Els antics forns de guix de Can Calopa

Els antics forns de guix de Can Calopa
Els antics forns de guix de Can Calopa | Jordi Vilalta

 

Presentem aquesta setmana quelcom que molts rubinencs i rubinenques desconeixen. Està situat a un racó molt a la vora de la masia de Can Calopa, prop del polígon industrial del mateix nom i de la riera de Rubí. La fotografia fou presa per l’autor d’aquestes línies l’octubre de 2011 i hi podem veure una arcada i, a la dreta, els vestigis d’una altra, dels forns de guix del segle XVIII, material que es feia servir per a la construcció.

 

Aquesta zona del terme de Rubí és anomenada “l’Infern”, potser pel color de la seva terra argilosa, la qual, al lloc on es troben aquests vestigis, es troba barrejada amb moltes macles de guix cristal·litzat.

 

A finals del segle XVIII es va edificar la fàbrica de guix, de la qual, a part dels dos forns que podem veure a la foto, es conserven quatre columnes d’obra que sostenien el dipòsit d’aigua procedent de la riera, que servia per rentar el mineral. Posteriorment es triturava i la pols resultant passava als forns, on es coïa a més de 120 graus. També, com ens explica l’estudiós local Pere Bel al seu article sobre les pedreres de Rubí aparegut al Butlletí núm. 61 del GCMR-CER (desembre de 2013), es conserven les arcades dels portells de càrrega de llenya per alimentar els forns.

 

És una llàstima que aquest interessant patrimoni resti abandonat i desconegut per la gran majoria de la gent.

Comentaris

envia el comentari