La família de l'agressor de Berga creu que darrere l'atac no hi ha cap component homòfob

El pare del jove explica que darrere de l'atac hi ha un "trastorn de conducta greu"

El pare del jove detingut com a presumpte autor d'una agressió a una parella d'homosexuals la matinada de diumenge a Berga, Ferran Badal, ha explicat a l'ACN que al darrere de l'atac hi ha un "trastorn de conducta greu" i no un component homòfob. Badal ha volgut deixar clar que "ni la família som homòfobs ni el meu fill és homòfob, al contrari, sempre hem donat suport a tots els col·lectius per respecte i també per convicció ideològica". El pare de l'agressor ha denunciat que "no hi ha cap recurs" per a les persones diagnosticades amb un trastorn de conducta greu i ha lamentat que quan el seu fill té un problema judicial la solució és "o la presó o una multa". Per això, juntament amb una trentena de famílies més, han creat l'associació Afatrac amb l'objectiu d'aconseguir canvis legislatius perquè les persones que pateixen aquests trastorns puguin ser tractades ni que sigui en contra la seva voluntat.

 


El jove berguedà de 19 anys que va ser detingut per l'agressió a una parella d'homosexuals la matinada de diumenge davant de la sala de festes La General acumula múltiples causes judicials. La família al·lega que el noi té un trastorn de conducta greu i volen posar sobre la taula la "manca de recursos" amb què es troben a l'hora de gestionar la situació del seu fill.

 

El pare del noi, Ferran Badal, ha relatat en una entrevista amb l'Agència Catalana de Notícies que el col·lectiu de persones diagnosticades amb un trastorn de conducta greu "no tenen cap recurs específic un cop compleixen la majoria d'edat". A més, Badal considera que el comportament de les persones que pateixen trastorns de conducta "pot afectar a tota la societat".

 

A través de l'associació reclamen canvis legislatius que permetin que els afectats puguin ser tractats, encara que sigui contra la seva voluntat. De fet, l'entitat ha aconseguit posar un peu al Parlament i d'aquí un mes l'associació farà una compareixença "per conscienciar la classe política sobre aquest tema".


Precisament, el conseller de Salut, Antoni Comín, durant una visita que ha realitzat aquest dimecres a l'Hospital Sant Bernabé de Berga des d'on ha condemnat l'agressió a la parella gai, ha expressat que hi ha una "frontera complicada" entre el sistema penitenciari i el sistema hospitalari psiquiàtric i ha apostat per "enfortir la xarxa de salut mental per evitar que els problemes que puguin ser tractats al sistema de salut acabin derivant en conseqüències penals". Descarten el component homòfob.

 

El pare de l'agressor ha volgut deixar clar que "ni la família som homòfobs ni el meu fill és homòfob, al contrari, sempre hem donat suport a tots els col·lectius per respecte i també per convicció ideològica". De fet, Badal ha relatat que el seu fill té amics que són homosexuals i mai ha tingut cap problema amb aquest col·lectiu. Per això, la família ha volgut mostrar tot el seu "suport i solidaritat" envers el col·lectiu LGTBI i també "a totes aquelles persones que es puguin haver sentit afectades pels fets que van ocórrer".

 

En la mateixa línia, la germana del detingut ha enviat una carta als dos nois agredits, l'Andy i el Jorge, per disculpar-se en nom de la família i fer-los arribar la seva solidaritat i afecte. "Ningú podria dir-vos que la vostra lluita no sigui la de la meva família", assegura la jove en la missiva, on també destaca que la família celebra les mostres de suport que han rebut i condemnen qualsevol acte de violència. Llibertat provisional i ordre d'allunyamentL'agressor de la parella gai va quedar en llibertat provisional després de passar a disposició judicial dimarts passat.

 

Tot i això, el jutge va interposar com a mesura cautelar una ordre d'allunyament de 500 metres de les dues víctimes i la prohibició de comunicar-se amb elles per qualsevol via durant sis mesos. El cas va generar una onada de mostres de rebuig i es va convocar una concentració contra l'homofòbia i en suport als dos homosexuals agredits dilluns al vespre davant de l'Ajuntament de Berga que va aplegar unes 500 persones.Comentaris
Carles Viñals Casado
"Senyoría: És cert que el meu client va clavar-li setanta-vuit punyalades a la seva víctima, però sense ànim d'acarnissament..."
Dr Jekyll and Mr Hyde
Sí que hi han recursos per a les persones amb presumtes "trastorns greus de conducta", y aquestos son uns fonaments ben forts, una familia de qualitat a llar, una bona educació, enfortir la personalidad de l'individu inculcant sempre bons valors, honestitat i honradesa, a més del necessari ajut d'un professional de la psiquiatría... La resta, excuses.
Charli
Molt fàcil la crítica! M'agradaria veure les vostres "excuses" si us trobéssiu amb un fill imperfecte i com ho viuríeu des de la vostra perfecció, que us dóna ara la superioritat moral per criticar-ho.
ELISENDA DEMONCADA
DONCS SI TE TRANSTORNS GREUSzDE CONDUCTA, QUE EL TINGUIN EN UN PSIQUIATRIC, I LI DONIN TRACTAMENT, "EN LLIBERTAT EN CARRECS" L'ULTIMA MODA¡¡, QUE TORNI A AGREDIR A ALTRES PERSONES "COM NO ESTA BE", NO PASA RES¡¡ ES COM EL QUE AtROPELLA A UNA PERSONA , SI VA BORRATXO O DROGAT, ES UN ATENUANT, "NO ERA RESPONSABLE DELS SEUS ACTES" HAURIA DE SER UN AGREUJANT, I HAURIA DE REBRE UN CASTIC MES FORT, I LA VICTIMA,NO TE IMPORTANCIA OI?
Rosa
No és tan simple. Aquests trastorns no estan catalogats encara com a suficients per inhabilitar la persona. I si bé poden ser degudes a traumes durant la infantesa, també apareixen en famílies diguem convencionals. Cal una ajuda especialitzada que no hi ha. En aquest cas hi ha uns pares i una família que se n'ocupen, però en els casos de nanos acollits, quan arriben als 18 anys el drama és molt més gran. No és qüestió de buscar culpables, sinó de trobar solucions.
Tuhu
No m'ho crec. Excuses barates per "salvar" el seu fill. Massa tard.

envia el comentari