El referèndum de l’1 d’octubre marca l’ofrena floral de la Diada Nacional

Les ofrenes florals de partits i entitats | A. Lleonart

L’ofrena floral, com acostuma a passar, començava amb retard. A la plaça 11 de setembre, que durant l’any és poc més que una cruïlla dels carrers de la Bassa i Sant Jordi amb el passeig Cordelles, hi anava arribant gent. De fons, els mallorquins Donallop harmonitzaven l’ambient des dels altaveus. Per segon any consecutiu, s’ha separat aquest acte dels discursos institucionals i el concert de la banda, que es fan a la plaça Francesc Layret.

 

Vídeo complet de totes les ofrenes florals.

▶️Així han estat les ofrenes florals de la Diada

Posted by TOT Cerdanyola on lunes, 11 de septiembre de 2017

 

Els Martinets, la colla castellera de Cerdanyola, són els encarregats de donar el tret de sortida a l’ofrena d’entitats i partits polítics. Abillats amb les camises verdes, aixequen quatre pilars de 2 per simbolitzar una senyera.  En van prendre la paraula, els castellers criden a la participació en el futur del país. “Sabem que representem la suma, l’esforç, el valor i les ganes d’aconseguir una mica més”.

 

Les entitats van passant i el Cerdanyola Futbol Club, l’Agrupació Cultural Sardanista i l’Assemblea Nacional de Catalunya deixen ordenadament les seves flors. En el seu torn, l’ANC anima a participar en la manifestació independentista de Barcelona i al referèndum d’autodeterminació. Alhora, mostren el seu suport als càrrecs electes perseguits judicialment per tirar endavant el procés sobiranista. “Tenim l’objectiu a la punta dels dits i, el futur, el fabriquem amb les nostres mans. Agafem-lo”, conclouen èpicament.


Els segueix la Penya Blaugrana Jove, que surt amb tres estelades i només una bandera blaugrana. El Club d’Esports de Muntanya, en canvi, surt sense banderes però amb dos gossos. No hi ha reivindicació política en la seva imatge, però sí a les seves paraules. “Amb el país anirem sempre ben amunt!” exclamen.

 

Un cop han passat les entitats és el moment de partits i altres organitzacions polítiques. Les JERC tiren enrere en la història i recorden les independències dels països llatinoamericans respecte de l’Imperi Espanyol. Tot seguit, expliquen els motius pels quals creuen necessària la independència i criden a participar en el referèndum de l’1 d’octubre. “Quan l’opressió és un fet, la lluita esdevé una obligació”.

 

Un cop deixat el seu coixí de flors, el Moviment d’Esquerres (MES) reivindica els seus orígens com a escissió sobiranista del PSC. “Som els socialistes independentistes!”, remarca Álvar Roda abans de llegir un discurs escrit sobre la base del ‘Cant de la senyera’.

 

Compromís per Cerdanyola, la CUP i l’Assemblea de Joves Independentistes de Cerdanyola llegeix un discurs unitari a tres veus. “Hem decidit que no volíem jugar més a un joc on se’ns imposen les regles”, diu la representant de l’organització juvenil. “Avui Cerdanyola està preparada, socialment i institucionalment per acompanyar el Parlament i el Govern de Catalunya en la defensa del legítim dret d’autodeterminació”, afegeix Bernat Gaston de Compromís.


En veu de Lorea Cortada, el Partit Demòcrata (PDeCat) té un record per les víctimes dels atemptats de Barcelona i Cambrils i expressar el seu suport als polítics investigats judicialment pel procés independentista. “Esperem que el 2018 celebrem la primera Diada de la nova república”, conclou.

 

ICV, Podem i EUiA fan una ofrena conjunta i demanen que els presentin com a En Comú Podem, la candidatura al Congrés dels Diputats. “Volem una Catalunya sobirana on el dret a decidir sigui de totes i tots, sense exclusions”, transmeten en veu de Maria Reina, portaveu municipal dels ecosocialistes. Durant el discurs, Reina parla del referèndum de l’1 d’octubre com una “eina governamental”, alhora que “mobilització legítima”. D’altra banda, també critica el govern espanyol per l’actitud de bloqueig respecte les demandes dels sobiranistes.

 

Carlos Cordón, primer secretari del PSC, és qui posa veu al discurs dels socialistes que comença amb el record de les víctimes dels atemptats. “Els homes i les dones socialistes posem de manifest el nostre compromís amb Catalunya”, diu després. Cordón reconeix que ningú se sorprèn si diu que no volen trencar amb Espanya, però remarca que treballen cada dia per una “Catalunya millor en una Espanya diferent”.

 

Esquerra Republicana, acompanyats dels membres de les JERC que havien fet abans la seva ofrena, també comença amb una mirada enrere i parlen de la derrota de 1714. No es queden en el passat i insisteixen en diferents arguments per guanyar el referèndum “Per tenir un futur pròsper, urnes!”, exemplifica la portaveu municipal Helena Solà.

 

La darrera ofrena va a càrrec de l’escola Escala Dei, que destaca la catalanitat del centre i expressa el desig d’assolir “la llibertat”.

 

Com a cloenda, el conjunt dels regidors i regidores de l’Ajuntament, amb l’excepció dels de Ciutadans i el Partit Popular que van declinar participar-hi, fan l’ofrena institucional. Amb l’himne dels Segadors s’acaba aquest primer acte i els veïns desfilen cap a la plaça Francesc Layret, on per segon any consecutiu se celebra l’acte institucional.Comentaris

envia el comentari