El Priorat haurà d'esperar per fer el salt a la UNESCO

El Consell de Patrimoni Històric ha aprovat la candidatura de Canàries. La comarca es planteja tornar a intentar-ho per la selecció del 2019
El Consell del Patrimoni ha valorat com a excepcional el sistema de gestió i de protecció que acompanya la candidatura catalana | candidaturapriorat.org

 

El paisatge del Priorat no ha estat seleccionat com a candidat espanyol per ser declarat patrimoni mundial de la Unesco el 2018. Així ho ha decidit el Consell de Patrimoni Històric -organisme estatal encarregat d'aprovar les propostes-, que finalment ha aprovat la presentació de Paisaje Cultural de Risco Caído i els espais sagrats de muntanya de Gran Canària com a candidata per l'Estat espanyol a la llista de Patrimoni Mundial de la UNESCO per l'any vinent. El Sitio del Retiro i del Prado, a Madrid, també ha quedat descartat.

 

La candidatura ‘Priorat-Montsant-Siurana, mosaic mediterrani’ va presentar projecte aquest divendres 10 de març a Gran Canaria amb l'argument de l’oportunitat i significació d’un candidat que posa en valor un model agrari que, propi de la península, pot esdevenir referent de sostenibilitat i viabilitat en el context de la Mediterrània i més enllà.

 

Segons informa la web de la candidatura catalana, el Consell ha valorat molt positivament el contingut del dossier presentat i, de manera especial, l’apartat del sistema de gestió i de protecció que l’acompanya, que ha estat considerat com a excepcional. Per això, veient el potencial i les oportunitats, s'ha optat per continuar treballant per la candidatura per tal que, el proper febrer de 2018, sigui presentada al Centre del Patrimoni Mundial de la UNESCO per a ser inscrita, si s’escau, el 2019.

 

Presentar candidatura, segons els requisits de la UNESCO, està justificat en base als criteris V i VI establerts per la Convenció: per ser «un exemple eminent d’assentament humà tradicional, d’utilització tradicional del territori, representatiu d’una cultura i de la interacció humana amb l’entorn, especialment quan ha esdevingut vulnerable per l’impacte d’una mutació irreversible», i per «estar directament o materialment vinculat a esdeveniments o a tradicions vives, idees, creences o obres artístiques i literàries que tinguin una significació universal excepcional».

 

Aquesta candidatura està promoguda per l’Associació Prioritat, el Consell Comarcal del Priorat i la Diputació de Tarragona

 
Comentaris
Toni Fulki
No és del tot certa aquesta notícia. El Consejo del Patrimonio ha demanat a la Candidatura del Priorat com ha patrimoni de la humanitat que reforci la seva excepcionalitat com a paissatge agrari cultural mediterrani, donant fins setembre. Un cop rectificat, si s'éscau, es podrà presentar el febrer de 2018 a la UNESCO.

envia el comentari