Els horts de l'Escardívol, la Pelleria i Cal Corrons (1910)

Horts de l'Escardívol de Rubí l'any 1910 | Josep Boixadera

 

Aquesta setmana presentem aquesta foto presa per Josep Boixadera cap a 1910 i publicada al llibre “L’Abans”, p. 551. És una vista de la població de Rubí en direcció nord-est, des de Can Fatjó. Hi veiem en primer pla els horts de l’Escardívol i en segon terme, a l’esquerra, les naus Pich Aguilera (actual centre cultural L’Escardívol), que en aquella època eren “la Pelleria”. Al seu costat, la fassina de cal Corrons amb la seva alta xemeneia i al fons el campanar de l’església de Sant Pere de Rubí rodejada de les cases del poble.

 

Totes aquestes terres havien estat propietat dels senyors del castell de Rubí (era la Parellada) i a poc a poc les anaren adquirint diverses persones, com Narcís Menard, que establí la fàbrica que després seria la Pelleria, o bé Francesc Escardívol, al qual es deu el nom de la zona. Quan a mitjans segle XIX es va desviar el curs de la riera, que des de sempre havia format un meandre que discorria pels carrers del Gimnàs i de Joaquim Blume, les terres de la Parellada es van convertir en horts treballats per parcers. Era un lloc barat i amb bona disponibilitat d’aigua i per això es començaren a instal·lar també fàbriques. A part de l’esmentada Pelleria, al segle XIX també es va configurar la fassina de cal Corrons, dita així pel cognom del seu propietari Esteve. La resta eren horts com hem dit.

 

 


A l’època de la foto, principis de la dècada dels anys 10 del segle passat, la Pelleria era propietat de Pere Ribas i es dedicava al rentat i tria de llana així com a l’adob de pells (i d’aquí el nom popular de la fàbrica). Encara no s’havia construït la gran xemeneia  (la que veiem a la foto és de cal Corrons). La fassina de Cal Corrons, que havia elaborat i exportat força aiguardent a moltes ciutats de Catalunya i de la resta d’Espanya, en aquells moments era regentada per Mercè Corrons, que en realitat volia desempallegar-se d’ella i per tant començaria a entrar en decadència.

 

Secció especial del Grup de Col·laboradors del Museu de Rubí-Centre d'Estudis Rubinencs (GCMR-CER)Més informació al Bloc del GCMR-CER
Comentaris

envia el comentari