El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Unitat de l’extrema dreta a la manifestació de SCC
  • CA

 

Si una cosa defineix el panorama de la ultradreta espanyola, és precisament la gran fragmentació que pateix des de principis dels anys 80. No obstant, la massiva manifestació convocada avui per Societat Civil Catalana ha esdevingut també un acte unitari sense precedents de les diverses famílies ultradretanes que l’han secundat. A banda de treure centenars de milers de persones al carrer, arrossegats per la crida a la mobilització que han fet tant partits polítics parlamentaris com SCC, la manifestació d’avui també ha servit per unificar tots els partits i entitats d’un entorn polític històricament dividit i enfrontat.

Ja sigui a través de les xarxes socials o de les seves pàgines web, una dotzena llarga d’organitzacions d’extrema dreta d’arreu de l’Estat espanyol han confirmat la seva assistència a la marxa d’avui a Barcelona. Entre les organitzacions que han fet aquesta crida a la participació hi ha la xenòfoba Plataforma per Catalunya, Som Identitaris (la nova formació islamòfiba de Josep Anglada), el partit neofeixista Democracia Nacional, Somatemps, Nosotros (partit liderat per l’exregidor popular de Palafolls, Óscar Bermán), la Fundación José Antonio, La Falange, Falange Auténtica, Falange Española de las JONS, Alternativa Española, Legión Urbana (organització paral·lela a les activitats de la Hermandad de Antiguos Caballeros Legionarios de Barcelona), Generación Identitaria, Vox i l’associació integrista catòlica Hazte Oír.

Activistes de la xenòfoba Generación identitaria lluint samarretes amb l’emblema de la seva organització avui a Barcelona. | Jordi Borràs

 

La consigna a seguir per l’organització de la manifestació ha estat la de lluir banderes catalanes i espanyoles, fet que han secundat la majoria d’organitzacions d’extrema dreta. Tot i això, a la marxa s’hi ha vist alguna bandera franquista, també alguna de Falange, a banda d‘indumentària amb emblemes d’organitzacions d’extrema dreta i fins i tot una samarreta amb la cara de Franco.

A l’esquerra, rere una bandera neofeixista, Alberto Fernández durant una celebració de la Selecció Espanyola de Futbol l’any 2012. A la dreta Alberto Fernández a la manifestació d’avui. | Jordi Borràs

 

El Món ha pogut reportar la presència d’alguns militants rellevants de l’extrema dreta més combativa. S’ha pogut documentar , entre d’altres, la presència d’activistes com Alberto Fernández, exregidor de PxC de l’ajuntament de l’Hospitalet de Llobregat a més d’impulsor del desaparegut Casal Tramuntana.

A l’esquerra, Alejandro Fernández a la marxa d’avui. A la dreta, tatuatge d’Alba Daurada a la cama de Fernández el 2014 durant una marxa convocada per Somatemps. | Jordi Borràs

 

També s’ha vist a la manifestació Alejandro Fernández, exmilitant del neonazi Movimiento Social Republicano, antic activista també del Casal Tramuntana i actualment militant a les files de PxC. Alejandro Fernández, que llueix un tatuatge amb l’emblema del partit neonazi grec Alba Daurada a la cama, és conegut per haver participat l’any 2004 a una marxa en record del nazi Rudolf Hess a la localitat germànica de Wundsiedel, a Baviera. Tal i com ha explicat El Món durant la manifestació d’avui s’han produït diversos incidents per part de membres d’extrema dreta.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa