La resposta dels polítics de Cerdanyola a la declaració d'independència en suspens

El president de la Generalitat aplaudit per JxSí després de la seva intervenció
El president de la Generalitat aplaudit per JxSí després de la seva intervenció | Jordi Borràs

 

 

El moviment de Carles Puigdemont de declarar la independència i, segons després, deixar-la en suspens per obrir un procés de diàleg i mediació ha sorprès bona part de la política catalana i també cerdanyolenca.

  

  

Els grups polítics municipals valoren al TOT com van viure la sessió del Parlament, els missatges del president de la Generalitat i president del Govern Espanyol i expliquen els passos que haurien de seguir a partir d'ara.

 

 

  

PSC: "Cal fer una reforma constitucional per garantir la convivència"

 

  

El primer secretari del PSC a Cerdanyola, Carles Cordón, va expressar la necessitat d'un "diàleg sincer i sense condicions" per elaborar una reforma constitucional.

 

  

Valoren positivament la sessió plenària del 10 d'octubre perquè "va servir per rebaixar mínimament la tensió social", que qualificaven "d'insostenible". Emperò, pel PSC s'hauria de "tornar al marc de la legalitat que ens permeti situar-nos en aquest escenari de diàleg que tant desitgem"

 

 

  

CxC: "Maquillar la constitució no servirà per fer caure el règim del 78"

 

    

El portaveu de Compromís per Cerdanyola, Bernat Gascón, va expressar "vam quedar sorpresos amb la declaració i suspensió de la declaració d'independència de Catalunya".

 

  

Des de CxC creuen que el motiu de fons d'aquest procés "ha de servir per fer caure el règim del 78 i la mal anomenada transició que, en realitat, mai s'ha fet". De fet, per CxC "maquillar" la constitució no seria una opció perquè "s'hauria de refer de nou i Espanya no està en la situació de plantejar-s'ho". De cara als pròxims dies, "seria desitjable arribar a un acord amb el Govern Espanyol però no creiem que aquest s'hi avingui". "Si s'apliqués l'article 155 o 116 seria un detonant automàtic dels fets", va sentenciar.

 

  

Referent a demanda del president espanyol d'aclarir la declaració de Puigdemont va valorar "creiem que Puigdemont va buscar un camí intermedi i ens semblaria bé que ho aclarís, però no per un requeriment impositiu".

 


ERC: "Demanem unitat i que es faci confiança a qui té la informació"Fer confiança a la gent que té la informació i demanar que es comparteixi i s'aclareixi la qüestió de la mediació internacional. Aquesta va ser la valoració del president d'ERC Cerdanyola, Albert Turón, qui també va apel·lar a la unitat i destacar la importància que "ningú es desviï del camí"."Sabem el patiment i esforç que ha hagut de fer un bon grup de gent", va destacar. "L'empoderament no es para amb la violència i necessitem que tothom faci el seu paper i ens mantinguem units". Per acabar, Turón va posar d'exemple tot el que es va viure a les escoles el passat 1 d'octubre i va enunciar "si som capaços d'obrir les escoles i organitzar-nos per una causa justa, també serem capaços de superar tot el que vingui".

 


PDeCAT: "En el fons volen aplicar l'article 155 i no tenen ganes de negociar"Representant al PDeCAT Cerdanyola, Marc Costa es va posicionar "la declaració d'independència del 10 d'octubre es va agafar als resultats del referèndum, però es va deixar en suspens per buscar una mediació que faci seure a parlar al govern espanyol". Costa va prosseguir "Europa ens demana que dialoguem però saben que el poble de Catalunya va votar en un referèndum legal aprovat sota la llei del seu Parlament".

 


Referent a la petició d'aclariment del president espanyol cap a Carles Puigdemont va dir "en el fons el que volen és aplicar l'article 155 i per això demanen que el president expliciti tant la declaració d'independència. Això és no tenir ganes de seure, negociar i trobar solucions"PP: "Fora de la llei no hi ha democràcia, hi ha anarquia"Álvaro Hernández, en qualitat de portaveu del PP a Cerdanyola va afirmar "Puigdemont sembla que no té clar el que vol i per nosaltres aquesta actitud és una continuïtat del que ha passat durant els últims anys"Considera que la resposta del president espanyol com a "lògica, responsable i completament proporcional" perquè, "també hi ha molts catalans que no volem la independència i va quedar demostrat a la manifestació de diumenge 8 d'octubre".Pel que fa a la mediació internacional ha estat ferm: "la comissió europea mai ha obert la porta a la mediació i s'ha de seguir amb el compliment de la llei, malgrat que sembla que al senyor Puigdemont no li agrada complir-la".D'ara endavant, estaran conformes amb què "es prenguin les mesures judicials necessàries i, si Puigdemont té responsabilitats, ho haurà de valorar el tribunal oportú". Segons la formació "si es torna a la llei, es podria tornar al diàleg, però fora de la llei no hi ha democràcia, hi ha anarquia".

 

 

Cs: "Volem que s'apliqui l'article 155 i es convoquin eleccions"Per Pau Ortolà, portaveu de Cs Cerdanyola "la declaració d'independència va ser un cop a la democràcia i el govern espanyol hauria d'aplicar l'article 155 i convocar eleccions autonòmiques".Per la formació taronja, el referèndum va ser un "fiasco", amb urnes de mentida i on es podria votar "1, 2, 3 o fins i tot 4 vegades". Segons Cs, aquesta situació "només ha fracturat i dividit a la societat catalana".

 ICV-EUiA: "No acceptem una DUI ni que s'estigui aplicant un pseudo 155"Maria Reina, portaveu d'ICV Cerdanyola va manifestar "celebrem que el Parlament fes un pas enrere en la Declaració Unilateral d'Independència (DUI) i ens alegrem de les propostes de diàleg que Puigdemont expressava en el seu discurs".No obstant això, no haguessin acceptat ni una DUI ni accepten l'aplicació de l'article 155 que anul·laria l'autogovern de Catalunya. "Volem una postura negociadora real i que es treballi cap a un referèndum efectiu, legal i amb totes les garanties". Respecte al govern espanyol ha dit que "cal que facin passos importants i desapliqui l'article 155, que ja ha pseudo aplicat".Respecte a la petició de Mariano Rajoy, reafirma "Puigdemont no va declarar unilateralment la independència, per tant, volem que es produeixi l'aclariment i que es pari de passar la pilota d'un costat a l'altre".
Comentaris

envia el comentari