La concentració pel diàleg es converteix en una mobilització per la unitat d'Espanya

Centenars de veïns vestits de blanc s’han aplegat a la plaça de Francesc Layret convocats via xarxes socials
La convocatòria ha estat secundada per centenars de veïns
La convocatòria ha estat secundada per centenars de veïns | A. Lleonart

 

Una marea blanca s’ha concentrat davant de diversos ajuntaments del país per demanar diàleg entre les institucions catalanes i espanyoles. A Cerdanyola, centenars de persones han respost a la convocatòria que la plataforma ‘Parlem, hablemos’ havia fet via xarxes socials i han omplert la plaça de Francesc Layret. La mobilització ha transcorregut amb normalitat fins que una de les participants s’ha queixat del marcat caràcter anti-independentista i ha volgut prendre la paraula, fet que ha despertat la reacció irada d’altres manifestants.

 

La convocatòria de ‘Parlem, hablemos’ demanava assistir a la concentració sense cap símbol i vestits de blanc en senyal de pau. “Em preocupa la pau social, la fractura que es pugui produir a la societat”, diu el Jesús, un dels veïns concentrats. Ha decidit participar en la mobilització perquè creu que les vies del diàleg s’estan trencant. “L’enrocament, per part dels dos cantons, no ens porta a cap sortida viable”, considera.

 


La Carmen, veïna de Cerdanyola, diu estar preocupada per la independència i ha celebrat l’alta participació de la gent. “He vingut per exposar la nostra manera de pensar. Som tots espanyols, no volem la independència de Catalunya”, ha dit. L’acompanyava en Francesc, que ha destacat que tot i no haver nascut a Catalunya fa més de 50 anys que hi viu.

 

Alguns dels concentrats havien preparat una pancarta amb la frase ‘Cerdanyola vol diàleg’ i han demanat permís per penjar-la del balcó de l’ajuntament, però se’ls ha denegat. Andreu Espínola, militant del PSC, ho ha explicat amb un megàfon i la multitud ha reaccionat amb crits demanant la dimissió de l’alcalde. “En altres convocatòries l'alcalde ha permès que es pengessin altres pancartes, però no ha permès aquesta, que és inclusiva”, ha dit Espínola al TOT.

 

Final accidentat

Els crits contra l’alcalde i a favor de la unitat d’Espanya com “Catalunya sí, independència no” han fet que una de les participants demanés neutralitat. Tot i que, des del megàfon, Espínola ha demanat respecte per totes les posicions polítiques, els crits no han cessat. Ha estat llavors quan aquella mateixa veïna ha demanat poder parlar des del megàfon per expressar el seu punt de vista, però no se li ha permès.


Dos dels manifestants intenten callar amb una pancarta a favor del diàleg una altra veïna.
Dos dels manifestants intenten callar amb una pancarta a favor del diàleg una altra veïna. | A. Lleonart

La manifestant ha criticat obertament no poder parlar en una mobilització a favor del diàleg i la tensió ha anat en augment. Molts dels altres concentrats s’hi han encarat i dos d’ells li han posat davant una pancarta de ‘Parlem! Hablemos!’ per tal que no se la sentís. Agents de Policia Local i Mossos d’Esquadra han hagut de fer un cordó de seguretat al seu voltant i li han demanat que marxés mentre altres manifestants la insultaven.

 

“Ha intentat rebentar la mobilització confrontant amb altres persones que estaven aquí manifestades. Avui no era un dia perquè cadascú expliqués la seva perspectiva, sinó per mostrar que hi ha una majoria de persones, independentistes o no, que donen prioritat al diàleg”, ha opinat Espínola.

 Comentaris

envia el comentari