Els 10 reptes que ha d’encarar l’Ajuntament en els propers mesos

Anàlisi de les principals qüestions que té sobre la taula el govern municipal
Algunes inversions aniran destinades a l'espai públic | Lali Álvarez

 

 

Un cop acabat l’estiu la política local torna a posar-se en marxa. Després de superar l’equinocci del mandat, cal que els regidors donin resposta a les principals qüestions que afecten la ciutat. El TOT Cerdanyola us en fa un recull que podeu ampliar si cliqueu sobre els enllaços del text.

 

 

1 – Inversions en espai públic

Vorera malmesa al carrer Torres i Bages | Silvia Sierra

El govern municipal ha explicat que el seu pla d’inversions no consisteix en “obres faraòniques”, sinó en millores a l’espai públic i l’enllumenat. L’estat dels carrers és, justament, una de les crítiques més repetides pels veïns a les xarxes socials. “Els carrers mai no són prou nets, però en general crec que no és una ciutat bruta com alguna gent intenta fer creure”, afirmava l’alcalde Escolà en una entrevista del mes de juny.

Setembre ha començat amb les obres a les cobertes del pavelló de Can Xarau i del Mercat de Serraparera. Abans d’acabar l’any s’han d’executar les inversions decidides per infants i adolescents. A grans trets, es gastaran 200.000 € en millorar les fonts, l'skatepark i diverses places i parcs públics.

 

 

2 - Liquidació de Cerdanyola Aparca

Aparcament soterrat del costat del riu | L. Tardós

 

La gestió dels aparcaments soterrats construïts sota el govern de Toni Morral és un dels que Escolà cataloga de “problema heretat”. A mitjans de juliol el govern va posar en marxa una nova via per resoldre el forat de 5,5 milions d’euros públics que suposava Cerdanyola Aparca. Ara farà un any, la proposta del govern va acabar amb un enfrontament entre l’alcalde i la secretària municipal Aurora Corral, el trencament del govern CxC-ERC i els gairebé 10 anys de Cerdanyola Aparca a la fiscalia.

La nova via consisteix en la sortida de ‘Toro Construcciones y Obras’ de l’accionariat de ‘Cerdanyola Aparca’, de manera que l’empresa seria només de la societat municipal ‘Cerdanyola Promocions’. Un cop feta aquesta operació, el govern ha de portar a ple la fusió per absorció de ‘Cerdanyola Aparca’ dins de ‘Cerdanyola Promocions’.

Si tot surt segons preveu el govern, el 2018 començaria amb el problema ja resolt i l’Ajuntament disposarà de les principals eines per redibuixar la mobilitat de les principals vies de la ciutat.

 

 

 

 

3 - El referèndum de l’1 d’octubre

Captura de l'anunci sobre el referèndum | Generalitat de Catalunya

 

Segons els partits independentistes la fi del procés és a prop, la qüestió serà veure com acaba. Al ple municipal els regidors sobiranistes són majoria i l’alcalde Escolà s’ha mostrat plenament compromès amb la celebració del referèndum. Dijous 7 de setembre Escolà va signar un decret d’alcaldia, que el ple haurà de ratificar, oferint a la Generalitat col·laboració municipal. L’endemà la resposta va ser més contundent i va estripar en públic la carta de la Delegació del Govern Espanyol que l’advertia de conseqüències penals si s’implicava o no impedia el referèndum. D’altra banda, els partits contraris a l’1-O s’han posat en marxa per impedir que l’Ajuntament col·labori en la votació. El que passi el primer diumenge d’octubre tindrà intenses conseqüències en la política, també la municipal.

 


4 – Evitar la construcció del crematori

L'expressió veïnal contra el crematori s'ha deixat veure als carrers. | Cerdanyola diu NO al crematori

 

És un altre dels “problemes heretats”. L’any 2014, sota govern de PSC i ICV-EUiA, es va assignar a la Funerària Truyols el contracte per construir un nou tanatori amb crematori, així com assumir la gestió del cementiri per un termini de 40 anys. El plenari sorgit de les eleccions de 2015 s’ha mostrat majoritàriament en contra de construir un crematori d’abast comarcal prop d’una zona habitada. Fora de l’Ajuntament, s’ha constituït la plataforma ‘Cerdanyola diu NO al Crematori’, que ha marcat l’agenda seccionant el contracte de Truyols a la recerca d’irregularitats, aconseguint suport veïnal i reunint-se amb govern i oposició per pressionar-los.

“Vam encarregar un informe jurídic a la Diputació que analitzava les diferents opcions que teníem i el que ens porta és a una solució en termes polítics”, afirmava Escolà al juny en una entrevista al TOT. En aquesta mateixa entrevista l’alcalde afegeix que estan negociant amb el concessionari amb la voluntat de resoldre el contracte.

 

 

5 - El nou conveni de Bellaterra

El nou conveni podria rebaixar els ànims independentistes de Bellaterra | BellaterraDiari

 

Després de la consulta sobre la segregació de Cerdanyola on el ‘Sí’ va guanyar per un 94%, el Parlament va instar a l’Ajuntament i l’Entitat Municipal Descentralitzada a negociar un nou conveni. Dos anys després, l’acord sembla a punt de tancar-se. Segons va poder saber el TOT, el nou conveni donarà a Bellaterra una alta autonomia, més competències i major finançament.

 

 

6 - Gestió del Poliesportiu Guiera

Protesta dels monitors de l'octubre de 2016 | @MONITORESGUIERA

 

El tercer dels “problemes heretats” i el que està més a prop de ser resolt. A finals de juny es va arribar a un acord de consens entre el govern i l’oposició sobre com gestionar el poliesportiu Guiera, després que el concurs de creditors de la Federació Catalana d’Handbol obligués l’Ajuntament a intervenir. Ara estan a l’espera d’uns informes de la Diputació de Barcelona sobre els expedients de liquidació de la intervenció que l’Ajuntament va fer entre els anys 2014-2016.

Durant l’estiu s’ha fet l’arranjament a la coberta per solucionar el problema de goteres, però encara queden inversions per fer.

 


7 - Polítiques socials

El preu del lloguer a Cerdanyola comença a ser massa elevat | Artur Ribera

 

Amb molts entrebancs, el govern va aconseguir aprovar el que anomenar “el pressupost més social de la història”. Superat l’escull del ple, cal que s’apliquin les millores de caràcter social. Segons explica Escolà, s’han augmentat les partides per a beques, els ajuts a les famílies i el servei d’atenció domiciliària.

Un altre gran repte és el de l’habitatge, que està experimentant un increment en el preu del lloguer. El govern afirma estar negociant amb la Generalitat per aconseguir un augment del parc d’habitatge social, que ara només consta de 6 pisos. Paral·lelament, han obert converses amb entitats financeres per incentivar-les a posar a lloguer els habitatges buits que tenen en propietat. La idea és augmentar l’oferta per frenar la tendència a l’alça dels lloguers.

 

 

8 - Centre Direccional i abocadors tòxics

El Centre Direccional està entre Sant Cugat i Cerdanyola | Artur Ribera

 

De tots els “problemes heretats” és el que és més lluny de solucionar-se. Ara mateix, el Pla de Desenvolupament Urbanístic està judicialment aturat gràcies a un recurs de l’Associació Via Verda. A l’entrevista de mig mandat, Escolà va dir que estan treballant “perquè el nou planejament tingui espais de participació ciutadana”. Tot i així, l'Ajuntament té un 49% de representació al Consorci del Centre Direccional i l'Incasòl, l’empresa de la Generalitat que gestiona el sòl públic, un 51%. En aquestes condicions, l’Ajuntament no pot imposar el seu criteri i cal que ho negociï tot.

Pel que fa als abocadors, el govern no té cap remei a curt termini. Segons Escolà, l'Àrea Metropolitana de Barcelona està treballant un nou projecte que solucioni els problemes de l’abocador Elena amb el confinament del gas. La idea és trobar maneres per gestionar-lo i poder donar-li un ús.

 

 

9 - Millorar la participació

Un dels tallers participatius de Ca n'Altimira | Cerdanyola.cat

 

 

Un cop tancat el procés participatiu per tal que nens i adolescents escollissin les inversions de 2017 cal obrir el de 2018. Difícilment tindrà credibilitat si els infants no veuen materialitzades les demandes de l’any anterior, així que, com apuntàvem a dalt, el govern ha d’enllestir-les abans d’acabar l’any.

Les entitats que van co-organitzar el Roser de Maig 2016 van quedar molt satisfetes amb el resultat, però alhora van criticar que es comencés a preparar tan tard. Amb l’experiència de dues festes majors participatives a l’esquena, la regidora de Cultura Elvi Vila haurà de començar aviat a moure fils si no vol que es repeteixin les presses d’última hora.

El procés participatiu per decidir el nou ús de Ca n’Altimira encara el tram final i ja s’albira quin serà. Després de mesos de treball, la idea és convertir l’antiga biblioteca en un equipament alternatiu a l’Ateneu però amb una identitat diferent, que atregui grups socials diversos a escala municipal i comarcal. A finals d’any s’hauran de projectar les obres i inversions que caldrà fer-hi.

 

 

10 - Resoldre la inestabilitat política

Resoldre la inestabilitat política és responsabilitat dels 25 regidors | Cerdanyola.info

 

El mandat de Carles Escolà serà recordat pel de més inestabilitat política fins al moment. Les eleccions municipals van afavorir un plenari molt fragmentat i les diferències entre partits han impedit que hi hagi un govern sòlid. Escolà va començar el mandat amb un govern amb només els 5 regidors de Compromís. A l’abril de l’any passat es va tancar un pacte que els garantia una majoria al plenari i suposava l’entrada al govern de PDeCat i ERC. Al setembre, però, l’alcalde va expulsar els 3 regidors del Partit Demòcrata i al gener van marxar els 4 d’Esquerra, deixant de nou en minoria els 5 regidors de Compromís. Tampoc va prosperar cap moció de censura quan Carles Escolà va presentar la qüestió de confiança.

Resta veure si govern i oposició són capaços de trobar acords. Segons expliquen membres del govern en públic i en privat, no està sobre la taula tornar a intentar una ampliació de govern.Comentaris

envia el comentari