L'Autònoma celebra el Dia Internacional del Poble Gitano

El 8 d'abril és el dia internacional del Poble Gitano
El 8 d'abril és el dia internacional del Poble Gitano | Joe Mabel (Wikimedia Commons)

 

El 8 d'abril de 1971 es va celebrar a Londres el primer congrés gitano internacional on es va consensuar la bandera del Poble Gitano, el seu himne i el dia internacional. Quaranta-set anys després, la Universitat Autònoma de Barcelona celebra el Dia Internacional del Poble Gitano, es tracta del primer cop que una universitat pública catalana recolza i celebra aquest acte. La jornada ha estat organitzada per CampusRom, la primera Xarxa Universitària Gitana de Catalunya, i ha comptat amb la col·laboració del Pla Integral del Poble Gitano (PIPG) del departament de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat de Catalunya.

  

  

El col·lectiu CampusRom, inscrit a elDirectori des de desembre del 2017, sorgeix com una xarxa de suport als i les estudiants gitanos que intenten accedir a la universitat o a algun grau formatiu d'educació superior, o que ja els estan cursant. Els informen sobre les opcions i les possibilitats que tenen per poder accedir-hi i els acompanyen i donen suport durant tot el procés formatiu. L'objectiu principal: aconseguir una educació de qualitat i d'èxit per al Poble Gitano, tot creant referents per a la comunitat gitana i la societat.

 


L'acte ha començat a les 11 h a la Sala d'Actes de la Facultat de Dret de la UAB i ha estat obert a tots els membres de la comunitat universitària. En primer lloc, s'ha retransmès un vídeo del Sr. Juan de Dios Ramírez Heredia, doctor Honoris Causa per la Universitat de Granada i President de l'Associació Gitana "Unión Romaní", on ha explicat els orígens del Dia Internacional del Poble Gitano. Posteriorment, amb tot l'auditori dempeus i emocionat, s'ha projectat l'himne gitano "Gelem, Gelem" ("Anduve, anduve").

La jornada també ha comptat amb les intervencions del Dr. FernandoMacías Aranda, doctor en Educació per la UB i membre del PIPG, i la Dra. Teresa Sordé Martí, doctora en Sociologia per la Harvard University i professora agregada Serra Húnter a la UAB. Després de realitzar una pausa pel cafè, s'ha cedit la paraula a diversos membres de CampusRom. La cloenda de l'acte ha estat a càrrec del Sr. RamónVilchez, responsable del PIPG, i, finalment, els assistents s'han traslladat a la Plaça Cívica, on s'ha convidat a la comunitat UAB a una deliciosa olla gitana.
Comentaris

envia el comentari