President de la Unió de Veïns de Bellaterra: “S'ha de recuperar l'ànima de la Festa Major"

Entrevista a Josep Mª Riba, màxim responsable de l’entitat veïnal
Josep Maria Riba i Farrés, president de la Unió de Veïns de Bellaterra | Laia Tardós

 

En Josep Mª Riba és un bellaterrenc de tota la vida. Presideix l’associació que des dels inicis de Bellaterra n’havia representat els interessos, però des que Bellaterra va aconseguir certa autonomia respecte a Cerdanyola i es va crear l’Entitat Municipal Descentralitzada (EMD) el seu rol ha canviat. Ara farà tres anys que en Josep Mª Riba presideix la Unió de Veïns i des del seu càrrec ha intentat que l’associació recuperi el paper que tenia en els seus orígens.

 

 

- Què és la Unió de Veïns?

La Unió de Veïns va néixer molt al principi de Bellaterra. La urbanització es va crear als anys 30 i la Unió de Propietaris, que és com es deia al principi, es va fundar cap al 1945. Durant molts anys ha fet de representant de Bellaterra davant de l'Ajuntament i altres institucions. Més tard va passar a dir-se Unió de Veïns perquè es van començar a llogar els habitatges i no tothom era propietari. Mentre no hi ha hagut l’EMD era l'interlocutor, però quan apareix l'administració ha de canviar el rol i, de fet, ens ha costat una mica. Ara té un paper més com a l'origen: defensar els interessos dels veïns davant dels polítics, tant els de Cerdanyola com els que porten l'EMD.

 

- L'EMD es va impulsar des de la Unió de Veïns?

Sí, es va fer confiant que això donaria una autonomia per poder tenir millors infraestructures i serveis, que sempre han sigut percebuts com a insuficients. Des de sempre Bellaterra ha tingut un problema amb Cerdanyola, estan molt separades físicament i no hi ha bones connexions. El tren de Bellaterra et porta cap a Sant Cugat o Sabadell, no a Cerdanyola, i la línia d'autobús és molt pobra. A més a més, l'autopista i la Universitat Autònoma de Barcelona fan de barrera. Bellaterra sempre s'ha sentit orfe i hi ha la sensació que es paguen molts impostos, especialment de l'IBI, i que en tornen pocs. S'ha intentat en dues ocasions fer un municipi propi i les dues han fallat. La tercera ja veurem.


- Vostè preferiria que Bellaterra fos un municipi diferent?

En principi sí. Això no vol dir que alguns serveis no es puguin compartir, i també es podria ser solidaris.

 

- Com són els bellaterrencs?

El teixit social ve molt condicionat pel fet que és una zona residencial amb habitatges unifamiliars. Com es diu aquí, "cadascú té el seu castell". A la gent li agrada relacionar-se amb els veïns, però tampoc fa gaires esforços. Un exemple és la festa major, som 2.700 veïns però potser només participaran unes 700 persones. Hi ha 2.000 bellaterrencs que no participen en la festa major. Això després vol dir que, en altres actes de l'any la xifra baixa molt més. Aquesta gent viu a Bellaterra i no es relaciona, però quan hi ha les eleccions vota bàsicament el partit que és de Bellaterra i està enfrontat amb l'Ajuntament reclamant més competències i diners. La gent d'aquí pensa que el dolent és l'Ajuntament, per això guanya aquest partit.

 

- Abans la festa major l'organitzava la Unió de Veïns. Quines diferències i similituds hi ha amb l'actual que fa l'EMD?

Molts veïns s’hi bolcaven, hi havia pares, avis i joves que ajudaven. Amb l'EMD hi ha un canvi en la manera de fer, es professionalitza i s'aparta els joves que muntaven la música i portaven les barres. Des d'aleshores el que veiem a la Unió de Veïns és que això ha produït un efecte negatiu. Aquest sector de joves va sentir que se li usurpava el que era seu i es va produir un cert trencament que encara dura. Justament és un segment molt sensible que donava molta vida a la festa major. Hem perdut una part d'ànima important, els joves d’entre 17 i 30 anys.

 


- Hi ha tensió entre la Unió de Veïns i l'EMD?

No, si de cas podem dir que no hi ha una sintonia clara. Nosaltres entenem que a aquests joves no se'ls hauria d'haver pres el seu espai, o si de cas mirar d'implicar-los de nou. Això no s'ha fet perquè el partit que governa considera que ja està bé així, però no hi estem d'acord. Tot i la disparitat d'opinions la relació amb l'EMD és bona, que és com ha de ser. Nosaltres mirem pels veïns i, si Gent per Bellaterra governa, és perquè els veïns els van votar. Als de la Unió de Veïns que havíem portat la festa d'una altra manera ens costi una mica, però ara es fa així. Nosaltres muntem uns actes i l'EMD ho coordina tot des del govern.

 

- El TOT Cerdanyola ha publicat detalls sobre el nou conveni de Bellaterra que s'està negociant. Com considera vostè que hauria de ser el nou acord?

Hi ha temes que als veïns ens preocupen molt com la seguretat, però sabem que és dels més difícils. També crec que és important que traspassi competències en matèria d'urbanisme i de la conservació del medi ambient.