Francesc Vilaró, el voluntari cerdanyolenc que va ajudar després dels atemptats

Fa uns 40 anys que en Francesc és voluntari de la Creu Roja | A. Lleonart

 

En Francesc Vilaró (69 anys) és un dels molts voluntaris de la Creu Roja que van ajudar després dels atemptats de Barcelona i Cambrils el 17 d'agost. Fa uns 40 anys que va arribar a Cerdanyola i des de llavors és part de la Creu Roja.

  

  

- Un cop es van produir els atemptats com es va posar en marxa per ajudar?

  

A partir que passa qualsevol cosa com un atemptat o un accident greu de seguida es posa en marxa un l'Equip de Resposta Immediata en Emergències. Em van trucar des de l'assemblea de Cerdanyola preguntant si estava disponible per donar suport o el que calgués.

 

 

  

  

- Què és el que va fer per ajudar?

  

Ens vam ajuntar deu persones de l'assemblea de Cerdanyola i ens vam presentar a l'assemblea provincial de Barcelona, on es distribuïa la gent als diferents llocs on calia. Em van enviar a la Ciutat de la Justícia per donar suport psicològic a familiars de les víctimes que havien d'identificar cossos.

 

 

 


- Què li explicaven els familiars de les víctimes?
Ells en aquell moment estaven molt sorpresos del que havia passat. De mica en mica anaven explicant coses de la persona que havia mort o estava ferida, el motiu perquè era a les Rambles... Nosaltres el que fèiem era escoltar molt i donar ànims. En aquests moments hi ha poques paraules a dir, més aviat és abraçar o donar la mà a la persona.- Quina importància han tingut els voluntaris en la tasca posterior a l'atemptat?
Vam estar una mica en segon terme perquè avui en dia el Servei d'Emergències Mèdiques (SEM) és qui s'encarrega de les emergències. El que fem bàsicament és acompanyar la gent. També donem suport logístic a policia, en alguns casos els vaig portar aigua i entrepans.


- Durant quants dies va estar ajudant als familiars de les víctimes?
Tota una setmana. Fins que no es van identificar totes les víctimes nosaltres vam ser allà amb ells. Després també vam donar suport durant la manifestació i vam fer diverses actuacions per ajudar gent que havia tingut algun entrebanc perquè es van posar molt nerviosos o van tenir qualsevol accident. En col·laboració amb el SEM, la Creu Roja va fer la cobertura sanitària de la manifestació.
Comentaris

envia el comentari