El context polític marca el record de la II República

Els partits polítics i les diferents entitats de la ciutat es reuneixen per celebrar el 87è aniversari de la instauració del període democràtic
L'acte ha reunit entitats i partits polítics a la plaça de la República
L'acte ha reunit entitats i partits polítics a la plaça de la República | Àlex Zafra

 

Per segon any consecutiu, l'homenatge del Dia de la República no s'ha fet el 14 d’abril. L’any passat, la data va caure en plena Setmana Santa, fet pel qual es va endarrerir. Aquest any l'acte del 87è aniversari de la II República s'ha traslladat a aquest dilluns 16 d'abril, perquè la data coincidia amb un cap de setmana de grans manifestacions a Barcelona, la dels pensionistes i la de reclamar l'alliberament dels presos independentistes. 

 

La plaça de la República, ubicada al barri de Can Bertran, ha estat l'escenari escollit per les diferents entitats i partits polítics de la ciutat per dur a terme la tradicional ofrena floral precedida de parlaments. L’homenatge l'ha iniciat el discurs de Juan Martínez, represaliat en mans del franquisme, que ha afirmat que “Catalunya serà la primera regió que tingui República" si es defensa als carrers, condició que considera indispensable a causa de l'escepticisme que sent amb els diferents governs espanyols. 

 

El principal leit motiv dels discursos han estat els valors republicans i el record de les víctimes de la dictadura franquista, a més de servir per marcar un cert paral·lelisme amb la situació actual que es viu a Catalunya. El president d'Òmnium Rubí, Martí Pujol, ha declarat que, de la mateixa manera que passava durant la repressió franquista, actualment "es censura la llibertat d'expressió i s'empresona als rivals polítics", un dels motius pels quals considera que s'ha d'implementar la República Catalana i contribuir a fer que la resta de l'estat espanyol en tingui la seva. Per la seva part, Joan Antoni Tort, de l'ANC, ha recordat les 5 vegades que s'ha proclamat la República al llarg de la història i ha declarat que és el moment de recuperar el que va significar aquesta perquè actualment l'estat no pot garantir els drets més bàsics a la seva ciutadania.

 

Pel que fa als partits, Víctor Garcés, d'ERC, Daniel Montesinos, de Podem, Martín Pretel, d'Esquerra Unida i Pau Navarro, d'ICV han encaminat les seves paraules cap a la defensa dels valors republicans per lluitar contra l'actual model d'estat, el qual consideren responsable de l'actual retrocés en matèria de drets i llibertats. Respecte al PSC, Gabriel Tellez ha remarcat l'avenç en drets fonamentals que suposa el model republicà, i ha exposat una República federal com a un exemple per a Catalunya, model que, segons ha declarat, permetria un millor finançament i autonomia.

 

La CUP finalment no ha assistit a l'acte perquè considera que el PSC no representa el seu concepte de República.

 

 

 

 

 

 

 
Comentaris

envia el comentari