El Bar Grau: 70 anys d’història de Cerdanyola

El mes d’agost del 1947 obria per primer cop les seves portes el Bar Grau
Jaume Grau i Josefa Sobrino, fundadors del Bar Grau al 1947 | TOT Cerdanyola

 

 

Ara fa exactament set dècades el Bar Grau va obrir per primer cop les seves portes. Els seus fundadors van ser Jaume Grau i Altayó - qui havia estat alcalde de Cerdanyola, per ERC, durant la república - i Josefa Sobrino. En un primer moment, només obria les seves portes els caps de setmana. A partir de 1949, però, ja va començar a obrir tots els dies. 

 

En una revista commemorativa publicada ara fa dues dècades per commemorar el 50è aniversari, i a partir de la qual el TOT ha elaborat aquest homenatge - els responsables d’aquest històric establiment recordaven, entre d’altres coses, a les entitats locals que l’havien convertit en la seva seu social. La primera va ser la Penya Ciclista Victòria, a la qual s’afegirien poc més tard la Penya d’Escacs, la Societat Coral Els Novells, la Societat Colombofila, la Societat de Festes Sant Martí i la Penya Blaugrana de Cerdanyola, entre moltes d’altres.


Segona generació, que va continuar la tasca dels fundadors: Joan Grau i Filomena Garsaball amb Jaume Grau, al 1955 | Cedida

 

 

Punt de trobada per als “utòpics de Cerdanyola”

 

Posteriorment, i a partir de la transició democràtica, el Grau va passar a convertir-se en el punt de trobada de tota mena de grups i partits polítics. Cal destacar l’existència de les ja imprescindibles per a moltes entitats “Golfes del Grau”, un ampli espai de trobada que els responsables de l’establiment sempre han posat a disposició de totes les entitats que necessiten un lloc per fer les seves reunions.

 

A la revista editada amb motiu del seu 50è aniversari, l’historiador local Miquel Sánchez destacava, com entitats significatives d’entre les que s’havien reunit al Grau, al GEPIC (Grup d’Esquerres Populars i Independents de Cerdanyola), fundat al mateix bar al 1977 i que va tenir una trajectòria de dos anys. També assenyalava al Bar Grau com punt de naixement de l’Entesa per Cerdanyola, una candidatura independent d’esquerres que es va presentar a les eleccions municipals de 1979 o espai on es van realitzar les primeres reunions del que, amb el temps, acabaria convertint-se en el Museu d’Història de Cerdanyola. El Grau mai ha perdut aquesta funció que el mateix Miquel Sánchez definia en el seu article com de “punt de trobada per als utòpics irreductibles de Cerdanyola”. A tall d’exemple, fa només unes poques setmanes, es va presentar un llibre editat per l’Ateneu Republicà i també, recentment, s’han fet en el local les reunions preparatòries d’una nova entitat cultural que té com a objectiu preservar el patrimoni documental de la ciutat.

 

 


El primer taulell que va tenir el bar | Cedida

 

 

Petit Museu d’història local

 

Un altre aspecte del Grau, que és impossible que passi desapercebut per a qualsevol persona que el visiti, és la gran quantitat d’objectes relacionats amb la història cultural de Cerdanyola que adornen les seves parets. Conseqüència lògica de la intensa activitat cívica. Caricatures originals, banderes, trofeus, fotografies... Per a qualsevol interessat en la història de la ciutat examinar tot el que hi ha a l’interior del bar és una experiència apassionant que pot consumir molt de temps. Tot això, sense oblidar el més important: el Bar Grau és també, evidentment, un dels llocs de Cerdanyola imprescindibles a l’agenda de tothom que busqui, de tant en tant, un lloc per gaudir d’un bon àpat, en un ambient entranyable i familiar, i molt possiblement envoltat d’una, o dues, reunions que li permetran, amb una mica de sort, conèixer de primera mà algunes de les últimes novetats que “es couen” a Cerdanyola. Es pot demanar més?

 

En definitiva, com dèiem al començament, fa ja molts anys que el Bar Grau i els seus responsables s’han convertit en part essencial i imprescindible del dia a dia de Cerdanyola. Cal felicitar als seus responsables per aquests primers 70 anys d’història i desitjar que continuïn fent la mateixa bona tasca durant molts anys més.

 

 

Tercera generació. Els germans Jaume, Josep i Miquel Grau, al 1978 | Cedida
 

 

Miquel Grau i la seva esposa Nuri, actuals responsables del Bar Grau, al local l’any 1992 | Cedida

 Comentaris

envia el comentari