EL PSC perd la confiança de bona part de l’oposició en l'aprovació dels pressupostos 2017

Gairebé la meitat del plenari ha votat no als pressupostos d'enguany
El portaveu del PDeCat, Víctor Puig, durant la seva intervenció al ple | IG

 

El ple extraordinari per a l'aprovació del pressupost municipal 2017 celebrat aquest dijous, 16 de març, va mostrar la desconfiança de bona part de l'oposició cap al govern socialista. El presumpte cas de transfuguisme i l'incompliment dels compromisos amb els diferents grups han fet que gairebé la meitat del plenari voti no als pressupostos d'enguany.

 

La proposta dels socialistes ha aconseguit només el suport de Partit Popular (PP), Ciutadans (C’s) i el regidor Sergi Garcia. Veïns per Rubí (VR), el Partit Demòcrata Català (PDeCat), Iniciativa per Catalunya Verds (ICV), l’Alternativa d’Unitat Popular (AUP) i Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) han votat en contra.

 

El portaveu de VR, Toni Garcia, va lamentar el “greu estancament que pateix la ciutat per culpa del govern socialista” i va ressaltar la seva “incapacitat de gestió”. També va remarcar que el govern no ha estat capaç d’implementar un model de reciclatge que funcioni a la ciutat i va lamentar la reducció del 25% de la partida destinada a cooperació internacional: “Han perdut qualsevol essència socialdemòcrata”.

 

Més contundent va ser el portaveu del PDeCat, Víctor Puig, que va ressaltar que els pressupostos del 2017 s’aprovaven “per culpa de dos regidors rebels del PP i un regidor que ha canviat de partit a canvi d’un suborn de 40 mil euros”. També va criticar la baixa qualitat democràtica i l’escassa capacitat de gestió del govern: “és una política pressupostària del segle passat i amb uns criteris de decisió en funció del color polític propis d’una república bananera”.

 

La cultura i l’ensenyament continuen sent una prioritat pel PDeCat per això el seu portaveu va criticar que només es destini un 2% quan s’hauria d’incrementar al 5% amb la finalitat de fer més atractiva la ciutat per al jovent.

 

Puig va titllar de “provocativa i irresponsable” la reducció de la partida al Servei Local de Català i va subratllar el seu vot en contra “d’uns pressupostos per anar tirant”.

 

  

  

 

 


ICV va posar dues raons sobre la taula per dir no als pressupostos del 2017: “Primer per les mancances tècniques que han estat recollides als informes de la  secretaria i l’interventor i segon per la poca ambició política”, va argumentar el seu portaveu, Ramon Capolat.

 

Capolat va assenyalar que al 2016 van voler donar un vot de confiança al govern per haver incorporat les demandes d’Iniciativa al pressupost però després de l’incompliment total dels compromisos s’ha trencat aquest tracte: “Tenim la sensació d’haver-los regalat dos vots”, va lamentar el portaveu d’ICV.

 

El portaveu d'ICV, Ramon Capolat, en el moment de la seva intervenció al ple | IG

 

L’ecosocialista considera que el pressupost del 2017 és “pal·liatiu” i “molt poc ambiciós” que no ataca les desigualtats ni garanteix els drets dels ciutadans. Ramon Capolat va destacar la falta de finançament destinat a habitatge, a la creació de l’Oficina Municipal d’Escolarització (OME) i va lamentar la poca inversió en cooperació internacional.

 

El portaveu de l’AUP, Jordi Muntan va ressaltar que “l’any passat el govern se sentia orgullós de tenir el suport de l’esquerra i enguany passen vergonya”. Muntan va afegir que l’aprovació del pressupost 2017 el veu com “un tràmit sense ànima quan hauria de ser la principal eina del govern”. També va lamentar l’incompliment dels compromisos presos amb l’AUP: “14 de les 17 propostes de l’AUP al pressupost de l’any passat estan sense començar i sense data”.

 

El creixement de les externalitzacions va ser un punt crític destacat per l’AUP que aposta per municipalitzar els serveis tal i com estan fent altres ciutats. Va afegir que “Cal repensar l’acció institucional i s’ha de deixar de destinar recursos a rentar la cara”.


Per últim, ERC també va ressaltar “la manca de lideratge polític que té la ciutat” amb el govern del PSC al capdavant del consistori. El seu portaveu, Xavier Corbera, va argumentar el seu vot favorable als pressupostos de l’any passat i va lamentar que “dels acords amb ERC després d’un any i mig no hi ha pràcticament res fet. El paper ho aguanta tot i ja no ens ho creiem”. També va criticar la falta de voluntat de negociació per part dels socialistes i va criticar que en comptes de reforçar la plantilla municipal que no pot assumir el volum de feina actual optin per incorporar un coordinador d’alcaldia amb un sou de 60 mil euros.

 

Corbera va lamentar que el pressupost del 2017 no doni solució al problema de la segregació escolar i es va sumar a l’AUP en la crítica per l’augment de les externalitzacions i per l’increment de la partida destinada a la promoció d’alcaldia.Comentaris

envia el comentari