El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Els ultres rebenten el Dia del País Valencià
  • CA

 

Al llarg d’avui, Dia del País Valencià, la ciutat de València ha viscut escenes d’odi i violència protagonitzades per elements ultres que han volgut boicotejar la celebració. Els insults, les amenaces i les agressions per part de membres de l’extrema dreta han estat una constant durant tot el dia i diversos particulars i mitjans han aconseguit capturar alguns dels moments més significatius.  Les accions de l’extrema dreta han començat al migdia, moment en què havia de començar la Processó Cívica a l’Ajuntament de València. Un grup de membres i simpatitzants del partit feixista España 2000 s’han concentrat davant l’edifici del consistori valencià, des d’on han insultat i amenaçat diversos membres de Compromís i també el líder de Podemos, Pablo Iglesias -al crit d'”al coleta, metralleta”-, han fet la salutació feixista i han cantat l’himne espanyol.

 

 

“Artur Mas, cámara de gas” ha estat un dels crits que s’hi han pogut sentir, demostrant com la situació a Catalunya després del referèndum de l’1-O ha incendiat encara més els ànims d’una extrema dreta que és especialment forta al País Valencià, que ha viscut algunes de les seves accions més significatives de les darreres dècades, com ara l’assassinat de Guillem Agulló, que ells mateixos han recordat amb el càntic “Dónde están, no se ven, los amigos de Guillem”. Una estona abans de l’inici de la Processó Cívica, Yomus, el grup de seguidors ultres del València C.F, ja s’havia manifestat pels carrers de la ciutat.

 

 

Les accions violentes han continuat després de la Processó Cívica. A la tarda, quan hi havia convocada la manifestació de l’esquerra valencianista, és quan han tingut lloc els pitjors incidents. Els antiavalots de la Policia Nacional, segons han denunciat diverses persones a les xarxes socials, han tingut una actitud passiva davant les agressions dels nombrosos grups ultres.

 

 

La Policia Nacional ha mirat de dialogar amb els manifestants ultres i, més tard, s’ha col·locat entre els grups feixistes i antifeixistes per tal d’evitar uns previsibles enfrontaments. Quan s’ha produït la càrrega policial, però, amb els manifestants antifeixistes pràcticament acorralats pels ultres, els antiavalota s’han dirigit als primers. 

 

 

La cadena de televisió La Sexta, que ha arribat a mostrar una agressió en directe, ha mostrat imatges molt crues de les escenes de terror que l’extrema dreta espanyolista ha sembrat pels carrers de València.

 

El periodista Miquel Ramos assegura haver estat agredit dues vegades mentre cobria la manifestació de l’esquerra valencianista que ha tingut lloc més tard, ja a la tarda, i que ha estat assaltada per diversos militants ultres. Una d’aquestes agressions ha estat enregistrada en vídeo i ell mateix l’ha compartit a la xarxa social Twitter.

 

 

Diversos partits polítics i personalitats, especialment de l’esquerra, han condemnat enèrgicament la cacera que els grups feixistes han perpetrat pels carrers de la capital del País Valencià. Un d’ells, el líder de Podem, Albano-Dante Fachín, ho ha fet assenyalant directament els qui considera responsables de la impunitat del feixisme: el Partit Popular, Ciutadans i “els mitjans de comunicació de la banca”. 

 

 

La Delegació del govern espanyol al País Valencià, per la seva banda, ha felicitat via Twitter el dispositiu de la Policia Nacional que ha “garantit la seguretat i integritat física dels manifestants” d’aquesta Diada del País Valencià que ha acabat amb un nombre de ferits molt gran tot i que, de moment, encara per determinar.

 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa