Diferències entre Podem, ICV i EUiA envers el Pacte Local pel Referèndum

Les seccions locals dels tres partits que al Parlament conformen Catalunya Sí que es Pot han pres camins diversos sobre l’aliança sobiranista local
Fotografia de grup de militants i simpatitzants d'ICV, EUiA i Podem en l'inici de la campanya electoral del 27S | Facebook Podem Cerdanyola

 

El Pacte Local pel Referèndum de Cerdanyola es va constituir l’abril de 2017 com un desplegament territorial del Pacte Nacional pel Referèndum que encapçala l’ex-socialista Joan Ignasi Elena. La plataforma va unir partits i entitats locals, independentistes o no, sota la defensa d’un referèndum d’autodeterminació de Catalunya. L’acte de presentació que es va fer als jardins de Ca n'Ortadó va ser tot un èxit, fins al punt que es va viralitzar la intervenció de la històrica militant d’EUiA Dolores Sánchez. “El voto no nos lo pueden quitar, Rajoy que diga lo que quiera”, va afirmar. A finals d’agost, pràcticament un mes abans del referèndum de l’1 d’octubre, Podem Cerdanyola va enviar una nota de premsa anunciant la seva marxa del Pacte Local.

 

 

El manifest que van subscriure els partits i entitats del Pacte Local pel Referèndum insta “els Governs de Catalunya i de l'Estat espanyol [...] a assolir finalment l'acord que estableixi les condicions i les garanties justes i necessàries per a la celebració d'un referèndum reconegut per la comunitat internacional, el resultat del qual haurà de ser políticament vinculant i efectiu”. Seguidament, també reconeix el Parlament de Catalunya “com la institució democràtica on es manifesta la voluntat popular del país”, de manera que els signants del manifest es comprometen a donar suport als acords i iniciatives de la cambra per articular el referèndum.

 


Al comunicat, Podem Cerdanyola diu que el Pacte Local “mai es va concebre com un Pacte pel Referèndum Unilateral d’Independència, com pretenen que sigui ara” i destaca un fragment del manifest que contempla la possibilitat jurídica de fer un referèndum acordat. També recuperen el fragment on es demana que el referèndum sigui “reconegut per la comunitat internacional, el resultat del qual haurà de ser políticament vinculant i efectiu”. Podem Cerdanyola no creu que la votació convocada per l’1 d’octubre compleixi els requisits i el considera només com “una mobilització legítima”.

 

 

De fons també hi ha un conflicte que va esclatar el 13 de juliol a una reunió del Pacte Local. Segons fonts assistents a la trobada, hi va haver força consens entre els diversos actors en condemnar les formes d’un altre comunicat de Podem Cerdanyola on s’afirmava que “el govern sap que un Referèndum que no sigui pactat no va enlloc” i es profetitzava que es preparaven noves eleccions. Seguidament s’apuntava que l’objectiu de Podem en aquestes eleccions és disputar “l’hegemonia neoliberal i conservadora a CIU, ara PDeCAT, el partit de la Màfia i la corrupció a Catalunya”.

 


Què n’opinen les seccions locals dels altres partits de Catalunya Sí que es Pot?

 

Preguntada pel TOT, la co-coordinadora i portaveu municipal d’ICV Cerdanyola, Maria Reina, diu respectar la decisió de Podem, però alhora en lamenta la sortida. “Entenem que el Pacte Local està sent una bona eina i que el seu objectiu continua sent el mateix, nosaltres hi continuem estant còmodes”, afirma.

 

 

Per la seva banda, el coordinador local d’EUiA, Xavi Nieto, afirma que també se senten incòmodes per “compartir una reivindicació amb sectors que practiquen la corrupció com una pràctica habitual y la utilització del procés en el seu benefici propi”. Tot i així, Nieto considera que al Pacte Local hi participen moltes organitzacions diverses, així que no creu que es pugui “reduir el procés a que totes i tots són de Junts pel Si”. “Com el nostre objectiu és la celebració d'un referèndum, continuem lluitant en un espai ampli. No ho abandonarem perquè d'altres sectors se n'apoderin”, sentencia.Comentaris

envia el comentari