Una trentena d’eurodiputats denuncien a la CE “les amenaces” als 712 alcaldes

Els eurodiputats pregunten a la Comissió què farà per garantir que l’estat espanyol “respecta la independència judicial”
Comissió Europea | Pixabay

 

Vint-i-set eurodiputats han preguntat aquest dimecres a la Comissió Europea per “l’amenaça” del ministeri fiscal als 712 alcaldes que han mostrat el seu suport a la celebració del referèndum si no van a declarar. La pregunta ha estat iniciativa dels diputats republicans a l’Eurocambra Jordi Solé i Josep-Maria Terricabras i el demòcrata Ramon Tremosa. En una sol·licitud que requereix resposta escrita per part de l’executiu comunitari, els eurodiputats li pregunten com actuarà davant “la persecució judicial i política” dels 712 alcaldes escollits “democràticament” i assenyalen que representen el 75% dels batlles a Catalunya. També li comuniquen que el fiscal general, Manuel Maza, i el ministre espanyol de Justícia, Rafael Catalá, van ser reprovats per majoria absoluta al Congrés dels Diputats. “El govern espanyol, no obstant, va rebutjar substituir el fiscal per la seva afinitat política amb el PP”, afegeixen. En aquest sentit, citen les paraules pronunciades pel president de la CE, Jean-Claude Juncker, durant el seu discurs de l’Estat de la unió -en què ha assegurat que l’estat de dret significa que la llei i la justícia són per un poder judicial independent- i li pregunten si considerarà iniciar el Mecanisme d’Estat de Dret.


El Mecanisme de l’Estat de Dret, que va entrar en vigor el 2014, permet a la Comissió Europea tenir un marc per afrontar les amenaces sistèmiques per a l’Estat de Dret de qualsevol dels 28 estats membres. El mecanisme possibilita iniciar un procés d’avaluació sobre un estat membre, amb qui es manté el diàleg permanent, per verificar si compleix els valors fonamentals recollits al Tractat de la UE. Durant el procés la CE pot enviar un avís, fer una recomanació amb uns terminis per al seu compliment o, en última instància, iniciar el procediment pel qual es pot suspendre eventualment a l’estat investigat el dret a vot al Consell. 

 

Els eurodiputats catalans que signen la pregunta han compartit el text amb la resta de membres de l’Eurocambra per tal que s’hi adherissin i també el firmessin si ho volien. En el correu també els informaven de l’avís enviat al director de Televisió de Catalunya, motiu d’una altra pregunta parlamentària que els mateixos diputats van enviar dimarts a la Comissió. Prop d'una trentena s'han sumat a la pregunta d'aquest dimecres.
Comentaris
cavaller negre
Anem pensant no ser d'aquesta Europa que domina el grup anomenat "demòcrates cristians", quins cinisme mes gran. Millor pensar a fer amics amb el Regne Unit, algun país nòrdic, Suïssa, i per que no amb Israel o Rússia, tot per tocar la pera aquest intransigents de "demòcrates europeus", i sobretot al govern franquista espanyol. Perdoneu, però algú o devia de dir.
EU malament
Europa de moment en tot això està sent vergonyosa. Suposo que qui mana a EU no ho està fent bé.
Teresa
Juncker, et canvio Catalunya per Luxemburg. Que el teu país caigui sota el centralisme i l'extorsió de l'estat espanyol: no us quedaria cap banc, tots els vostres diners anirien a les butxaques dels amiguetes i, per contra, Catalunya quedés amb el mateix estatus que Luxemburs. Va home que tu t'estimes molt el Rajoy i li perdones tot!
Teresa
Ahir veient la buidor del Parlament europeu, vaig deduir que era el cau d'una colla de lladres oficials. Un bon sou i no fotre res, no hi eren ni tan sols quan parlava Juncker. Una vergonya. gairebé tots a casa i que s'espavilin, ni un € més per tanta ganduleria. Això, abans de la ciàtica, ho devies veure, oi Juncker?

envia el comentari