Suso de Toro: “Sou un exemple per als espanyols, viviu la llibertat sense demanar permís”

L’escriptor gallec es mostra convençut que “només si Catalunya tira endavant el referèndum, Espanya es veurà obligada a reformar-se”
L'escriptor gallec Suso de Toro defensa que el referèndum farà moure fitxa a Espanya  | ANC

 

L’escriptor i columnista gallec Suso de Toro (Santiago de Compostel·la, 1956) es declara admirat per la forma com “els catalans viviu  en llibertat i sense por, a diferència dels espanyols”. Defensor del referèndum i partidari del sí, ha assumit “els costos personals” que li ha comportat defensar aquesta idea fora de Catalunya, i remarca que el referèndum és la clau de volta perquè Espanya iniciï una reforma del règim del 78. Això, al marge que Catalunya esdevingui un nou estat. Ha donat suport a la campanya de l’ANC per Sant Jordi, ‘Un llibre, una rosa, un Sí’, on va presentar el seu darrer llibre, La lliçó catalana (Ed. Gregal, 2017) i va conversar amb El Món. 

 

Fa més d’una dècada vostè va escriure el llibre Otra idea de España. Fent un exercici de futur, com s’imagina una altra Espanya sense Catalunya?

La meva experiència presentant aquest llibre va ser molt reveladora. A Madrid cap mitjà de comunicació espanyol va fer-se’n ressò, i només un diari hi va enviar un becari. En canvi, quan l’endemà el vaig presentar a Barcelona, tots les mitjans van fer-se ressò de les tesis que exposava. Això què vol dir? Que a Catalunya feia molts anys que la societat i els partits tenien interès a reformar Espanya de tal manera que Catalunya hi pogués encaixar amb comoditat, però que a Espanya no hi havia el més mínim interès per revisar el model i la idea d’Espanya. De fet, Madrid no vol cap altra idea d’Espanya ni tampoc no es vol imaginar una Espanya sense Catalunya, simplement desitja mantenir, al preu que sigui, el seu statu quo i els seus privilegis. Viu de gestionar el poder, i al voltant del poder es creen empreses especulatives o dedicades a negocis que sempre tenen l’aval de l’Estat. En canvi, la societat catalana sí que té necessitat de reformar-se.

 

És a dir, que el llibre Otra idea de España ha fet més profit a Catalunya que a Espanya?

Sí, els catalans ho heu intentat fins al darrer moment. Heu fet mans i mànigues per modernitzar Espanya i obrir les portes del búnquer de la Transició, fins que heu constatat que, per voluntat pròpia, Espanya mai no es reformarà. Pels seus propis mitjans és evident que no ho vol fer, només mourà fitxa quan algú l’obligui.

 

Però electors espanyols voten majoritàriament per la continuïtat del règim. Qui pot obligar Espanya a canviar?

Els catalans!

 

Com? A Madrid els diputats independentistes i sobiranistes no són decisius.

No, la vostra força no és a Madrid, sinó a Catalunya. Amb independència que guanyi el sí o el no al referèndum, només pel fet de fer-lo estareu obligant Espanya a reformar-se.

 

O a tancar-se encara més per defensar la unitat d’Espanya...

No ho crec pas, seria un suïcidi. El que ha demostrat Rajoy, sobretot amb la seva darrera visita a Catalunya, és que la seva única política és l’ofensa, el menyspreu i el no reconeixement de Catalunya com a país i com a societat. El referèndum és la vostra única arma democràtica per decidir. Quan poseu les urnes, l’Estat haurà de moure fitxa. 

 

En quin sentit?

Fins ara la política de Rajoy és ‘no farem res i no us donarem res’. Per tant, sereu els catalans els que reformareu Espanya, perquè el referèndum és una oportunitat per als ciutadans espanyols, és una lliçó de vida i de dignitat democràtica. La societat catalana no té por, ara viu la democràcia i la llibertat sense demanar permís a ningú. És un exemple per als espanyols.

 

Els espanyols tenen por?

Totalment, perquè la cultura nacional espanyola és una cultura de la por. Hem estat educats per capellans i militars que ens han inculcat la por a la llibertat. Però ara els catalans doneu una lliçó de llibertat a tots els espanyols amb el referèndum.

 

Fins on pot arribar l’Estat per impedir el referèndum?

Encara que Rajoy no ho sàpiga, vosaltres sou ciutadans europeus. Ell creu que sou els seus súbdits, o gent que té com a presoners. Però sou ciutadans europeus i estic segur que Europa no permetrà que vuit milions de persones es vegin coaccionades ni per les armes ni per cap altre exercici d’abús.


Suso de Toro | Jordi Borràs

 

Judicialment, l’Estat ja coacciona els catalans independentistes i els seus dirigents polítics. I la UE no s’ha pronunciat.

Mentre no convoqueu el referèndum, la pressió de l’Estat i les seves coaccions cap a l’opinió pública, les institucions i els càrrecs públics estaran dirigides a evitar que es convoqui i s’executi. Però quan tingueu dia per anar a votar, aleshores l’Estat es veurà obligat per la força democràtica a reaccionar. Serà el moment en què haurà d’acceptar que els catalans tenien raó i que hauran de revisar la Constitució i iniciar un procés constituent.

 

L’Estat farà una oferta abans del referèndum?

Penso que intentarà oferir a la societat catalana una opció per quedar-se a Espanya. En aquests moments, una persona catalana amb seny què ha de votar? Que sí, que me’n vaig d’una Espanya que no m’accepta i que no em dóna aire. L’Estat haurà de posar alguna cosa a l’altre costat de la balança i dir que dialogarà, que es reformarà, tot el que no ha fet fins ara.

 

Tot plegat potser provocarà un esclat a Madrid, ara governada per una majoria inestable del PP.  

Efectivament, crec que si convoqueu el referèndum hi haurà eleccions anticipades al Congrés.

 

Hi ha una part dels catalans que volen votar no, amb el permís de l’Estat, perquè confien que Espanya és reformable. Quin missatge donaria vostè a aquest col·lectiu, fonamentalment a l’entorn dels Comuns?

La primera pregunta que els faig és: En què es basen per creure que l’Estat canviarà si no en té necessitat? No se n’adonen que no canviarà sense un gest de desobediència, o millor dit, d’obediència als ciutadans catalans? Llegeixo la premsa madrilenya, i sobretot la catalana, i no veig ni un sol gest de reconeixement de la nació catalana. Jo he intentat, des de la meva modèstia, defensar un projecte federalistes i he apostat per una Espanya que reconegués la plurinacionalitat. No me n’he sortit mai, i el resultat han estat costos personals elevats.  

 

En general, la societat espanyola castiga qui defensa una altra idea d’Espanya?

Sí, és un búnquer. Per això insisteixo que només res reformarà si hi ha un referèndum a Catalunya. Si no feu el referèndum perquè us ho impedeixen, estareu totalment derrotats. Vosaltres no teniu la coacció dels jutges, de la banca o de l’exèrcit, i us amenacem amb l’expulsió de la UE i del planeta. Només tancant files al voltant del referèndum sobreviureu. I si es convoca el referèndum, Espanya es veurà forçada a fer-vos una oferta. Lògicament, la ciutadania catalana lliurement decidirà si l’accepta o no.
Comentaris
EPR
Suso de Toro: un home valent i admirable en la seva integritat. Ha hagut d'afrontar costos personals i professionals notables per defensar les seves idees de llibertat, que són també les nostres. Un cop assolida la República Catalana, espero que aquest home bo en vulgui formar part.
Espectador
Sense DUI no hi haurà independència . Madrid no cedirà i plantejarà la independència com" un cop d'estat" . Europa no mourà ni un dit , i tot absolutament tot, dependrà de la força i el valor de la societat civil catalana .
independentista
TOTALMENT D'ACORD
Turquia
Doncs jo no crec que Espanya es "reformi". Mes aviat faran una contra-reforma. Catalunya ha estat el contrapes antitotalitari a Espanya, sense ella entraran (encara mes) en la bogeria nacionalista i dictatorial. Espanya sense Catalunya es Turquia.
A este tipo, que cuanto le han contado.
No le han dicho nada del padre podrido que creó una patria podrida. tengo la sensación que este Sr. es otro vividor de este " proceso" . Gracias anticipadas por expresar mi opinión.
¿ Una pregunta ?
¿ Este Sr. ha vendido un sólo libro fuera de Catalunya ?. Gracias, no hace falta decir nada más.
RHC
Graciés Suso, tu ets dels pocs inteligents que ens defensa, tu i en Cotarelo, i algu més. La votra veu es un alé per a mí i crec que per a molts catalans, Espanya no es reformarà mai, ojalà que si ho fa i ho feu possble, ens tindreu com a nació germana. Peró està basada en unes clases estractives que no tant sols ens fans mal a nosaltres, si no també a la gent de bona fe que creieu que os podeu alliberar d'aquest jou. Endavant i gracies i sort. Nosaltres fa més de 150 anys que ho hem intentat.
Idroj
GRACIES
otra pregunta
¿Cuantos libros se venden en espanya? No, no hace falta decir nada más.
Espanya es reformarà
amb la independència de Catalunya
Sortint de la garjola
Una de les poquíssimes veus que es manifesta que s'ha escapat de la garjola nacional-catòlica. Enhorabona i gràcies.
Una respuesta
No hay más ciego que el que no quiere ver, más sordo que el no quiere oir ni más tonto que el que no quiere leer...
Eloi
En españa no se lee cualquier cosa, solo cosas serias y bien escritas como el libro de Belen Estevan.
Jordi
-no veig CAP gest de reconeixement. No "ni un sol"
Muntsa
Suso del Toro i Ramon Cotarelo dos úniques veus espanyoles amigues
Teresa
La forma de treballar dels espanyols haurà de canviar; els grans rics de l'Íbex no seran menys i potser hauran de buscar ser productius ja que sols anar al BOE ja no els rendirà: crearan feina; i els que viuen de subvencions hauran de crear la cultura del treball, s'haurà acabat rebre tants diners per malgastar-los. no en rebran de Catalunya (és la partida grossa) ni en rebran tant de la UE, ja que ara la majoria passen de llarg de Catalunya, llavors serem un estat i els rebre directa
Guillermo
La España del PPSOE, no compra Suso del Toro, asi va.
Vergina
No conocen otra respuesta que la proverbial "Santiago y cierra España". Y el multisecular "mantenella y no enmendalla". O, parafraseando a Machado: no piensan, envisten.
Bepo
Per tots aquests amorfes que fan preguntes i responen als mandats ultradretans dir que són miops però no de vista, no, ho són de cervell. De petits van tenir algun tipus de infermetat que així als ha deixat. Són una pobra gent "boceros" d'un guinyol anomenat España. Haurem de tenir compassió per tots ells ja que van errat de contes. Sembla talment hagin sortit d'aquell llibre titulat "La rebelión de la granja" on els porcs és fan els amos del tros. No sé quin dels preguntadors fa de Napoleón.
Karlus
A Espanya no l'arregla ni Cristo, hem de marxar , això és una poma podrida amb cucs franquistes dintre, que no hi ha Deu que els tregui
gallec
La llibertat DA TERRA som hi Suso
No crec
Espanya tendirà abans a una turquització i una involució democràtica que no pas a permetre un referèndum. En quan a la Unió Europea, no farà res. Tot dependrà de fins a on estiguin disposats a arribar els espanyols i fins a on estiguin disposats a resistir els catalans.
Sisco
Aquest Sr. avala el Referèndum , però la seva idea crec entendre es la Espanya Federal, Srs. n´estic tip de promeses, jo ja m´hi fet gran i vull fer el meu camí, els Espanyols s´hauran de espavilar solets i els hi desitjo sort, però nosaltres estem il-lussionats per fer un nou Estat Català.
xup
en resposta a la pregunta y a este tipo, aquest Sr. te una coseta que vosaltres ni l,ensumeu, inteligencia
Born in the Cat
Ojalá tus paisanos fuesen com tú, Suso... Moltes gràcies //*//

envia el comentari