
Creix el consum de vi català perquè els vins espanyols ho copaven tot. Ara simplement s'equilbra. Que vagi a EEUU a titllar de provincians als del "Buy American" si té pebrots.
Ha estat a algun restaurant d'aquí?
Ho dic perque a la majoria dels restaurants catalans hi ha molt poc vi català a la carta i en canvi molt Ribera de Duero i molt Rioja. I en canvi no hi ha vins francesos, italians o alemanys. Em sembla una opinió política molt poc professional.
Qué trobes a l'estranger?
Quants vins no francesos hi ha a les cartes de la majoria de restaurants francesos? I quants vins catalans, francesos o italians hi ha a restaurants espanyols? Em sembla que el senyor Parker està tenyit de fals cosmopolitisme.
el
El nacionalisme francès aïlla els productors francesos de vins, que no són coneguts gairebé enlloc. O potser vosaltres heu sentit parlar que a França facin vins?
No
No ho entenc... Aquest senyor diu que consumim massa vins catalans, però he sentit dir a d'altres entesos que a Catalunya es consumeixen pocs vins catalans. En què quedem? Què és provincià? Fer-se l'entès consumint vins de fora, o procurar beure vins de tot arreu, també catalans?
leyla
A aquest senyor li deu agradar molt el vi, però d'altres coses no en sap gaire, sembla. A Catalunya ha cescut el consum de vins catalans perquè tenim uns vins excel·lents a uns preus raonables, com per exemple els Empordà, que sembla que a ell no li acaben de fer el pes. Bé, doncs a mi sí. M'agraden força més que molts Rioja o Navarra o Ribera del Duero, per exemple, del mateix preu, que tenen tots el mateix gust, o un Bages, força bons. Qüestió de gustos, senyor meu.
Carles
Deu fer un any que llegia en algun lloc un article dient que els catalans consumim poc vi de la terra, que encara patim "riojitis", que tenim l'actitud provinciana que el de fora és millor. Ara aquest home diu que consumim poc vi de fora i que això és l'actitud provinciana. A qui ens hem de creure? Té algun interès econòmic en promoure el vi d'alguna altra zona?
Carles
Fixeu-vos que diu "Sé que molta gent s’enfadarà, però veig com augmenta erròniament la tendència a Catalunya de consumir només vins catalans. Són persones del món del vi que no saben què passa al món de vi a la resta de l’Estat espanyol". Per què parla només del que passa a la resta de "l'estat espanyol"? Per que no parla de "la resta del món"? Només hem de consumir vi espanyol per a deixar de ser provincians? No podem beure vins francesos, o italians, o australians...?
Carles
No podria ser que tingués algun interès amagat? Qui li paga? Què vol promoure i per què? No tinc res en contra que faci aquesta promoció, és lliure. Però que ho faci de cara, ensenyant les cartes.
Ramon
Provincià n'era allò tan odiós que el català normal i corrent demanés sistemàticament "un Rioja". Allò sí que era provincià. En canvi, que una zona vitivinícola consumeixi preferentment el vi propi és la cosa més normal i corrent del món. És el que passa a tot arreu on es fa vi. Cosa que no treu que el percentatge restant del consum pugui procedir de la resta del món (i no de "la resta d'Espanya", que això també seria provincià).
General Joseph de Moragues
Precisament som nacionalistes i independentistes per deixar de ser provincians. Província = Poble vençut.
Ramon
Provincià n'és precisament el que aquest tal Gutiérrez proposa per fugir del provincianisme. Provincià ho seria precisament el que ell defensa. Provincià ho seria que els catalans mostréssim gaire interès pels vins espanyols, com si el món es reduís a Espanya i nosaltres encara en fóssim quatre províncies espanyoles de merda.
Tocqueville
A aquest Sr. li eu haver pujat el vi al cap, però el de Rioja. Dir-nos provincians i nacionalistes, quina pena de critic. Precisament els catalans hem de desterrar d'una vegada tots els vins que venen de fora que són vulgars i, precisament, no gaudeixen de cap de les modernitats que invoca. Nosaltres a la nostra i el Srs. de Parker que vagin a vendre vins a Valladolid i a la Rioja.
Carles P.
Titular enganyós. Gutiérrez NO critica l'augment del consum de vi català per part dels consumidors, sinó el provincianisme dels ELABORADORS de vins catalans. Per fer un gran vi, primerament cal educar el paladar. És necessari haver begut els grans vins del món per entendre què és exactament un "gran vi". Molts productors de casa nostra no ho fan. Aneu a Fires i parleu amb els elaboradors. La majoria no tenen ni coneixements ni interès en el que es fa fora el Principat. Trist.
Sergi Munné
Aquestes conclusions estàn fora de lloc. Si precisament aquí augmenta el consum de ví català és perquè algunes DO's estàn fent gran quantitat de vins nous d'alta qualitat amb una bona relació qualitat preu com poden ser Montsant, Terra Alta o Empordà entre altes. Pels qui tenen un poder adquisitiu més alt tenim la DO Priorat, mantenint-se com una DO amb els millors vins del món. En canvi, DO's eapnyols punteres s'han estancat i baixat la qualitat mantenint el preu.
ocellet
Jo li recomanaria al Sr. Gutiérrez que no tasti tants vins, que pel que es veu li estant afectant al cervell i als seus raonaments. No hi ha cap país del mon que no protegeixi la seva producció pròpia, sobretot desprès de varis intents de boicots.
Elmon: amb tot el que va passar ahir, de veritat creieu que la notícia que ens pot interessar més és el que opini aquest paio de política? No dubto que de vins en sàpiga molt, però del que passa a Catalunya no en té ni idea i no entenc que li doneu tanta rellevància.
LA VEU DEL POBLE
Aquest SR. que es cuidi de fer be la seva feine i deixar la reste els politics perque facin la seva feina, a més si la societat i poble catala vol se independent per alguna cosa será, i si al final no li agrade un país "PROVINCIA", te una sol.lució marxar del país "PROVINCIA" i anar a viure a la resta d'Espanya, que a lo millor si sentirá millor.
Penedés, Montsant, Priorat, Conca...
Si hi ha aquests bons vins, per qué tinc que comprar un vi xilè, de Rioja o de Sudàfrica? Deixant a banda el fer país, també son més econòmics.
Edu
D'acord, sóc provincià, només demano vi català i segurament ho continuaré fent. No sóc cap expert i potser em perdo vins interessants, però prefereixo que els meus calers vagin a les bodegues catalanes i no a les de fora.
Inoxcrom millor que Parquero
El vi es beu per plaer i per assaborir-lo amb els sentits, però veig, que alguns enfaixats disfressats d´universalistes, com aquest tal Louis Gut, prefereixen fer-ho amb les vísceres d'un Yankee del Pardo, tot obviant que el vi va lligat a la terra i al productor i per tant ¿quin plaer et pot provocar veure quelcom d'un País que t'insulta, et menysté i et ploma? Per cert a Nova York, a la "Fiesta del Vino Español" promoguda pel "Gobierno Provinciano Apañó", no hi van presentar cap vi català.
Expert ? en espanyolisme serà
Voleu dir que aquest sr. Luís Gutierrez no és més un comisari polític que un expert? ja ahir va dir que els vins catalans han baixat la qualitat pel tema nacional, quina xorrada.
En el fons las declaracions d,aquest sr,son poltiques i partidistas.
Karlus
Tristes conclusions polítiques , sense cap ni peus, , probablement pagades per els franquistes, o per una alta tasa d'alcoholemia
perell
Trobo molt normal que els catalans beguin vins de Catalunya, Tinc per costum veure sempre vins de la regió a on estic. Gracies això he tingut molt grates sorpreses amb vins de diferents regions de Suíssa, França, Argèlia, Israel, Turquia, Grècia, Itàlia, Croàcia, Hongria, Alemanya, Espanya.
Ponentí
M'ha vingut al cap la noticia del Gérard Depardieu quan va comprar terres al priorat per fer el seu vi aquest també és nacionalista català, francés o rus... sigui com sigui també deu està content que el seu vi es vengui, quants diners ens ha costat aquest article als contribuents? Pagats això si generosament pel CNI...
pep - manresa
Pensant d'aquesta manera no m'estranyaria que qualsevol dia aquest senyor digués que el millor cava és el Freixenet, per suposat el més cosmopolita de tots. Això si, ja s'el beurà ell si vol, a veure si li agafa un mal de panxa...
Dionís
El Sr. Gutiérrez pot cantar misa gregoriana mentre barreja "churras con merinas" que si aqui alguns catalans com jo ja fa anys que només consumim vins catalans és perquè el meu pressupost per vins ja queda àmpliament cobert per la extraordinària qualitat dels vins catalans i ja no em queda espai per consumir res mes, per molt que ens agradi veure o menjar només podem sopar un cop , no dos i si amb lo d'aquí ja quedo tip, no em fa falta res mes.
Desacreditat
No deu coneixer gaire el món del vi a casa nostra, del contrari hauria dit que el que no era lògic és que només hi hagués vins de la Rioja i de la Ribera del Duero als nostres restaurants, per esnobisme crec que se'n diu
Ens agrada casa nostra!!*!!
Els catalans som així, com de casa...
Jo és que sóc provincià (i milionari)
Clos i Terrasses Clos Erasmus 2013. Per només 899,00 Eur (IVA inclòs) l'ampolla (75 cl).
Ramon
La tendència que tant molesta al Gutiérrez és una tendència a la normalitat i només s'acabarà quan siguem normals del tot. No fa gaire que vam celebrar com un gran èxit, que el consum global de totes les DO catalanes arribés al de la DO Rioja. I entenguem-nos, venint d'on veníem, sens dubte que és una bona notícia. Però continuem a anys llum de la normalitat: com va a ser normal que els catalans consumim tant vi de la província espanyola de Logronyo com de totes les DO catalanes sumades?
Content
Quan siguem independents ens plantejarem comprar altres vins
a buen entendedor
Abulense afincado en Madrid
Francesc m.
Els vins catalans son tots molt provincians i dolents, ja esta be cada cop que algu diu quelcom dels nostres vins ens costen mes cars, ja esta be, al final nomes podrem comprar vins de rioja per que els nostres seran articles de luxe,anem amb comte senyors, sisplau !!!!
josep m
la inmensa majoria de la gent no es tan elitiste per poguer comprar o catar vins de aquesta categoria (de 90 a 100 punts parker), penso que aquestes llistes homogenitçen els vins i el final tots son practicament iguals, crec en la diversitat de gustos i preus, no tot te que ser tan extrem, a frança tambe hi han vins que son com el Don Simon, crec tambe que aqui a Catalunya hi vins molt bons que mereixen ser descoberts, el comentari amb sembla pedant
mario
Ahhhh jajajaja ! és d'avila format a Madrid !! què esperàveu ??
Joanb
Vol dir que li sembla malament que els catalans practiquem el comerç de proximitat? I la resta del planeta no? Ho considera provincià en el nostre cas? A casa, els vins catalans cada dia ens agraden més, Priorat, Terra Alta, Empordà, Bages, Monsant ... Abans de no beure vi fet al seu poble, prenem els vins elaborats al nostre país. I que pensi el que vulgui. Ell parla que sembla un "mercachiflas" que mai hagi sortit del seu poble.
Ha ha ha ha
Algú s'imagina un restaurant de la Borgonya sense vins d'aquest territori o minoritaris a les cartes o comerços locals? De la Toscana amb la mateixa mancança? Aleshores perquè al nostre país i l'aglomeració de Barcelona en particular, som des de fa tant de temps diferents en aquest sentit? Cal redreçar la situació per sentit comú. Només territoris sense vins ofereixen vins de tot el món com a Londres on hi ha vins de Sudàfrica, Itàlia, Xile, Califòrnia, França, Catalunya, Espanya, Portugal...
A Francesc M. una mica poca-solta
D'això és tracta, als supermercats i restaurants de Barcelona i la resta de Catalunya és més fàcil trobar o que et colin un vi de la Rioja que no pas un del nostre país, el que tu "preveus" ja passa i per això parlem del tema. A més els no-nacionalistes perquè no us queixeu mai de la manca de vins xilens, sudafricans o californians a Catalunya? Ignorar aquests vins no és "nacioalisme" per a un espanyol? Els xovinisme espanyol no té límits.
Els nonacionalistes espanyols tant "internacionalistes" tothora perquè no ofereixen mai vins d'Albarinho o de la Ribeira do Douro? Són de Portugal de l'altra banda de la "frontera" hispano-portuguesa. De fet els restaurants catalans tampoc no n'ofereixen pas de vins portuguesos, en canvi si vins espanyols. No us deixeu aixecar la camisa consumir vins i productes locals no és "nacionalisme", tal i com consumir vins espanyols no és pas internacionalisme.
Pere GX
Mala feina vadevi!! Si hom llegeix l'article original, s'entén clarament que Gutiérrez critica -i hi té tot el dret- el provincianisme del sector professional del vi català i la seva manca d'interès en els vins de la resta del món. Aquest titular vostre, però, ja sigui el resultat una mala comprensió lectora -tan difícil es llegir?-, ja neixi de la mala fe, només serveix per atiar llastimosament l'endèmic victimisme dels catalans.
Vaig néixer a la Mediterrània
El súmmum del nonacionalisme espanyol instal·lat i arrelat entre nosaltres, anar a un restaurant de Barcelona i que et serveixin com a "vi de la casa" un vi de la Rioja i com a oli un oli espanyol. Com si el nostre país no fos un país mediterrani i productor de vi i d'oli.
Mira
Mira! Ja han entrat a posar negatius!
Monty
Queda demostrat q Les valoracions parker son una estafa. venuts al millor postor!!!!!!
L'Ignorantdetorn
Si per beure vi català, que és el que s'elabora al nostre país, on la gent el sent proper i perquè no, cal dir-ho ben alt, està a un alt nivell de qualitat i cada any més, doncs són la meva 1a opció a triar per poder tenir dins meu aquest petit però gran país que es diu Catalunya. Aquest senyor se li veu el llautó i no ens fan falta cap puntuació per saber l'evidència, d'on venim i cap on volem anar. Potser ens té enveja de la feina ben feta i s'apunta al boicot del país veí.
Objectivitat
Podria opinar també del provincianisme espanyoliste que fa el boicot als vins i caves catalans. Però s'absté de fer -ho. Pot-ser perquè és un provincià espanyol?
Voleu dir que...
...aquest en gutierres escup el vi després de tastar-lo?
Adrià
Algú li hauria de parlar del productes de proximitat. Jo, vagi on vagi, demano vi de la zona.
ton
Aquest personatge no ha tastat ni un deu per cent dels vins que ha puntuat o seria víctima d'una cirrosi, si un vi t'agrada és bo i si no doncs no , per molts punts parker que tingui
El Vi és Vi
Al senyor Pere Gx li preguntaria on ha llegit l'article original. Perquè els que SÍ QUE H HEM LLEGIT podem donar fe de que la traducció es perfectament correcta. El problema és si al senyor Pere Gx li agrada o no li agrada el què diu en Luís Gutiérrez. No sé si haurà escrit enlloc que quan la gent lloa el Ribera o Rioja (amb la qualitat que SÍ que tenen els vins d'aquestes D.O.)está fent proselitisme i chauvinisme dels vins espanyols i no mira el que fa la resta del món. Un altre salvapàtries...
rosa8
Ha ensenyat el llautó de nacionalista espanyol el tal luís gutiérrez. Molt vell el discurs... A Catalunya, on encara es deu consumir un 40% de vins espanyols som " cerrados" i a Salamanca que deuen consumir un 1% i encara de vins catalans son "abiertos". Quina gràcia, oi ?
Pere GX
Sr. "El Vi és Vi". Faci servir la lògica, només un moment. Ja sé que li costa, però intenti-ho. Pregunti's això: Com pot ser que Gutiérrez critiqui que a Catalunya es consumeixi cada cop més vi català i en unes declaracions de fa uns mesos afirmés que "a Catalunya hi ha Riojitis, especialment a Barcelona"?
Pere GX
Seguim, sr. "El Vi és Vi". Com s'explica la contradicció? Vet aquí la cita textual de l'article: "There are people in the wine business who don’t know what’s going on in the wine world in the rest of Spain! And they call themselves experts and professionals! " Entén l'anglès, sr. "El Vi és Vi"?
Pere GX
Ho capeix ara, sr."El Vi és Vi", o plantejar-li aquesta mena de matissos va més enllà de la seva capacitat intel.lectual? Gutiérrez lamenta el desinterès del SECTOR PROFESSIONAL del vi català sobre les coses que es fan fora del Principat, no l'increment en el consum de vi català per part del públic general. Si en aquest país dediquéssim més temps a fer servir la lògica i menys a escandalitzar-nos les coses anirien molt millor. Per desgràcia, el nivell és baixíssim. Penòs, tot plegat!!
David
Resum de la notícia: beure el teu vi és provincià, només si ets català.
bada
este tio es un flipat
Xavier
Quina vergonya, com es pot ser tant poc professional? Pero. que no heu vist com els millors someliers japonesos es tornen samurais per a coneixer els millors cellers del priorat. Els vins espanyols? ja sabeu el que està passant amb el cava. Espanya s'ha carregat la denominació oferint caves de dos euros i escampant aquestes porqueries per tot el món, que desgraciadament, perjudica el cava català. Aixó és universalisme en fron del provincianisme català? Quina vergonya.
Claud
Aquest home de tant beure vi, quant va dir això deuria anar pet.
Marc
Doncs jo trobo molt provincià que a Espanya sigui només creixi el consum de vi espanyol. Perquè de vi estranger, a Espanya, costa molt de trobar llevat d'excepcions.
Silvia
Evidenment aquesta és una opinió totalment personal , amb els tòpics de sempre. Dubto que aquest senyor sàpiga el que molts estan fent per millorar els nostres vins i per conèixer aquest món que és quasi infinit. Parlar de provincians el 2017 a Catalunya em sembla justament molt provincià....fan mandra aquests "savis" però ja hi hauriem d'estar acostumats.
Anna
Un altre modernet de pena. Aquí una provinciana i de poble, amb molta honra. I bastant més culta que aquest infiltrat
Joaquim
Aquest noi no ha anat mai a Franca, allí en supermercats, botigues especialitzades i restaurants no hi ha manera de trobar un vi que no sigui Frances... El bloqueig dels vins catalans a Madrid deu ser molt cosmopolita també...Arreu del mon amb prou feines es coneix el vi Espanyol, això també deu ser provincià.. Deu ser ciutadà del món, aquest senyor(això si, tot ciutadà del món parla principalment en castellà)

envia el comentari