El govern rebutja aplicar mà dura contra els venedors ambulants

Comerciants, policia i Ajuntament es van reunir a finals de juny
Els venedors ambulants aprofiten els dies de mercat per vendre | Lali Álvarez

 

Arran d'inquietuds expressades pels comerciants de Cerdanyola, el 26 de juny es va celebrar una reunió amb les juntes dels mercadals de Fontetes i Serraparera, l'Ajuntament i agents de Mossos d'Esquadra i de la Policia Local per tractar la presència de venedors ambulants en el dia a dia del mercat. A la trobada, els comerciants van expressar les seves queixes, ja que els venedors ambulants no paguen impostos per la venta dels seus productes, a diferència dels legalment instal·lats. L'Ajuntament i els cossos policials van explicar el seu procediment per frenar-ho, del que se'n va extreure un fet rellevant: el govern no perseguirà intensament els venedors ambulants, tal com demanaven alguns comerciants.

 

 

"Penso que a Cerdanyola no hi ha ni més ni menys venedors ambulants que els que hi ha a qualsevol municipi". Ho diu Contxi Haro, que ocupa tant la regidoria de Promoció Econòmica com la de Seguretat Ciutadana. Les mantes acostumen a estendre's els matins de divendres al costat dels mercadals, però no és habitual trobar-ne en altres vies de la ciutat. "És veritat que en alguns casos hi ha municipis que han arribat a no tenir venedors ambulants, però ha estat amb mètodes que nosaltres no seguirem. No promourem enfrontaments ni corredisses perquè no ens sembla just", afirma la regidora.

 

 

Per la seva part, l’associació ‘Cerdanyola Comerç i Serveis’ també s’ha posicionat en contra de l’alta pressió policial com a solució. “El problema no es resol només amb vigilància policial, com hem vist en municipis on pateixen molt més aquest fenomen, sinó que cal que la ciutadania no hi compri”, afirma en una nota.


 

A la reunió de finals de juny el govern va exposar als comerciants que la via per la qual aposta és dissuadir els venedors ambulants a primera hora, abans que instal·lin les mantes. Una de les tècniques que utilitza la policia és vigilar els aparcaments, ja que segons afirmen sovint porten tota la mercaderia en cotxe. "El que no volem és implementar Unitats de Vigilància Diürna com hi havia fa uns anys a Barcelona. De vegades acabaven amb corredisses i agressions de policies a venedors ambulants", insisteix Haro.

 

 

A finals de juliol l'associació 'Cerdanyola Comerç i Serveis' va anunciar que s'adheria a la campanya de la Generalitat contra el top-manta. Sota el títol 'No t'enganyis, no només compres un producte fals' es posa el focus en la responsabilitat del consumidor i afirma que comprar als venedors ambulants perjudica tota la societat. "La compra al top-manta no es pot emmascarar com si fos un gest solidari ja que, de fet, és profundament insolidària, perquè perjudica als comerciants, no contribueix a la societat via impostos i perpetua les màfies.", considera l'associació.

 

 

Per la seva banda, el govern encara no ha decidit si adherir-se a la campanya o fer-ne una de pròpia. "La trobem bastant encertada, però no ens sembla que s'hagi de ser especialment punyent amb el consumidor. Al final també ho fa per unes necessitats i influït per la publicitat", considera Contxi Haro. També destaca el fet que molts cops els compradors adquireixen productes per ajudar els venedors ambulants.

 


Amb tot, l'Ajuntament va deixar clar als comerciants que comparteix les seves inquietuds. Un dels aspectes que es va tractar a la reunió de finals de juny és què passava amb els venedors ambulants quan se'ls intervé la mercaderia.

 

 

"La policia comunica a les marques que hem intervingut productes que poden ser falsificats. Són ells qui podrien fer d'acusació particular, però no ho fan mai i la cosa només acaba en una sanció", resumeix la regidora de Promoció Econòmica i de Seguretat Ciutadana. Si ningú no fa la denúncia perquè s'investigui on es fabriquen els productes ni qui els està repartint no s'arriba a l'arrel del negoci.Comentaris

envia el comentari