L’Asbestosi, l’esport i la bandera espanyola es tracten al “plenillo”

El “plenillo” o “audiència ciutadana” del mes de setembre va tenir lloc abans del Ple de l’Ajuntament de Cerdanyola
Imatge de recurs de l'audiència ciutadana del mes de setembre del 2016, del mitjà municipal Cerdanyola.info
Imatge de recurs de l'audiència ciutadana del mes de setembre del 2016, del mitjà municipal Cerdanyola.info | Cerdanyola.info

 

 

La malaltia pulmonar causada per la inhalació de fibres d’asbest - també conegut com amiant -, l’espai públic, la neteja, l’esport, els impostos i l’abans retirada bandera espanyola, de la façana de l’ajuntament. Aquestes van ser les qüestions principals que va abordar l’audiència ciutadana del mes de setembre a l'Ajuntament de Cerdanyola prorrogada, igual que el ple, al dia 5 d’octubre.

 

Fins a 6 veïns es van dirigir directament al plenari conformat per l’alcalde, el govern de la ciutat i tots els regidors dels grups municipals de Cerdanyola

 

Un veí, Mateu García, va expressar que havia estat recentment diagnosticat d’asbestosi, la malaltia pulmonar causada per la inhalació de fibres del mineral amiant, recurrent a Cerdanyola per la presència, durant molts anys, de la fàbrica “La Uralita”, a la ciutat. Demanava actuacions contra aquest fet tan greu i preguntava sobre les actuacions a les escoles que encara arrosseguen aquest material. “Les dades que tenim és que tristament encara s’està diagnosticant un cas per setmana”, va situar la primera tinenta d’alcalde, Elvi Vila. Pel que fa a les escoles Vila va argumentar que s’ha canviat la coberta de l’escola Serraparera i han demanat a la Generalitat que faci el mateix amb l’escola Carles Buïgas, de cara a l’any vinent. De moment, s’ha fet una actuació al pati d’aquesta escola “perquè els infants puguin jugar amb seguretat”.

 

Salvador Evangelio va preguntar al batlle quan temps feia que no passava pel barri de les Fontetes i si a la plaça Goya es podia jugar a futbol, al que la regidora de Seguretat Ciutadana, Contxi Haro, va respondre afirmativament. 

 

Des de la plataforma Cerdanyola 2000, Fernando Saavedra va alertar d’unes columnes al parc de Cordelles. Sense tenir-ne la certesa tècnica, va avisar a l’equip de govern perquè li semblaven contenir fibres d’amiant. Ivan González, regidor d’Urbanisme va respondre que se segellarien la setmana vinent. 

 

A continuació va parlar el veí Germán Ejido, qui va comentar l’entrada de cotxes per l’avinguda Roma de Cerdanyola, on abans hi havia hagut una pilona. A més, Ejido va tornar a criticar la brutícia d’un jardí de la ciutat, amb el qual González va coincidir i va anunciar que “a partir de dilluns iniciarien una campanya de neteja exhaustiva”.

 

En cinquè lloc Octavi Moreno, president de l’Associació per l’Esport de Cerdanyola, va demanar l’opinió a tots els grups municipals. L’objectiu, desencallar qüestions d’esport i respondre a propostes de Moreno com la de crear una figura de “regidor delegat d’esport”, que podria ser de qualsevol partit polític. Així, “com a mínim hi hauria algú del consistori dedicat exclusivament a l’esport i miraria de solucionar temes”, va afirmar. Moreno va parlar d’actualitzar el reglament del Consell Municipal de l’Esport per exercir una “participació real" i va exposar queixes sobre la lentitud amb la que funcionava el govern. “És impossible que 5 regidors gestionin una ciutat de 57.000 habitants i els tràmits van lents com, per exemple, la reunió de la Comissió del Nomenclàtor per canviar el nom del pavelló de Can Xarau a pavelló Paco Arpide, que porta 12 mesos de retard". 

 

Per acabar, el veí José María va fer referència als últims fets relacionats amb la bandera espanyola de l’ajuntament. “La bandera espanyola em representa a mi i que vostè la traiés no em va agradar”, va dir. En els minuts finals va agefir “a més, vull que els meus impostos redundin en coses que em fan més feliç per estar vivint en aquest poble”. L’alcalde li va respondre que estar segur que “els impostos han baixat des dels últims anys” i “la bandera es va retirar com a protesta simbòlica davant d’unes càrregues gravíssimes que van fer les forces del govern espanyol l’1 d’octubre, ara ja s'ha restituït”. 
Comentaris

envia el comentari